https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Ολοι για την Παλαιστίνη – Συγκέντρωση στο υπουργείο Αμύνης και πορεία στης Αμερικανική πρεσβεία – Κυριακή 16 Μάη στις 6μμ – Κάλεσμα της ΕΕΔΥΕ

Ολοι για την Παλαιστίνη – Συγκέντρωση στο υπουργείο Αμύνης και πορεία στης Αμερικανική πρεσβεία – Κυριακή 16 Μάη στις 6μμ – Κάλεσμα της ΕΕΔΥΕ

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) προχωρά στη διοργάνωση πρωτοβουλιών Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μάη, σε όλη τη χώρα, ιδιαίτερα στις περιοχές όπου υπάρχουν ευρωατλαντικές βάσεις και υποδομές.

Δελτίο τύπου
για τις πρωτοβουλίες Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης της ΕΕΔΥΕ στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μάη 2021

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) προχωρά στη διοργάνωση πρωτοβουλιών Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μάη, σε όλη τη χώρα, ιδιαίτερα στις περιοχές όπου υπάρχουν ευρωατλαντικές βάσεις και υποδομές.

Μέχρι στιγμής έχουν καθοριστεί:

Στις 16 Μάη, στην Αττική, συγκέντρωση στις 6 μ.μ. στο Υπουργείο Άμυνας και πορεία στην Αμερικανική Πρεσβεία
Στις 20 Μάη στην Πάτρα
Στις 23 Μάη στην Κρήτη
Στις 29 Μάη στη Θεσσαλονίκη
Στις 30 Μάη στην Αλεξανδρούπολη, στο Άκτιο, στην Καλαμάτα, στην Κοζάνη, στην Πτολεμαϊδα
Στο επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν και οι ημερομηνίες από τις υπόλοιπες κινητοποιήσεις.

Παράλληλα, στις 22 Μάη, ημέρα της δολοφονικής επίθεσης κατά του Γρηγόρη Λαμπράκη, προγραμματίζονται δράσεις σε Αττική, Θεσσαλονίκη, καθώς και στη γενέτειρά του, στην Κερασίτσα Αρκαδίας, ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Λαϊκή απάντηση στην επικίνδυνη πολιτική
της εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς
ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΜΑΗ 2021 στις 6μ.μ
ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ
ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ
Νέες και νέοι, εργατοϋπάλληλοι, άνεργοι, συνταξιούχοι,

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) σας καλεί σε μαζική συμμετοχή στις πρωτοβουλίες Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης που θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα, ιδιαίτερα εκεί όπου υπάρχουν αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και υποδομές, στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μάη.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία πατώντας στο στρωμένο δρόμο που βρήκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ εμπλέκει τη χώρα μας ολοένα βαθύτερα στο επικίνδυνο κουβάρι των ανταγωνισμών και των πολεμικών συγκρούσεων, για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της ελληνικής αστικής τάξης που εντείνει την επιθετικότητα της και διεκδικεί μερίδιο τα λείας.

Ζούμε τις βαριές συνέπειες της επικίνδυνης πολιτικής των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ κατά των λαών, τους μεγάλους κινδύνους που προκαλεί η όξυνση των ανταγωνισμών με τη Ρωσία, την Κίνα, με την εμπλοκή δεκάδων κρατών. Η πολεμική προπαρασκευή που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουκρανία η τεράστια συγκέντρωση δύναμης πυρός στη Μαύρη Θάλασσα και στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, προειδοποιούν για πολύ επικίνδυνες εξελίξεις.

Σε αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά στην εφαρμογή και στην ανανέωση της Ελληνοαμερικανικής Στρατιωτικής Συμφωνίας για τις Βάσεις, που ενισχύει τη βάση της Σούδας και όλες τις ΑμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και υποδομές στη χώρα μας, προβλέποντας τη επέκταση τους σε πάνω από είκοσι σημεία σε όλη την επικράτεια. Συζητά κι ετοιμάζεται να φέρει πυρηνικές κεφαλές στον Άραξο και σε άλλα σημεία. Δαπανά τεράστια ποσά σε εξοπλισμούς για λογαριασμό του ΝΑΤΟ.

Συμμετέχει ενεργά, αναλαμβάνοντας το ρόλο του σημαιοφόρου των ευρωατλαντικών συμφερόντων σε μια σειρά από ασκήσεις – πρόβες πολέμου με τις κάννες στραμμένες προς τη Ρωσία, όπως η άσκηση “Defender Europe 2021” για την οποία χρησιμοποιείται το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης κι έχει άμεση σχέση με την όξυνση της κατάστασης στην Ουκρανία.

Συμμετέχει σε δεκάδες στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό, στέλνοντας πολεμικό υλικό και προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Προχώρησε σε συμφωνίες με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, στέλνει πυραύλους Πάτριοτ, στη χώρα αυτή και ετοιμάζει αποστολή ελληνικού στρατού στην Αφρική, σε συμφωνία με τη Γαλλία. Αναβαθμίζει διαρκώς τις σχέσεις με το κράτος – τρομοκράτη του Ισραήλ που δολοφονεί τον Παλαιστινιακό λαό. Αναλαμβάνει αυξημένες ευθύνες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ σε όλη την περιοχή, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την επιτήρηση του εναέριου χώρου της Β. Μακεδονίας, της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου κ.ο.κ.

Η χώρα μας μετατρέπεται σε απέραντο ευρωατλαντικό πολεμικό ορμητήριο, αλλά ταυτόχρονα και σε στόχο αντιποίνων. Είναι χαρακτηριστικές οι παλιότερες, αλλά και οι πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχων της Ρωσίας και του Ιράν που δηλώνουν ανοιχτά ότι σε ενδεχόμενη επίθεση εναντίον τους θα ανταπαντήσουν με στρατιωτικά χτυπήματα σε χώρες που διαθέτουν ευρωατλαντικές υποδομές.

Ο ανταγωνισμός της ελληνικής και της τουρκικής αστικής τάξης και οι εξελίξεις στις σχέσεις των δύο κρατών προειδοποιούν το λαό μας. Η τουρκική αστική αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, προχωρά σε παραβιάσεις του θαλάσσιου κι εναέριου χώρου, σε υπερπτήσεις στα νησιά, αμφισβητεί τα σύνορα στην περιοχή και τις συνθήκες που τα καθορίζουν, θέτει ζήτημα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη. Αξιοποιεί την παρέμβαση των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ για να παραμείνει η Τουρκία στο δυτικό στρατόπεδο, να απομακρυνθεί από την Ρωσία. Τα “παζάρια” που είναι σε εξέλιξη και τα διχοτομικά σχέδια στο Κυπριακό φανερώνουν τη στοχευμένη προσπάθεια για την συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων υπό ευρωατλαντική εποπτεία, για απαράδεκτους συμβιβασμούς με οδυνηρές συνέπειες στα κυριαρχικά δικαιώματα και νέους κύκλους αντιπαραθέσεων.

Οι εξελίξεις απαιτούν τη μετατροπή της λαϊκής ανησυχίας σε οργανωμένη πάλη ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Να καταδικάσουμε τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις αιτίες που τους γεννούν, το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους, τον ανταγωνισμό των μονοπωλίων για το μοίρασμα των αγορών, των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των δρόμων μεταφοράς. Δεν έχουμε να μοιράσουμε τίποτα με τον τουρκικό λαό και τους άλλους λαούς της περιοχής. Αντίθετα μας ενώνουν τα κοινά προβλήματα και συμφέρονται και απαιτείται να δυναμώσουμε την κοινή πάλη. Μπορούμε να αποδομήσουμε τον άθλιο ισχυρισμό όλων των κομμάτων του κεφαλαίου, ότι οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, οι αντίπαλοι των λαών, είναι παράγοντες ασφάλειας και σταθερότητας, εγγυητές των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Εργαζόμενοι, νέες και νέοι τώρα είναι ανάγκη να δυναμώσει ακόμη περισσότερο η πάλη του αντι πολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, συνολικά του λαϊκού κινήματος.

Η επικίνδυνη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους συμβαδίζει με την αντιλαϊκή πολιτική κατά της εργατικής τάξης, του λαού και των παιδιών του, έχοντας ως κοινό παρονομαστή τα κέρδη και τα συμφέροντα των μεγάλων οικονομικών ομίλων, της αστικής τάξης.

Αυτό δείχνουν οι τραγικές ελλείψεις του εμπορευματοποιημένου δημόσιο σύστημα υγείας με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. Τα χιλιάδες κρούσματα και νεκροί της πανδημίας, η έλλειψη μέτρων στους χώρους δουλειάς και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η άρνηση της κυβέρνησης να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα υγείας, να θωρακίσει τα δημόσια νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας. Αυτό τονίζει η επίθεση στο οχτάωρο, στο δικαίωμα στη δουλειά , στην παιδεία, στην κοινωνική ασφάλιση.

Η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρεί να εμποδίσει την αντίσταση των εργαζομένων απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική, χρησιμοποιείται η λεγόμενη “εθνικής ενότητα και ομοψυχία” για να υποταχθεί ο λαός στα συμφέροντα του κεφαλαίου. Εντείνεται ο αυταρχισμός και η καταστολή, περιστέλλονται δημοκρατικά δικαιώματα κι ελευθερίες, σφίγγει ο κλοιός γύρω από τη δράση των συνδικάτων και των μαζικών οργανώσεων.

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, νέες και νέοι,

O λαός μας είναι ανάγκη να μη δείξει καμιά εμπιστοσύνη, καμιά ανοχή στην κυβέρνηση της ΝΔ και κάθε αστική κυβέρνηση, να δυναμώσει την πάλη του για την ικανοποίηση των αναγκών του, για να γίνει νοικοκύρης στο τόπο του, μακριά κι έξω από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και κάθε ιμπεριαλιστικό οργανισμό.

Παλεύουμε για:

Την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους
Να καταργηθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις – Nα κλείσει η βάση της Σούδας – Nα ξηλωθούν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας – Nα μη δημιουργηθεί καμία νέα ευρωατλαντική βάση και στρατιωτική υποδομή.
ΟΧΙ στην εγκατάσταση πυρηνικών στον Άραξο και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα
Καμία συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά άλλων λαών.
Να σταματήσει η ΝΑΤΟική άσκηση Defender Europe και όλες οι ασκήσεις που στοχεύουν στην περικύκλωση της Ρωσίας και σημαδεύουν άλλους λαούς.
Όχι στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και τη διάταξη των ενόπλων δυνάμεων στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ, ανάκληση της κυβερνητικής απόφασης για την αύξηση της θητείας στο στρατό ξηράς.
Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν
Αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΔΕΚΑΠΕΝΘΗΜΕΡΟ ΤΟΥ ΜΑΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

Αθήνα, Μάης 2021

ΠΗΓΗ: imerodromos.gr 

Κοινοποίηση άρθρου: