https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Πάτρα: Χιλιάδες λαού ενάντια στο κλείσιμο του «Καραμανδάνειου»

Πάτρα: Χιλιάδες λαού ενάντια στο κλείσιμο του «Καραμανδάνειου»

Κ. Πελετίδης: «Αύριο το πρωί να λυθεί το θέμα, αλλιώς η Πάτρα θα φτάσει στην Αθήνα»

Ξεσηκωμός. Όχι στο κλείσιμο του «Καραμανδάνειου. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των παιδιών μας», είναι το σύνθημα που γράφει το πανό της δημοτικής αρχής Πάτρας, στην κεφαλή της μεγάλης πορείας που πραγματοποιήθηκε στους δρόμους της πόλης.

 

Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δημόσια Υγεία στην πόλη και τους κινδύνους που δημιουργούνται απ’ τη διαχρονική, με ευθύνη των έως σήμερα κυβερνήσεων πολιτική, αναδείχθηκαν κατά τη μεγάλη κινητοποίηση που οργάνωσε το απόγευμα της Παρασκευής η αγωνιστική Δημοτική Αρχή Πάτρας, στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες λαούενάντια στο κλείσιμο του «Καραμανδάνειου», του μοναδικού παιδιατρικού Νοσοκομείου στη Δυτική Ελλάδα.

 Στη συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου, που άνοιξε ο Φώτης Δημακόπουλος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Καραμανδανείου, μίλησε ο Κώστας Πελετίδης, δήμαρχος Πάτρας (διαβάστε παρακάτω). Αμέσως μετά χαιρέτησαν, εκ μέρους του ΕΚ Πάτρας, ο πρόεδρός του, Δημήτρης Μαρμούτας. Επίσης χαιρέτησαν η Ράνια Κελεσίδου, μέλος της τριμελούς επιτροπής της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαϊας (ΕΙΝΑ) Καραμανδάνειου, η Χριστίνα Πουλοπούλου, γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων Καραμανδάνειου, ο Δημήτρης Ζιαζιάς, πρόεδρος της ΕΙΝΑ, η Βίβιαν Σαμούρη, αντιδήμαρχος υγείας πρόνοιας δήμου Πάτρας και ο Τίμος Πατρινός, πρόεδρος της ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Δυτικής Ελλάδας.

 Με το σύνθημα: «Ξεσηκωμός. Όχι στο κλείσιμο του «Καραμανδάνειου. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των παιδιών μας», που έγραφε το πανό της δημοτικής αρχής Πάτρας, ξεκίνησε στη συνέχεια η μεγάλη πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας. Το σύνθημα αυτό αποτέλεσε την απαίτηση χιλιάδων κόσμου που συμμετείχε στην κινητοποίηση, αλλά και όλου του λαού της Πάτρας.

Οικογένειες με τα παιδιά τους, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, φοιτητές, σωματεία, φορείς έδωσαν το «παρών» στην πολύ μεγάλη πορεία φωνάζοντας συνθήματα όπως, «Κάτω τα χέρια απ’ τα νοσοκομεία, προέχει των παιδιών μας η υγεία», «Όχι στου ΝΑΤΟ τα σφαγεία, δώστε λεφτά για την υγεία» και «Δωρεάν υγεία για εμάς και τα παιδιά μας του κράτους υποχρέωση και μας δικαίωμά μας».

 

Με «μπαλώματα» δεν λύνεται η υποστελέχωση

 

 Ησυγκέντρωση αποτέλεσε μια πρώτη απάντηση μετά το σταμάτημα των εφημεριών του Νοσοκομείου και την επιχειρούμενη μεταφορά του χειρουργικού του τομέα στο ΠΓΝΠ του Ρίου.

Μπροστά στην κατακραυγή που συναντούν τα επιχειρούμενα σχέδια της, που βαδίζοντας στα χνάρια των προηγούμενων ετοιμάζει άλλο ένα λουκέτο νοσοκομείου (όπως ο ΣΥΡΙΖΑ έπραξε με το «Θώρακος» στην Πάτρα), η κυβέρνηση της ΝΔ, επιμένοντας στη γνωστή «συνταγή» των «μπαλωμάτων», απαιτεί μετακινήσεις παιδοαναισθιολόγων, αυτή τη φορά από τα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας!

Έτσι, ζητήθηκαν εκτάκτως δύο αναισθησιολόγοι από το Παίδων Πεντέλης, να μετακινηθούν από τις 6 Ιούνη στο «Καραμανδάνειο», δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στην ήδη άσχημη κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα.

 

Σήμερα υπάρχουν οι δυνατότητες να ζούμε καλύτερα…

 

Κ. Πελετίδης: «Δεν θα επιτρέψουμε τις συκοφαντίες»

 

Αφού σημείωσε ότι εδώ και ένα χρόνο είναι γνωστό το πρόβλημα που θα αντιμετώπιζε το νοσοκομείο (όπως εν τέλει έγινε), ο Δήμαρχος Κώστας Πελετίδης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, από το βήμα της συγκέντρωσης που συμμετείχαν, δεκάδες συνδικαλιστικοί, λαϊκοί και άλλοι φορείς της πόλης:

«Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν από όλους αυτούς, που ευθύνονται για το ότι φτάσαμε ως εδώ, να συκοφαντεί τους εργαζόμενους, να προσπαθεί να ρίξει τις ευθύνες στους γιατρούς».

Υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχουν περιθώρια αναμονής, στάθηκε στην απόφαση του πατραϊκού λαού να υπερασπιστεί τη λειτουργία του «Καραμανδάνειου». Εξήγησε ότι τα τελευταία προβλήματα είναι «η κορυφή του παγόβουνου», αφού εδώ και χρόνια χρειάζεται ανακαίνιση και εκσυγχρονισμός των χειρουργείων, Μαγνητικός Τομογράφος, κάλυψη των κενών σε παιδιάτρους, λοιμωξιολόγους, ακτινοφυσικούς, παιδοχειρούργους, παιδοκαρδιολόγους και άλλες ειδικότητες. Επίσης, στελέχωση του Τμήματος Μεσογειακής Αναιμίας και χρηματοδότηση, για την κάλυψη όλων των αναγκών.

«Όλα αυτά όμως, δε γίνονται, γιατί το σύστημα που ζούμε δεν είναι προσανατολισμένο στις λαϊκές ανάγκες, δεν έχει προτεραιότητα τη ζωή και την υγεία του λαού και των παιδιών του, ίσα – ίσα, θέλει να κλείσει, να απαξιώσει τις δημόσιες δομές και να προσανατολίσει όσους μπορούν να πληρώσουν, στον ιδιωτικό τομέα! Οι υπόλοιποι; Στον Καιάδα!», είπε ο Δήμαρχος και ανάμεσα σε άλλα συμπλήρωσε:

«Ως εδώ! Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας γυρίσει πίσω 100 και 200 χρόνια. Δε θα επιτρέψουμε σε καμία Κυβέρνηση να ακυρώσει, να θυσιάσει για τα κέρδη των επιχειρηματιών της υγείας, όσα η ανθρωπότητα, οι εργαζόμενοι, οι γιατροί, οι λαοί όλου του κόσμου και ο ελληνικός λαός, έχουν κατακτήσει με αίμα και ιδρώτα, με τους αγώνες τους και την εργασία τους.

Δε θα επιτρέψουμε τον 21ο αιώνα, να αυξάνεται εκ νέου η παιδική θνησιμότητα, τη στιγμή που έχουμε όλα τα μέσα για να το αποτρέψουμε. Δε θα μας γυρίσουν στις δεκαετίες του ’20, του ’30, του ’40, που γεννούσαν οι γιαγιάδες μας και οι μανάδες μας 7 παιδιά και έχαναν τα 3, γιατί μέχρι εκεί έφταναν τα μέσα που είχαν στη διάθεσή τους.

Η ρόδα της κοινωνικής εξέλιξης δε γυρνάει προς τα πίσω! Σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να ζούμε καλύτερα, να έχουμε σύστημα υγείας υψηλού επιπέδου, που να παρέχει υπηρεσίες πρόληψης και θεραπείας, δωρεάν για όλο το λαό και εξειδικευμένες για τα παιδιά του».

Απαίτησε, τέλος, άμεση επίλυση όλων των προβλημάτων και αναβάθμιση του «Καραμανδάνειου» σημειώνοντας πως η Πάτρα θα φτάσει μέχρι την Αθήνα.

Πηγή: 902.gr

ΠΗΓΗ: imerodromos.gr 

Κοινοποίηση άρθρου: