https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Παναγροτικό συλλαλητήριο με τρακτέρ στην Καρδίτσα

Παναγροτικό συλλαλητήριο με τρακτέρ στην Καρδίτσα

Η πραγματοποίηση παναγροτικού συλλαλητηρίου με τρακτέρ, την Τετάρτη 28 Νοέμβρη – μέρα της πανελλαδικής απεργίας – στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας, αποφασίστηκε στη σύσκεψηΑγροτικών Συλλόγων που οργάνωσε την Τρίτη 13 Νοέμβρη η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ).

Η δυναμική κινητοποίηση των μικρομεσαίων αγροτών της Καρδίτσας πραγματοποιείται στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων και κατευθύνσεων της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και, όπως γίνεται όλα τα τελευταία χρόνια, αναμένεται να αποτελέσει το έναυσμα για το ξεκίνημα συντονισμένων αγροτικών κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα.

Στη σύσκεψη τονίστηκε ότι οι αγρότες ξαναβγαίνουν στους δρόμους επειδή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, χρόνια τώρα, εξαιτίας της ΚΑΠ της ΕΕ και της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής των ελληνικών κυβερνήσεων, όχι μόνο δεν λύνονται, αλλά οξύνονται, με αποτέλεσμα το σύνολο των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων να μην μπορεί πλέον να εξασφαλίσει ένα εισόδημα επιβίωσης.

Στις παρεμβάσεις τους οι Κ. Τζέλλας και Γ. Τσιούτρας, γενικός γραμματέας και ειδικός γραμματέας αντίστοιχα της ΕΟΑΣΚ, υπογράμμισαν ότι όπως δείχνει και η πείρα από όλα τα προηγούμενα χρόνια, μόνο με τον οργανωμένο αγώνα τους, σε συμμαχία με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι μπορούν να βάλουν φρένο στα σκληρά μέτρα της ΕΕ και της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης που πέφτουν «βροχή» στο κεφάλι τους, να κερδίσουν κάτι από όσα δικαίως διεκδικούν.

Άμεσα και φλέγοντα προβλήματα

Η συζήτηση που αναπτύχθηκε στάθηκε στα άμεσα και φλέγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και φέτος οι μικρομεσαίοι αγρότες της Καρδίτσας, όπως και στην υπόλοιπη χώρα:

– Το πολύ υψηλό και συνεχώς διογκούμενο κόστος παραγωγής, ιδιαίτερα η τιμή του πετρελαίου, που ξεπερνάει το 1,50 ευρώ το λίτρο. Ανάλογα ακριβό είναι το αγροτικό ρεύμα, το αρδευτικό νερό, αλλά και όλα τα άλλα αγροτικά μέσα και εφόδια.

– Οι χαμηλές τιμές παραγωγού για το σύνολο σχεδόν των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων και μαζί η παγίωση του καθεστώτος των «ανοιχτών τιμών», που έχει ως αποτέλεσμα οι παραγωγοί να βρίσκονται στο έλεος των εμπόρων και να μη γνωρίζουν πότε και πόσο θα πληρωθούν για την παραγωγή τους. Χαρακτηριστικά, σχεδόν τελειώνει η περίοδος της συγκομιδής του βαμβακιού, με την ποιότητα να είναι πολύ καλή, αλλά οι βαμβακοπαραγωγοί δεν γνωρίζουν ακόμα σε ποια τιμή θα πουλήσουν το προϊόν τους και πότε θα πληρωθούν.

– Οι συνεχιζόμενες μεγάλες περικοπές στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις που θα αυξηθούν κι άλλο με τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ 2021-2027.

– Η υψηλή φορολογία και οι αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές που, μαζί με τα άλλα χαράτσια, κατατρώνε πάνω από το 50% του λειψού αγροτικού εισοδήματος. Νέα επιβάρυνση θα υποστούν οι αγρότες με τη μείωση του αφορολόγητου, ενώ η ασφαλιστική «ελάφρυνση» που προωθεί η κυβέρνηση, αφορά μόνο το 10% του αγροτικού κόσμου.

– Οι παρακρατήσεις από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών και οι απειλές για κατασχέσεις σπιτιών και χωραφιών για χρέη σε εφορία, ΕΦΚΑ – ΕΛΓΑ και τράπεζα.

– Οι ζημιές στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή από την κακοκαιρία και τις αρρώστιες, τις οποίες ο ΕΛΓΑ είτε δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει ή κοροϊδεύει μοιράζοντας ψίχουλα αποζημίωσης στους πληγέντες παραγωγούς, οι οποίοι πληρώνουν τα μαλλιοκέφαλά τους σε ασφάλιστρα.

Άμεσα αιτήματα – διεκδικήσεις

Στα άμεσα αιτήματα – διεκδικήσεις των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων περιλαμβάνονται τα εξής:

Μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, φτηνό αγροτικό ρεύμα, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
Κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους, να σταματήσει το αίσχος των «ανοιχτών τιμών». Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.
Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ της ΕΕ, να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις – ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.
Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας.
Ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών 12.000 ευρώ, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Καμιά κατάσχεση και πλειστηριασμός πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.
ΕΛΓΑ κρατικός φορέας, που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις.
Σύσκεψη στην Αγιά

Σύσκεψη οργάνωσαν την Τρίτη 13 Νοέμβρη και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, μαζί με τους Αγροτικούς Συλλόγους του Δήμου Αγιάς.

Βασικό θέμα της σύσκεψης ήταν η ανασυγκρότηση και το δυνάμωμα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, ενόψει και των εκλογών που θα γίνουν το επόμενο διάστημα στους Αγροτικούς Συλλόγους και στην Ομοσπονδία, ενώ αναπτύχθηκε συζήτηση και για τα οξυμένα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων της περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε, την ερχόμενη βδομάδα, να πραγματοποιηθεί κινητοποίηση στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λάρισα για τα προβλήματα που αφορούν στην καθυστέρηση των πορισμάτων σχετικά με τις ζημιές από τη χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή της Αγιάς, καθώς και τη μη εξόφληση ακόμα του υπόλοιπου 10% της αποζημίωσης για ζημιές που έγιναν την προηγούμενη χρονιά.

Πηγή: 902.gr

ΠΗΓΗ

Κοινοποίηση άρθρου: