https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Όταν ο γαλαξίας μας συγκρουστεί με την Ανδρομέδα [Εικόνες Βίντεο]

Όταν ο γαλαξίας μας συγκρουστεί με την Ανδρομέδα [Εικόνες Βίντεο]

Ο ουρανός και γενικά ο γαλαξίας μας όπως τον ξέρουμε πρόκειται να καταστραφεί ολοσχερώς μετά τη σύγκρουση του με την Ανδρομέδα.

Αν η Γη επιβιώσει, αυτός ο γαλαξιακός πόλεμος θα προκαλέσει στον νυχτερινό ουρανό ένα θέαμα που δε θα μοιάζει με τίποτα απ’ όσα η ανθρωπότητα έχει δει μέχρι σήμερα.

Η μάχη ανάμεσα στους δύο γαλαξίες, τον δικό μας και της Ανδρομέδας, θα είναι σε πλήρη εξέλιξη σε λίγα δισεκατομμύρια χρόνια και ο ηττημένος θα είμαστε εμείς, λόγω μεγέθους.

Αυτή τη στιγμή, ο γαλαξίας της Ανδρομέδας κατευθύνεται προς τον Γαλαξία μας με ταχύτητα 402.336 χιλιόμετρα την ώρα (αρκετή ταχύτητα για να κάνει κάποιος το γύρο του κόσμου σε μόλις έξι λεπτά) και θα συγκρουστεί μαζί μας σε περίπου 3.750.000.000 χρόνια.

Μόλις η Ανδρομέδα πέσει πάνω μας, θα ακολουθήσει ένας κατακλυσμικός αστρικός χορός που θα διαρκέσει μερικά δισεκατομμύρια χρόνια. Στα μάτια ενός μακρινού παρατηρητή, εν συντομία θα συμβεί αυτό

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι το ηλιακό μας σύστημα θα μπορούσε να επιβιώσει από ένα τέτοιο βίαιο γεγονός, αλλά οι ειδικοί λένε ότι είναι πιθανό.

«Ο λόγος που θεωρούμε ότι το ηλιακό μας σύστημα δεν θα επηρεαστεί πολύ από αυτή τη σύγκρουση είναι ότι οι γαλαξίες είναι ως επί το πλείστον άδειος χώρος», εξηγεί ο Ρόλαντ βαν ντερ Μάρελ από το Επιστημονικό Ινστιτούτο Διαστημικού Τηλεσκοπίου στη Βαλτιμόρη μιλώντας στο Science TV. «Ακόμα κι αν ο γαλαξίας μας, καθώς και ο γαλαξίας της Ανδρομέδας, έχουν 100 δισεκατομμύρια άστρα μέσα τους, είναι σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους» καταλήγει.

H Ανδρομέδα είναι σήμερα 2,5 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη. Οσο πλησιάζει όμως πιο κοντά, η βαρυτική έλξη από το Γαλαξία μας θα δυναμώσει, τραβώντας την Ανδρομέδα πιο κοντά ταχύτερα.

Σε μόλις τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια, ο Γαλαξίας μας και η Ανδρομέδα θα συγκρουστούν και τα απομεινάρια τους θα είναι το φάντασμα αυτού που ήταν κάποτε δύο ανεξάρτητοι γαλαξίες.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, όχι μόνο θα επιβιώσει το ηλιακό μας σύστημα, αλλά η Γη θα δει ένα μοναδικό θέαμα στον ουρανό της καθώς θα συγχωνεύονται οι δύο γαλαξίες.

Καθώς πλησιάζουν οι δύο γαλαξίες, οι κεντρικές μαύρες τρύπες σε κάθε γαλαξία, θα συναντηθούν και θα συγχωνευθούν. Από εκείνο το σημείο, ο Γαλαξίας μας και ο γαλαξίας της Ανδρομέδας, που προς το παρόν αποτελούν δύο ξεχωριστούς σπειροειδείς γαλαξίες, δεν θα υπάρχουν πια. Το ηλιακό μας σύστημα θα έχει ένα νέο σπίτι σε μια εντελώς διαφορετική κατηγορία γαλαξία, που ονομάζεται ελλειπτικός γαλαξίας.

Μετά από έξι δισεκατομμύρια χρόνια κοσμικού μακελειού, ο ουρανός της γήινης νύχτας θα είναι φωτεινός σαν μέρα, αφού θα βρίσκεται κοντά στον νέο πυρήνα του ελλειπτικού γαλαξία (αν στο μεταξύ ο Ήλιος μας δεν έχει καταπιεί τη Γη σε περίπου πέντε δισεκατομμύρια χρόνια)

Η παρακάτω εικόνα είναι πώς θα μοιάζει ο ουρανός από τη Γη, αν ο πλανήτης μας ζήσει για να δει το τέλος του γαλαξιακού πολέμου:

Το ηλιακό μας σύστημα ωστόσο δεν θα μείνει εντελώς ανεπηρέαστο κατά τη διάρκεια αυτής της σύγκρουσης. Η βαρύτητα είναι πιθανό να τραβήξει τον Ήλιο σε μια νέα τροχιά, σέρνοντας μαζί του τη Γη και τους άλλους πλανήτες.

Όμως δεν υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης πλανητών σύμφωνα με τους ερευνητές: «Αν οι δύο γαλαξίες στην πραγματικότητα συγκρούονται μεταξύ τους τα αστέρια περνούν ουσιαστικά το ένα δίπλα από το άλλο και η πιθανότητα δύο ουράνιων σωμάτων να συγκρουστούν είναι εξαιρετικά μικρή» αναφέρει ο βαν ντερ Μάρελ.

Αυτή η επικείμενη σύγκρουση δεν είναι η πρώτη φορά που οι γαλαξίες έχουν ενωθεί χάρη στην αμοιβαία βαρυτική έλξη τους. Στην πραγματικότητα, το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble έχει καταγράψει πολλές περιπτώσεις σύγκρουσης γαλαξιών, που επιτρέπουν στους επιστήμονες να προβλέψουν τι θα συμβεί όταν έρθει η ώρα του Γαλαξία μας.

Πηγή: iefimerida.gr

Κοινοποίηση άρθρου: