Παράνομο καθεστώς ομηρίας για Έλληνες ναυτικούς εδώ και ένα μήνα στην πολιτεία Delaware των ΗΠΑ

Πλοίο ελληνικών συμφερόντων με Έλληνα καπετάνιο και πρώτο μηχανικό κρατείται στη πολιτεία του Ντέλαγουερ στη Φιλαδέλφεια παράνομα από την αμερικανική ακτοφυλακή.

Για το θέμα έχει ήδη ενημερωθεί με υπόμνημα το Προξενικό λιμεναρχείο Νέας Υόρκης καθώς και η ελληνική πρεσβεία και το ελληνικό προξενείο.

Πιο συγκεκριμένα:

“Θα ήθελα να σας ενημερώσω για ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα του δεξαμενόπλοιου με σημαία Λιβερίας, ελληνικών συμφερόντων, κάτω από τη διαχείριση της ελληνόκτητης εταιρίας που βιώνουμε εγώ ως πλοίαρχος ,ο Έλληνας Α’ Μηχανικός καθώς και όλο το υπόλοιπο 11μελες πλήρωμα διαφόρων εθνικοτήτων.

Από τις 16 Μαρτίου 2019, το πλοίο παραμένει κρατημένο στο λιμάνι του Wilmington/Delaware από το αμερικανικό τελωνείο και κατόπιν παραγγελίας της αμερικανικής ακτοφυλακής για πιθανές παραβάσεις της διεθνούς σύμβασης Marpol (Σύμβαση προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος από όλες τις μορφές ρύπανσης), που πιθανόν έγιναν σε διεθνή ύδατα και για πιθανές ανακριβείς εγγραφές στο βιβλίο πετρελαίου της μηχανής το οποίο εκδίδεται από το κράτος σημαίας, το οποίο μόνο αυτό μπορεί να επιβάλλει κυρώσεις για τη μη σωστή συμπλήρωση του αλλά σε καμία των περιπτώσεων φυλάκιση.

Την 25η Μαρτίου του 2019, το αμερικανικό κράτος έστειλε στην διαχειρίστρια εταιρία μια συμφωνία ονομαζόμενη ως “security agreement” με την οποία μεταξύ άλλων ζητά ως εγγύηση 1,000,000 $ και το 11μελες πλήρωμα ως ανθρώπινο καταπίστευμα (στην ουσία ομήρους),ώστε να δώσει άδεια απόπλου.

Κανένας νόμος του αμερικανικού Συντάγματος δεν επιτρέπει στην αμερικανική κυβέρνηση να προβεί σε τέτοιες ενέργειες και πόσο μάλλον στην κράτηση 11 μελών του πληρώματος χωρίς να έχει απαγγελθεί ουδεμία κατηγορία.

Σύμφωνα με το νομικό αμερικανικό καθεστώς δεν δύναται η κράτηση υπόπτου πέραν των 72 ωρών χωρίς να έχει απαγγελθεί κατηγορία.
Ο μέσος όρος κράτησης σε προηγούμενες υποθέσεις ναυτικών με παρόμοια συμφωνία είναι από ένα χρόνο εως 18 μήνες χωρίς επαναλαμβάνω να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Δεν υπάρχει νόμος που να υπαγορεύει πρόστιμο η κράτηση για παραβάσεις της Marpol και ειδικά σε διεθνή ύδατα. Πιο αναλυτικά, το πλοίο αφίχθη στο λιμάνι του Delaware στις 10 Μαρτίου 2019 και αφού παρέμεινε μια ημέρα στο αγκυροβόλιο την επόμενη πέρασε τον ετήσιο απαραίτητο έλεγχο από το USCG.
Κατά τη διάρκεια του ελέγχου διαπιστώθηκε δυσλειτουργία στο σύστημα διαχωρισμού και απόρριψης λυμάτων σεντινών του μηχανοστασίου (Oil Water Separator).
Aμέσως η ακτοφυλακή βεβαίωσε 8 deficiencies εκ των οποίων δυο έθεταν το πλοίο σε καθεστώς κράτησης (Detain).
Η εταιρία άμεσα μερίμνησε ώστε να επισκευαστεί το εν λόγω μηχάνημα και κατόπιν κάλεσε νηογνώμονα (DNV-GL) και Επιθεωρητή σημαίας κράτους ώστε να βεβαιώσουν τις ενέργειες αποκατάστασης με σκοπό η ακτοφυλακή να άρει το Detention.
Αφού το detention έγινε clear στις 16 Μαρτίου από το USCG την ίδια κιόλας στιγμή κατόπιν παραγγελίας του USCG το τελωνείο εξέδωσε επιστολή κράτησης προφασιζόμενοι πως το πλοίο έχει υποπέσει σε ποινικές πράξεις και θα πρέπει να γίνει εκτενής έλεγχος.
Ο έλεγχος όμως αυτός είχε ήδη ολοκληρωθεί και περιλάμβανε την συλλογή και κατάσχεση βιβλίων πετρελαίου της μηχανής (oil record book II) και μηχανής 3 τελευταίων ετών, ημερολόγιο καταστρώματος 3 τελευταίων ετών, καθώς και πλήρη αντιγραφή των σκληρών δίσκων όλων των ηλεκτρονικών υπολογιστών του πλοίου χωρίς την παρουσίαση κάποιας εξουσιοδότησης ή εγγράφου.
Επίσης διενεργήθηκαν παράνομες ανακρίσεις επί του πλοίου αφού σε μεταγενέστερο χρόνο οι δικηγόροι μας ενημέρωσαν πως οι καταθέσεις είναι εθελοντικές και προτού διενεργηθούν θα πρέπει να ενημερωθούμε από τους αξιωματικούς της ακτοφυλακής, πράγμα που ουδέποτε έγινε.

Εκ τότε το πλοίο παραμένει αγκυροβολημένο και οι αρχές για να το ελευθερώσουν απαιτούν όπως προανέφερα, παράνομα και αυθαίρετα χρηματικά και ανθρώπινα καταπιστεύματα.

Σας παρακαλώ βοηθήστε ώστε να αποφύγουμε αυτό το παράνομο καθεστώς κράτησης και το ελληνικό κράτος να παρέμβει άμεσα στην ευθεία καταπάτηση των δικαιωμάτων μας.

Ζητάμε το δίκαιο και το νόμιμο τίποτα άλλο, ζητάμε την προστασία μας από την ελληνική κυβέρνηση ως Έλληνες πολίτες ώστε να γυρίσουμε στη χώρα μας και στις οικογένειες μας άμεσα.”

Παρακολουθήστε την μαρτυρία του πλοιάρχου στην χτεσινή εκπομπή “‘Ωρα Ελλάδος”, στο κανάλι Open Beyond.

ΠΗΓΗ:http://www.nostimonimar.gr 

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Πατήστε για κοινοποίηση
Κρύψε την κοινοποίηση
Scroll Up