https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Οι σκλάβοι της καρύδας

Οι σκλάβοι της καρύδας

Πως θα σου φαινόταν αν ήξερες πως το γάλα καρύδας που πίνεις, μπορεί να κρύβει από πίσω του την δολοφονία μιας μάνας και την σκλαβιά και τον άγριο ξυλοδαρμό του παιδιού της;

Δυστυχώς είναι πολύ πιθανό τις καρύδες να τις έχει συλλέξει μια μαϊμού που ανήκει σε ένα συγκεκριμένο είδος μακάκων και που χρησιμοποιείται κατά κόρων από τους ανθρώπους ως σκλάβος, στις φυτείες καρύδας σε χώρες της Ανατολικής Ασίας, όπως η Ταϋλάνδη, η Μαλαισία, η Ινδονησία και η Σρι Λάνκα .

Οι μαϊμούδες στη συγκομιδή καρύδας αποφέρουν τεράστια κέρδη στους ανθρώπους που τις εκμεταλλεύονται.
Η σκληρή τους πορεία ως σκλάβοι ξεκινά από τον πρώτο χρόνο της ζωής τους, όταν ξεκινά και η “εκπαίδευσή ” τους. Η “εκπαίδευση” ξεκινά με το να μαθαίνουν να στριφογυρίζουν μια καρύδα που είναι δεμένη σε πλαστικά σκοινιά, χρησιμοποιώντας και τα 2 πόδια τους και το ένα τους χέρι και στην ουσία γίνεται μια αναπαράσταση της συγκομιδής της καρύδας από το δέντρο.2

Οι άνθρωποι προτιμούν να χρησιμοποιούν οι μαϊμούδες και τα χέρια τους και τα πόδια τους, γιατί έτσι εκτελούν την δουλειά με μεγαλύτερη ταχύτητα. Και φυσικά θα πωληθούν και σε καλύτερη τιμή. Μια μαϊμού που χρησιμοποιεί μόνο τα χέρια της θα πωληθεί σε πολύ χαμηλότερη τιμή.

Έπειτα θα πρέπει να μάθει να ξεμπερδεύει το σκοινί που είναι δεμένη, ώστε να ελευθερώνεται όταν αυτό μπλέκεται σε κλαδιά. Σε επόμενο στάδιο θα πρέπει να μάθει να μαζεύει και τις καρύδες που έχουν πέσει στο έδαφος, τις οποίες και θα πρέπει να φορτώνει σε τσουβάλια ή σε φορτηγά.

Η εκπαίδευση προφανώς και δεν είναι τόσο ιδανική, όσο θέλουν να την παρουσιάζουν οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε αυτή – διαφορετικά δεν θα γινόταν τόσο μεγάλη προσπάθεια να υπάρξουν νόμοι για την προστασία των ζώων αυτών. Η εκπαίδευση περιλαμβάνει εκτός από την στέρηση ελευθερίας και πάρα πολύ ξύλο. Άγριο ξύλο για κάθε λάθος που θα τύχει να κάνουν. Άγριο ξύλο αν η ταχύτητα συλλογής δεν είναι η ιδανική.4

Σκοπός άλλωστε είναι να μπορεί στο τέλος η μαϊμού να συλλέγει 1000 καρύδες την μέρα – έναντι των 100 που μπορεί να μαζέψει ο πιο ικανός άνθρωπος και αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί με ειρηνικό τρόπο, όσο και αν οι μακάκοι είναι πιο δυνατό και πιο ευκίνητο ζώο από τον άνθρωπο.3

Μόλις “εκπαιδευτούν” και πωληθούν σε κάποια φυτεία θα εργάζονται, πάντα δεμένες, για τουλάχιστον 8 ώρες κάθε μέρα, εκτός από τις μέρες που βρέχει. Αλλά ακόμα και όταν δεν δουλεύουν ζουν την ζωή τους μόνιμα δεμένες με κοντή αλυσίδα.

Αν έχουν καταφέρει καλή συγκομιδή θα αμειφθούν με λίγο ρύζι και κάνα-δυο μπανάνες και θα γλιτώσουν την τιμωρία, δηλαδή το ξύλο.

Τα μεγαλύτερα κέρδη τα έχουν αυτοί που πωλούν “εκπαιδευμένες” μαϊμούδες. Μια “ανεκπαίδευτη” μαϊμού κοστίζει περίπου 14 ευρώ. Μόλις “εκπαιδευτεί” ο άνθρωπος που την εκμεταλλεύεται μπορεί να την πουλήσει σε κάποιον αγρότη για τουλάχιστον 250 ευρώ!

Και το κακό δεν σταματά εδώ! Οι ίδιες μαϊμούδες που χρησιμοποιούνται στη συλλογή καρυδών χρησιμοποιούνται και στη “διασκέδαση”!

Με εισιτήριο 5 ευρώ μπορεί ο καθένας να δει μια μαϊμού να οδηγεί ένα ποδήλατο, να κάνει push ups, να παίζει μπάσκετ και να εκτελεί διάφορα “κόλπα” που της έχουν κοστίσει το δικαίωμα σε μια φυσιολογική ζωή και της έχουν επιβληθεί με άγριο ξύλο.

Κάθε μια μαϊμού θα υποχρεωθεί να επαναλαμβάνει καθημερινά τα “κόλπα” για τουλάχιστον 8 ώρες .
Θεωρητικά όσοι υποστηρίζουν αυτό το είδος σκλαβιάς, το δικαιολογούν πως αφενός είναι ωφέλιμη για τον άνθρωπο – μιας και οι μαϊμούδες δεν παραπονιούνται ποτέ για τις συνθήκες, δεν προστατεύονται από κάποια εργατική νομοθεσία και δεν απαιτούν μισθό και αφετέρου πως είναι μια παλιά παράδοση (υπάρχουν στοιχεία πως οι άνθρωποι από το 3450 π.Χ. χρησιμοποιούσαν τις μαϊμούδες για αυτόν τον σκοπό).

Η καρύδα όπως και το φοινικέλαιο, αν και δεν είναι ζωικά παράγωγα δεν μπορεί να είναι μέρος μιας vegan διατροφής που έχει ηθικές ρίζες.

Μην αγοράζεις προϊόντα που περιέχουν καρύδα, ούτε γάλα καρύδας ή λάδι κλπ υποπροϊόντα της!
Ενημέρωσε την Vegan Society για αυτήν σου την απόφαση και ζήτησε να επαναπροσδιορίσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις πιστοποίησης των vegan προϊόντων.

Επιπλέον μπορείς να στείλεις ένα email στις εταιρίες που γνωρίζεις πως χρησιμοποιούν καρύδα στα προϊόντα τους, ενημερώνοντάς τες για το τι συμβαίνει κατά την συγκομιδή και φυσικά να τους γνωστοποιήσεις πως δεν θα αγοράζεις τέτοια προϊόντα, έως ότου τουλάχιστον σταματήσει η άγρια χρησιμοποίηση των μαϊμούδων.[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=GwC3HxZUXc4[/embedyt][embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=oPyRSWZJ1ng[/embedyt]

269lifegreece

 Πηγή

Κοινοποίηση άρθρου: