https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Πετρέλαια Καβάλας: Κλιμακώνεται η επίθεση της εργοδοσίας με απολύσεις συνδικαλιστών εργαζομένων

Πετρέλαια Καβάλας: Κλιμακώνεται η επίθεση της εργοδοσίας με απολύσεις συνδικαλιστών εργαζομένων

Κλιμακώνει την επίθεσή της ενάντια στους εργαζόμενους των «Πετρελαίων Καβάλας», που δίνουν πολύμηνο αγώνα ενάντια στις απολύσεις και το σχέδιο εργολαβοποίησης, η εργοδοσία της «Energean», η οποία προχώρησε σήμερα στην απόλυση ακόμη 24 εργαζομένων, ανάμεσά τους και όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Εργαζομένων.

Η εργοδοσία ανακοίνωσε σήμερα τις απολύσεις, τις οποίες συνόδευσε με μια ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως θα δρομολογεί ήδη προσλήψεις που θα ανοίξουν «ένα νέο κεφάλαιο» και την «επανεκκίνηση των επενδύσεων» στις εγκαταστάσεις. Παράλληλα, εξέδωσε τελεσίγραφο προς τους υπόλοιπους εργαζόμενους να επιστρέψουν μέχρι αύριο το πρωί στη δουλειά, απειλώντας τους με περισσότερες απολύσεις.

Οι νέες αυτές τρομοκρατικές απολύσεις έρχονται σε συνέχεια των 2 απολύσεων που είχε πραγματοποιήσει η εργοδοσία στα τέλη Οκτώβρη, κατηγορώντας τους για παράβαση καθηκόντων, τη διαθεσιμότητα 165 εργαζομένων τον Δεκέμβρη και το κρεσέντο αυταρχισμού που ακολούθησε με τις πλάτες τις κυβέρνησης με την επέμβαση των ΜΑΤ στις εγκαταστάσεις και την πολύωρη «πολιορκία» των εργαζομένων. Από την 1 Γενάρη τα «Πετρέλαια Καβάλας» λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, καθώς οι εργαζόμενοι έχουν ξεκινήσει επίσχεση εργασίας.

«Μπορεί η Energean να επιχείρησε με τις 24 παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις, να αιφνιδιάσει και να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους αλλά κατάφερε το ακριβώς αντίθετο, να μας επιβεβαιώσει για τις προθέσεις της και να μας συσπειρώσει απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία που επιδεικνύει» σημειώνει μεταξύ άλλων το Σωματείο Εργαζομένων στα Πετρέλαια Καβάλας.

Μετά από ομόφωνη απόφαση της σημερινής γενικής συνέλευσης, οι εργαζόμενοι απάντησαν πως οι σχεδιασμοί της εργοδοσίας «θα βρίσκουν τοίχο ενότητας και νόμιμης συνδικαλιστικής αγωνιστικής δράσης», ενώ διαμηνύουν για μία ακόμη φορά ότι «δεν εγκαταλείψαμε και δεν θα εγκαταλείψουμε τις θέσεις εργασίας μας, αλλά είμαστε αναγκασμένοι να συνεχίσουμε τη νόμιμη επίσχεση της εργασίας μας μέχρι η εργοδότρια να δεσμευτεί ότι θα επαναφέρει τις διαδικασίες και τους κανόνες ασφαλείας και ότι θα σεβαστεί τον Κανονισμό Εργασίας, τους Νόμους και τις Διεθνείς Συνθήκες».

Το σωματείο καλεί «όλους τους φορείς και τη συντεταγμένη Πολιτεία» να πάρουν θέση για τα όσα διαδραματίζονται στα Πετρέλαια Καβάλας με αποκλειστική ευθύνη της «Energean», την οποία καταγγέλλει πως «συμπεριφέρεται ως αυταρχικός ιδιοκτήτης, καταπατώντας κάθε έννοια δικαίου και ασφάλειας και επιβάλλοντας συνθήκες τριτοκοσμικές στη λειτουργία των εγκαταστάσεων».

Τέλος, το σωματείο τονίζει πως η απάντηση των εργαζομένων απέναντι στις απολύσεις της εργοδοσίας, «που σκοπό έχουν να εκδικηθούν και να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους», είναι «μία και μοναδική: Όλοι μαζί – κανένας μόνος του».

Σε κοινή τους ανακοίνωση, τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καβάλας, Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Καβάλας όπως και το Συνδικάτο Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό Καβάλας – Θάσου καταγγέλλουν τις απολύσεις, χαρακτηρίζοντάς τες εκδικητικές και τονίζουν πως η τρομοκρατία της «Energean» δεν θα περάσει.

«Οι εργαζόμενοι των “Πετρελαίων” εδώ και μήνες δίνουν έναν δίκαιο αγώνα ώστε να μη γίνουν σύγχρονοι δούλοι για τα κέρδη μιας πολυεθνικής», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση και προσθέτει: «Μετά τα ΜΑΤ και τις χειροβομβίδες κρότου – λάμψης, η εργοδοσία της “ENERGEAN” προσπαθεί με κάθε τρόπο να πιέσει και να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους ώστε να λυγίσουν και να δεχθούν να επιστρέψουν στη δουλειά τους σε συνθήκες πραγματικής γαλέρας».

Τα Σωματεία καλούν τον λαό της Καβάλας να καταδικάσει τις απολύσεις, να συμπαρασταθεί και να δείξει την αλληλεγγύη του στους αγωνιστές των “Πετρελαίων” και να απαντήσει με οργάνωση στα Σωματεία σε κάθε χώρο δουλειάς.

Σε ανακοίνωσή της, η Τομεακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ αναφέρει:

«Με μια προκλητική ανακοίνωση η “Energean” ανακοίνωσε σήμερα την απόλυση 24 εργαζομένων στα “Πετρέλαια Καβάλας”, ανάμεσά τους όλο το ΔΣ του Σωματείου. Κλιμακώνει την επίθεση που ξεδίπλωσε όλο το προηγούμενο διάστημα και την προσπάθεια τρομοκράτησης και διαίρεσης των εργαζομένων. Με τα προσχήματα που επικαλείται επιχειρεί να καλύψει το κύριο: Τα σχέδια και οι στόχοι της κερδοφορίας της απαιτούνε στρωμένο έδαφος με απολύσεις, με τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα, με εντατικοποίηση, με υπονόμευση των συνθηκών υγιεινής, ασφάλειας, προστασίας του περιβάλλοντος. Απαιτούνε εργαζόμενους στοιχισμένους στους στόχους της καπιταλιστικής ανάπτυξης, ανοργάνωτους, με ανύπαρκτα συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Σ’ αυτή της την επίθεση ενισχύεται από τα κόμματα της σημερινής, της χτεσινής ή της προχτεσινής κυβέρνησης, που στηρίζουν αυτή την ανάπτυξη, που νομοθετούν αντεργατικά εκτρώματα, που δίνουν εγγυήσεις για δάνεια εκατομμυρίων, που διαλαλούνε τον “μονόδρομο”» της ευρωενωσιακής καπιταλιστικής βαρβαρότητας, που θέτουν τις δυνάμεις καταστολής στην υπηρεσία των μεγαλοεργοδοτικών συμφερόντων. Σ’ αυτά είναι όλοι τους μαζί απέναντι στους εργάτες. Με αυτά στο “κρατούμενο” ξεκινάνε οι “διαφορές” τους και τα κροκοδείλια δάκρυα.

Οι εργατοϋπάλληλοι της Καβάλας, οι μικροί επαγγελματίες, ο λαός της πόλης το προηγούμενο διάστημα στάθηκαν στο πλευρό των εργαζομένων στα “Πετρέλαια” και στα δίκαια αιτήματά τους. Αυτή η στήριξη, αυτή η αλληλεγγύη σήμερα πρέπει να ισχυροποιηθεί.

Να μην περάσουν οι απολύσεις στα “Πετρέλαια!”». Από 902.gr

ΠΗΓΗ: imerodromos.gr 

Κοινοποίηση άρθρου: