https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Περού: Βίαιες διαδηλώσεις κατά της επιβολής διοδίων

Περού: Βίαιες διαδηλώσεις κατά της επιβολής διοδίων

Βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών έλαβαν χώρα στην Λίμα του Περού.

Χιλιάδες κάτοικοι της πρωτεύουσας συμμετείχαν σε πορεία διαμαρτυρόμενοι για τα νέα οδικά τέλη που προβλέπονται στη σύμβαση που υπλεγραψε η κυβέρνηση με τη βραζιλιάνικη κατασκευαστική εταιρεία Odebrecht, που έχει εμπλακεί σε σκάνδαλα διαφθοράς.

«Όχι στα διόδια» και «Κάτω η διαφθορά» ήταν τα συνθήματα στα πλακάτ των διαδηλωτών οι οποίοι απαίτησαν την ακύρωση της επιβολής των οδικών τελών.

Τουλάχιστον ένας αστυνομικός τραυματίστηκε στα επεισόδια, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Οι εικόνες που μετέδωσαν τηλεοπτικοί σταθμοί έδειχναν τους διαδηλωτές να τρέχουν και να πετούν πέτρες, με τις αστυνομικές δυνάμεις να διασκορπίζουν το πλήθος. Η κυβέρνηση τόνισε πως εξτρεμιστικές ομάδες εισχώρησαν στην πορεία.

Η οργή των πολιτών στην χώρα για την Odebrecht –την μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία της Λατινικής Αμερικής– έχει διογκωθεί μετά την παραδοχή του ομίλου, στο πλαίσιο εξωδικαστικού συμβιβασμού με τις αρχές των ΗΠΑ, ότι επί χρόνια δωροδοκούσε με εκατομμύρια δολάρια κρατικούς λειτουργούς σε 12 χώρες, ανάμεσα τους και στο Περού.

Την τελευταία δεκαετία η εταιρεία είχε εξασφαλίσει στο Περού δημόσιες συμβάσεις ύψους σχεδόν 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όπως παραδέχτηκε, μοίρασε 29 εκατομμύρια δολάρια σε δωροδοκίες από το 2005 έως το 2014.

Τον περασμένο Δεκέμβριο η κοινοπραξία Ρούτας ντε Λίμα που ίδρυσε ο κατασκευαστικός όμιλος, επέβαλε νέα οδικά τέλη με τιμή από 5 σολ (1,49 δολάρια) για την χρήση του μοναδικού αυτοκινητόδρομου που συνδέει τις πυκνοκατοικημένες παραγκουπόλεις και εργατικές συνοικίες στα προάστια της βόρειας Λίμα με το κέντρο της πόλης.

Όλα αυτά, την ώρα που ο ελάχιστος μηνιαίος μισθός στο Περού ανέρχεται σε 850 σολ, που ισούνται με 52 δολάρια.

Οι κάτοικοι χαρακτήρισαν υβριστική την επιβολή των νέων οδικών τελών, που ανέβασε τις τιμές των κομίστρων στα λεωφορεία, και τόνισαν πως είναι πιθανό αυτή να προέρχεται από “σκοτεινή” συμφωνία που έκανε η εταιρεία με το κράτος για να εξασφαλίσει την παραχώρηση του έργου για διάρκεια 30 ετών έναντι 500 εκατομμυρίων δολαρίων, το 2013.

Η δήμαρχος της Λίμα, Σουζάνα Βιγιαράν, αρνήθηκε οποιαδήποτε επιλήψιμη πράξη όταν υπογράφηκε η σύμβαση.

«Οι δρόμοι ανήκουν στους πολίτες και όχι στις εταιρείες», απάντησε ο Κάρλος Ροσίνι, από τους ηγέτες των διαδηλωτών, που κάλεσε την Οντεμπρέχτ και τους συνεταίρους της να «εξαφανιστούν» από το Περού.

Η κοινοπραξία Ρούτας ντε Λίμα τόνισε πως είναι ανοιχτή σε διάλογο και πως τα τέλη επιτρέπουν να ανακτηθούν 1,7 δισεκατομμύρια σολ για επενδύσεις.

Πέρσι η Οντεμπρέχτ πούλησε την πλειοψηφία του µετοχικού της κεφαλαίου στην καναδέζικη κοινοπραξία Brookfield Asset Management καθώς είχε βρεθεί αντιμέτωπη με μια εκτεταμμένη έρευνα διαφθοράς στην Βραζιλία που περιόρισε την πρόσβαση της σε πηγές χρηματοδότησης.

Η Οντεμπρέχτ σήμερα ελέγχει το 1/4 της Ρούτας ντε Λίμα και το 18% του τοπικού ταμείου επενδύσεων SIGMA.

Παραμονές της διαδήλωσης, οι δημοτικές αρχές της πρωτεύουσας Λίμα, ανακοίνωσαν την αναβολή της επιβολής του τέλους για ένα μήνα, προς αναζήτηση εναλλακτικής λύσης.

Ο πρόεδρος του Περού, Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι έχει αποκλείσει την Οντεμπρέχτ από μελλοντικές συμβάσεις δημοσίων έργων, αλλά έχει υπογραμμίζει ότι η εταιρεία δεν είναι διεφθαρμένη σε ό,τι έχει κάνει.

Η εταιρεία έχει δηλώσει πως η πρώτη της προτεραιότητα είναι να βοηθήσει τις διωκτικές αρχές της χώρας και να πληρώσει στο δημόσιο τις τελικές επανορθώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΗΓΗ

Κοινοποίηση άρθρου: