https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Ώστε «το Αφγανιστάν δεν είναι εμπόλεμη χώρα»; Ε Άδωνι;

Ώστε «το Αφγανιστάν δεν είναι εμπόλεμη χώρα»; Ε Άδωνι;

Το επιχείρημα πως η πλειοψηφία στη χώρα μας είναι μετανάστες και όχι πρόσφυγες, δεν προκύπτει ούτε καν από τα δικά τους στοιχεία. Στο Αφγανιστάν έχει πόλεμο κύριε Γεωργιάδη και στην Ελλάδα έρχονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία πρόσφυγες κύριε Μητσοτάκη, σύμφωνα με πηγές που εσείς θεωρείτε έγκυρες.
Η λογική αυθαιρεσία της κυβέρνησης («δεν είναι πρόσφυγες, αλλά μετανάστες») βασίζεται φυσικά στην Ευρωπαϊκή πολιτική που επιβάλλει αυτό το διαχωρισμό, καθώς και στο αίολο επιχείρημα «στις χώρες τους δεν γίνεται πόλεμος». Συνεχίζουν μια ακροδεξιά έως φασιστική φρασεολογία, προκειμένου να προωθήσουν μια ακόμα πιο αντιμεταναστευτική ρατσιστική πολιτική. «Οι πρόσφυγες φεύγουν επειδή διώκονται, οι μετανάστες φεύγουν οικειοθελώς». Αυτή είναι η θεωρία. Έτσι θεωρούν σαν «πρόσφυγες» μόνο τους Σύριους και για όλους τους άλλους, λένε ότι οι χώρες τους είναι «Ασφαλείς χώρες», για επαναπροώθηση.
«ΚΑΘΑΡΕΣ», ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΕΣ ΜΑ ΚΑΙ ΑΣΥΝΑΡΤΗΤΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΛΕΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.
Άνοιξε το θέμα ο Μητσοτάκης, διαχωρίζοντας τους Αφγανούς από τους Σύριους και λέγοντας ότι «Η πλειονότητα όσων μπαίνουν, έχουν προφίλ οικονομικού μετανάστη και όχι πρόσφυγα» (στη Βουλή). (Κι άλλους διαχωρίζει, αλλά σήμερα θα ασχοληθώ μόνο με τους Αφγανούς). Κι έρχεται στη συνέχεια ο Άδωνης που λέει πιο καθαρά: «Το Αφγανιστάν δεν είναι χώρα εμπόλεμη. Κατά συνέπεια δεν είναι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν. Πρόσφυγες για εμάς θεωρούνται μόνο οι προερχόμενοι από τη Συρία και αυτοί είναι το 7%. Το 93% είναι μη πρόσφυγες, είναι λαθρομετανάστες, έρχονται για οικονομικούς λόγους», (Real FM).
Ώστε λοιπόν δεν είναι εμπόλεμη χώρα το Αφγανιστάν; Για να δούμε μερικά δεδομένα.
ΠΡΩΤΟΙ ΟΙ ΑΦΓΑΝΟΙ ΣΕ ΑΦΙΞΕΙΣ.
Τους 8 πρώτους μήνες του 2019, οι Αφγανοί ήταν πρώτοι σε αφίξεις, με 39%. (Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες – UNHCR). Κι αυτό το ποσοστό αυξάνεται συνέχεια, σαν ποσό ανάλογο με τον αριθμό των νεκρών αμάχων σ’ αυτήν τη χώρα. Το Σεπτέμβριο π.χ. του 2019, από όσους έφτασαν στη Λέσβο το 63% ήταν από το Αφγανιστάν (Αστυνομική Διεύθυνση Β. Αιγαίου).
ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΣΥΛΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΑΦΓΑΝΟΥΣ ΣΑΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ.
Από τις 6911 αιτήσεις για άσυλο που υποβλήθηκαν το Σεπτέμβρη του 2019, οι 2283 (33%) είναι από Αφγανούς. Από αυτούς, το 72% αναγνωρίζονται σαν πρόσφυγες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ασύλου. Δηλαδή οι υπηρεσίες ασύλου αναγνωρίζουν ότι στο Αφγανιστάν δεν είναι «καλά τα πράγματα» και «δεν είναι ασφαλής χώρα».
Από τον Ιούνιο του 2019, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι «Γίνεται πόλεμος στο Αφγανιστάν και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες»… «Η κατάσταση ασφαλείας στη χώρα επιτρέπει τους επαναπατρισμούς μόνο σε εξαιρετικές υποθέσεις» (εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας στη Γερμανία, ο Ντόμινικ Μπαρτς). Και συνέχισε «Οι Ταλιμπάν, το ισλαμιστικό κίνημα που ανατράπηκε από την εξουσία στο Αφγανιστάν το 2001, όταν επενέβη ένας στρατιωτικός συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ, έχουν ανακαταλάβει μεγάλα τμήματα της αφγανικής επικράτειας. Οι ΗΠΑ έχουν διεξαγάγει αρκετούς κύκλους διαπραγματεύσεων με τους Ταλιμπάν στο πλαίσιο μιας διαδικασίας με σκοπό τον τερματισμό της ένοπλης σύρραξης».
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ;
«Πρόσφυγες είναι τα άτομα που βρίσκονται εκτός της χώρας καταγωγής τους εξαιτίας του φόβου διώξεων, διαμαχών, γενικευμένης βίας ή άλλων καταστάσεων που έχουν διαταράξει σοβαρά την έννομη τάξη και, ως αποτέλεσμα, δικαιούνται διεθνούς προστασίας” λέει η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.
Αφού λοιπόν τους Αφγανούς δεν τους θεωρούν “πρόσφυγες” θα πει ότι θεωρούν πως δεν υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις – συνθήκες εκεί. Δηλαδή ότι στο Αφγανιστάν δεν υπάρχει “φόβος διώξεων, διαμαχών, γενικευμένης βίας ή άλλων καταστάσεων που έχουν διαταράξει σοβαρά την έννομη τάξη”. Μάλιστα. Για να δούμε λοιπόν.
(Ας διευκρινίσω πάλι ότι δεν είναι δικός μου ορισμός αυτός, ούτε νομίζω ότι έχει έννοια ο διαχωρισμός σε πρόσφυγες και μετανάστες)

ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ BBC: “Η ΠΛΕΟΝ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ”
Το BBC και το πρόγραμμα ACLED, λένε ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν είναι “Η πλέον θανατηφόρα σύγκρουση στον κόσμο”… “Κατά μέσο όρο 74 άνδρες, γυναίκες και παιδιά σκοτώνονταν καθημερινά στο Αφγανιστάν” … “Η 18η Αυγούστου, ήταν η πιο θανατηφόρα μέρα για τους αμάχους, με 112 νεκρούς … “Μόνο στις 27 Αυγούστου, σκοτώθηκαν 162 άνθρωποι” … “Οι θάνατοι τον Αύγουστο του 2019 στο Αφγανιστάν, είναι τρεις φορές υψηλότεροι από τη Συρία ή την Υεμένη”

ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ GLOBAL PEACE INDEX: “ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΕΙΡΗΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ”.
Τον Ιούνιο του 2019, το Αφγανιστάν ονομάστηκε “το λιγότερο ειρηνικό μέρος στον κόσμο”, αφού κατατάσσεται τελευταίο από τις 163 χώρες που αναφέρονται στο σχετικό κατάλογο. Από έκθεση του Global Peace Index “Measuring Peace in a complex Word 2019”.

ΠΗΓΗ:http://anemosantistasis.blogspot.com 

Κοινοποίηση άρθρου: