https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Ομόφωνη αθώωση των μελών του «Ρουβίκωνα» – Έκθετοι οι κρατικοί μηχανισμοί

Ομόφωνη αθώωση των μελών του «Ρουβίκωνα» – Έκθετοι οι κρατικοί μηχανισμοί

Την αθώωση των μελών του «Ρουβίκωνα», Γ. Καλαϊτζίδη και Ν. Ματαράγκα, για την υπόθεση δολοφονίας του Αιγύπτιου εμπόρου ναρκωτικών, γνωστού ως «Χαμπίμπι», αποφάσισε ομόφωνα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως απαλλακτική ήταν και η εισαγγελική πρόταση. Κατά την αγόρευσή της η εισαγγελέας στάθηκε στις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και της ηθικής αυτουργίας σε αυτή, υποστηρίζοντας πως δεν προέκυψαν στοιχεία που να εμπλέκουν τους δύο κατηγορούμενους. Χαρακτήρισε, επίσης, «αναξιόπιστη» την κατάθεση της βασικής μάρτυρα κατηγορίας και πρόσθεσε πως αν δεν υπήρχε η συγκεκριμένη κατάθεση, «ίσως αυτή η δικογραφία να είχε μπει στο αρχείο».

Όπως πως φάνηκε από τη διαδικασία ετών, μέχρι την αθώωση Καλαϊτζίδη και Ματαράγκα, υπήρξαν τεράστια κενά στην όλη υπόθεση,αφήνοντας έκθετους μια σειρά κρατικούς μηχανισμούς. Για να συμπεράνει κανείς κάτι τέτοιο δεν χρειάζεται να έχει πολιτική συγγένεια με τα δύο μέλη του Ρουβίκωνα. Από θέση αρχών και μόνο όταν διαφαίνεται ένα στήσιμο μιας υπόθεσης δεν έχεις παρά να το καταδείξεις και να το αποκαλύψεις.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του thepressproject.gr με αναφορά στο άρθρο 239 του Ποινικού Κώδικα ο δικηγόρος Κώστας Παπαδάκης δήλωσε στο δικαστήριο ότι δεν ικανοποιείται το αίσθημα δικαιοσύνης μας αν απλώς αθωωθούν οι κατηγορούμενοι από αυτές τις ούτως ή άλλως εντελώς ανυπόστατες κατηγορίες. Οι δημόσιοι λειτουργοί που πρώτα αμέλησαν να ερευνήσουν τους πραγματικούς ενόχους στη δολοφονία του “Χαμπίμπι” (η Άννυ Παπαρρούσου ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως το DNA στο μαύρο μπουφάν) και δεύτερον έσυραν σε αυτή τη διαδικασία της πολυετούς ταλαιπωρίας και σπίλωσης των δύο κατηγορουμένων, θα πρέπει να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη.

Ομοίως η δικηγόρος Άννυ Παπαρρούσου εξήγησε ότι ναι μεν ήταν φανερό από την απόφαση της εισαγγελέως να προχωρήσει σε απαλλακτική πρόταση ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει καταδίκη, αλλά θα χρειαστεί παρόλα αυτά να αναρωτηθούμε πώς έγινε αυτό. Εξήγησε ότι κατά την άποψή της τα αίτια αυτής της σκευωρίας θα πρέπει να αναζητηθούν στο λεγόμενο gentrification, την προσπάθεια ανάπλασης της περιοχής των Εξαρχείων κατά τα μέτρα και τις επιθυμίες του υποτιθέμενου εξευγενισμού της περιοχής, που περνάει πάνω από την ισοπέδωση των ενεργών συλλογικοτήτων.

Όπως ανέφερε ο Κώστας Παπαδάκης, «ακούσαμε από την εισαγγελέα ότι τους ενέπλεξε η από μέρους τους αποδοχή της βίας. Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω». Είπε ότι τους ενέπλεξε μια κατάπτυστη σκευωρία της ασφάλειας με τη συνεργασία ναρκέμπορων, και στη συνέχεια με μία πολιτική ηγεσία που έχει στοχοποιήσει τον Ρουβίκωνα. Όπως δήλωσε η Άννυ Παπαρρούσου όταν ανέλυσε τη σημασία του “εξευγενισμού” της περιοχής για τον πόλεμο ενάντια στον Ρουβίκωνα, σε ένα δικαστήριο εκτίθενται απόψεις. Να λοιπόν μια ωραία ευκαιρία να ακουστούν αυτές οι απόψεις μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου, με παρόντες τους κατηγορούμενους-θύματα αυτής της σκευωρίας, και κυρίως ενώπιον των δικαστικών λειτουργών.

ΠΗΓΗ: imerodromos.gr 

Κοινοποίηση άρθρου: