https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
ΠΙΣΩ… ΟΛΟΤΑΧΩΣ!!!

ΠΙΣΩ… ΟΛΟΤΑΧΩΣ!!!

Η ζωή στο μέλλον κάποτε φάνταζε ονειρική, με αυτοματισμούς, γυαλιστερές επιφάνειες και… λαστέξ στολές. Τώρα, μοιάζει ολοένα και περισσότερο με απειλή. Όπως πολύ σωστά είπε ο Ray Bradbury (1920-2012), αμερικανός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας: «Οι άνθρωποι μού ζητούν να προβλέψω το μέλλον. Ενώ εγώ απλά προσπαθώ να το εμποδίσω.»

Μας προετοιμάζουν για μια μελλοντική ζωή μέσα σε τεχνητές συνθήκες. Η ζωή σε άλλους πλανήτες ή σε έρημα μέρη της γης μπορεί να έχει πολλά οφέλη για τους εξουσιαστές. Και μόνο η απομάκρυνση από τον φυσιολογικό τρόπο ζωής μάς μεταμορφώνει σιγά-σιγά σε ρομποτάκια. Έως ότου τα πραγματικά ρομποτάκια να πάρουν τη θέση μας…

Για του λόγου το αληθές, ακολουθούν οι παρακάτω ειδήσεις, που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα και υπερτονίζουν τις «θετικές» πτυχές διάφορων αφύσικων νεωτερικών επιτευγμάτων.

Αρκεί να σκεφτούμε πόσα άλλα προετοιμάζουν, που δεν τα διαρρέουν στον τύπο. Στο χέρι μας είναι να διώξουμε τον φουτουριστικό εφιάλτη πριν μας μετατρέψει σε πίξελ, ολογράμματα ή ανθρώπους με βραχιολάκια και διακόπτη ον/οφ.

ΜΑΡΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

Η αμερικανική εταιρεία General Electric και η ιαπωνική Mirai Inc δημιούργησαν ένα εργοστάσιο υδροπονικής παραγωγής μαρουλιού που αναπτύσσεται υπό το φως 17.500 λαμπτήρων LED, που μιμούνται τις ακτίνες του ήλιου πυροδοτώντας την φωτοσύνθεση. Χρησιμοποιούν το λευκό φως για να μιμηθούν το φως της μέρας, το οποίο «κινείται» καθώς κυλάνε οι ώρες παραπέμποντας στις φάσεις του ήλιου στον ουρανό και το μοβ φως για να μιμηθούν τις φυσικές συνθήκες που επικρατούν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το εργαστήριο-εργοστάσιο βρίσκεται στην Ιαπωνία, στην πόλη Τοχόκου, στην περιφέρεια Μιγιάγκι. Σαν ιδέα ξεκίνησε με σκοπό την ανάκαμψη της βιομηχανίας (και τη γενικότερη επιχειρηματική ανάπτυξη) της περιοχής Τοχόκου, η οποία είχε υποστεί τεράστιες ζημιές κατά τον μεγάλο σεισμό του 2011.

Η δυνατότητα παραγωγής του αγγίζει περίπου τα 10.000 μαρούλια την ημέρα και έχει ως στόχο την επέκταση σε παραγωγικό επίπεδο. Το πρόγραμμα επιλέχθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, Εμπορίου και Βιομηχανίας της περιφέρειας Τοχόκου, ως «σχέδιο έρευνας και ανάπτυξης για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων μέσω της ενσωμάτωσης υπολογιστικών συστημάτων».

Οποιοσδήποτε χώρος, με τη βοήθεια της ειδικής τεχνολογίας που απαιτείται για την καλλιέργεια λαχανικών, μπορεί να μεταμορφωθεί σε φάρμα εσωτερικού χώρου.

Σύμφωνα με την εταιρεία, πέρα από την εξοικονόμηση ρεύματος, γίνεται και εξοικονόμηση νερού. Τα μαρούλια που μεγαλώνουν σε εσωτερικό χώρο απαιτούν περίπου το 1/500-1/100 της ποσότητας νερού που απαιτούν οι υπαίθριες καλλιέργειες. Επί πλέον, υπολογίζεται καλύτερα η ανάγκη των φυτών για θρεπτικές ουσίες, με αποτέλεσμα η χρήση λιπασμάτων να είναι περιορισμένη. Συγκριτικά με τις υπαίθριες καλλιέργειες, τα μαρούλια που καλλιεργούνται στο εργαστήριο μεγαλώνουν κατά 2-2,5 φορές ταχύτερα. Τα συγκεκριμένα είναι κατά 95% βρώσιμα, άρα ένα ελάχιστο μέρος τους καταλήγει στα σκουπίδια. Έχουν σταθερά υψηλή θρεπτική αξία. Επιπλέον, διατηρούν σταθερά υψηλά επίπεδα σε β-καροτίνη, σε βιταμίνες C και Ε, ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο. «Από τη στιγμή που τα μαρούλια αυτά δεν εξαρτώνται από την ποιότητα του χώματος, τα καιρικά φαινόμενα (όπως τα επίπεδα της βροχόπτωσης, τον αέρα κ.τ.λ.), δεν τίθεται θέμα μόλυνσης του εδάφους, με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζονται «καθαρά». Τα λιπάσματα που λαμβάνουν τα λαχανικά είναι υδατοδιαλυτά, οπότε δεν πρόκειται για προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας, όμως στη συγκεκριμένη εσωτερική καλλιέργεια δεν χρησιμοποιούνται χημικά.

«Στόχος μας ήταν η δημιουργία ενός συστήματος ικανού να εφαρμοστεί σε ευρεία κλίμακα και να συμβάλλει στη σταθερή πηγή τροφής», υποστηρίζει ο γενικός διευθυντής της GE Lighting Ασίας. Για την ώρα, βρίσκονται σε εξέλιξη παρόμοιες απόπειρες στο Χονγκ Κονγκ και τηνρωσική Άπω Ανατολή. Με την κλιματική αλλαγή, τη ρύπανση του περιβάλλοντος και τα διάφορα εμπάργκο να στοιχίζουν δισεκατομμύρια σε αγροτικές «απώλειες», ενδεχομένως μια τέτοια λύση θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα για τις εταιρείες. Μια ακόμη απόπειρα ελέγχου της τροφής από λίγους ισχυρούς, θα πούμε εμείς, καθώς ο απλός άνθρωπος θα χάνει τα μυστικά της επιβίωσης και θα εκτιμάει όλο και λιγότερο το φαγητό που χωρίς ιδιαίτερο κόπο φτάνει στο πιάτο του.

ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΡΕΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

Οι Ολλανδοί επιστήμονες που έχουν πρωτοπορήσει στην δημιουργία κρέατος στο εργαστήριό τους, δήλωσαν ότι σε πέντε περίπου χρόνια το κρέας τους θα σερβίρεται ως χάρμπουργκερ στα καταστήματα. Τα αποφεύγαμε που τα αποφεύγαμε κάτι τέτοια, τώρα θα τα βλέπουμε και θα τρέχουμε. Δεν ξέρουμε αν θα ξεφεύγουμε, βέβαια, γιατί ικανοί είναι να τους βάλουν πόδια για να μας κυνηγάνε μέχρι να τα …φάμε.

Ο Μαρκ Ποστ του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ και οι συνεργάτες του, δήλωσαν στο BBC, ότι δημιούργησαν μια εταιρεία για να κάνει το κρέας τους πιο εύγευστο, φθηνότερο και εμπορικά αξιοποιήσιμο.

Η επιστημονική ομάδα είχε κάνει μια πρώτη επίδειξη –μαγείρεμα και φάγωμα– του εργαστηριακού κρέατος στο Λονδίνο πριν από δύο χρόνια. Από τότε το έχει «βελτιώσει», σύμφωνα με τα λεγόμενά της. Τώρα, δηλώνει, βέβαια, ότι «όταν το κρέας μας βγει στην αγορά ως εναλλακτική λύση στο παραδοσιακό κρέας, όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα δυσκολευθούν να μην το αγοράσουν για ηθικούς λόγους». Εκμεταλλεύονται εμπορικά μέχρι και τις ευαισθησίες των βήγκαν!

Αρχικά θα μπορεί κανείς να παραγγείλει το εργαστηριακό κρέας από την εταιρεία Mosa Meat (στην οποία συμμετέχει και το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ), αλλά, όπως προσδοκά η ομάδα των επιστημόνων, όταν η τιμή του πέσει αρκετά, το εμπορικό προϊόν της θα διατίθεται πλέον ακόμη και στα σούπερ-μάρκετ. Το «μπέργκερ» που φτιάχνεται από βλαστικά κύτταρα, χρησιμοποιεί 45% λιγότερη ενέργεια για την παραγωγή (καλλιέργειά) του σε σχέση με το συμβατικό μοσχαρίσιο κρέας, εκλύει 96% λιγότερα «αέρια θερμοκηπίου» στο περιβάλλον και απαιτεί 99% λιγότερη γη, αφού καταργείται η ανάγκη της κτηνοτροφίας. Έπειτα, η εταιρεία θα πρέπει να βρει έναν τρόπο για την μαζική παραγωγή του εργαστηριακού κρέατος, χωρίς να αποκλείει ότι θα χρησιμοποιήσει ακόμη και την τρισδιάστατη εκτύπωσή του γι’ αυτό!

ΑΝΘΡΩΠΟΕΙΔΗ ΡΟΜΠΟΤ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΦΙΛΟ/ΦΙΛΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Η κοινωνία μας εξελίσσεται σε μια ατομικιστική κοινωνία αποτελούμενη από μονάδες, χωρίς συνοχή μεταξύ τους. Η μοναξιά είναι χαρακτηριστικό της εποχής μας. Μια ακόμη θλιβερή τεχνολογική ανακάλυψη έρχεται να καλύψει την ανάγκη του ανθρώπου για κοινωνικοποίηση: πρόκειται για το ρομπότ-φίλο. Ταυτόχρονα, όμως, απομακρύνει τον κάτοχο από κάθε ελπίδα σύναψης σχέσης με άλλους ανθρώπους, ανταλλαγής ιδεών, αλληλεγγύης και δημιουργίας… σε «φυσιολογικά» πλαίσια.

Το πρωτότυπο ρομπότ, ύψους 1,21 εκ. και βάρους 28 κιλών, ονομάζεται Pepper και είναι το ανθρωποειδές ρομπότ της ιαπωνικής εταιρείας SoftBank Robotics Corp, το οποίο ανταποκρίνεται στα ανθρώπινα συναισθήματα. Υπόσχεται να γίνει ο πιο πιστός φίλος του κατόχου του. Η τιμή του στην ιαπωνική αγορά είναι 1.400 ευρώ περίπου και η διάθεση του ξεκίνησε στις 20 Ιουνίου. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία το ρομπότ ξεπούλησε μέσα σε μόλις ένα λεπτό.

Το ανθρωποειδές ρομπότ είναι σχεδιασμένο ώστε να «διαβάζει» τα συναισθήματα των γύρω του και να αναγνωρίζει τον τόνο της φωνής και τις εκφράσεις του προσώπου των οικείων του. Πάνω από όλα, όμως, «προσπαθεί να κάνει τον ιδιοκτήτη του ευτυχισμένο», αναφέρει η εταιρεία.

Με τη βοήθεια καμερών, αισθητήρων αφής, επιταχυνσιόμετρου και άλλων αισθητήρων σε ρόλο «ενός νευρικού δικτύου», ο Pepper είναι σε θέση να δημιουργεί τον δικό του συναισθηματικό κόσμο. Σύμφωνα με εκπροσώπους της κατασκευάστριας εταιρείας, δεν πρόκειται για ρομπότ εργασίας, αλλά για ένα ρομπότ που έχει δημιουργηθεί για να κάνει συντροφιά σε μοναχικά άτομα. Για την ώρα ομιλεί την αγγλική, τη γαλλική, την ιαπωνική και την ισπανική γλώσσα, ενώ σε λίγους μήνες αναμένεται να ομιλεί και άλλες γλώσσες, αλλά και να διανθίσει τη συλλογή με τις 200 ήδη υπάρχουσες δυνατότητές του.

Η εταιρεία στοχεύει στην παραγωγή 1.000 ανθρωποειδών κάθε μήνα, ενώ σκοπός της είναι η διατήρηση της τιμής σε χαμηλά επίπεδα, προκειμένου να παραμείνουν προσιτά προς το ευρύ κοινό.

ΣΥΝΤΟΜΑ ΤΑ ΚΟΜΠΙΟΥΤΕΡ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΠΙΟ …ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ

cebfcebbcebfcf84ceb1cf87cf89cf822

Θυμόμαστε την (ψιλοαπαράδεκτη κατά τα άλλα) ταινία με τον Σιλβέστερ Σταλλόνε και την Σάντρα Μπούλοκ, με τίτλο Demolition Man (1993), όπου η πρωταγωνίστρια αηδιάζει στο άκουσμα της παραδοσιακής ανταλλαγής υγρών, καθώς στο έτος 2032 όλα γίνονται μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή; Ή την ταινία Gattaca (1997), όπου σε ένα μακρινό μέλλον η γέννηση κάθε ανθρώπου βασιζόταν σε ένα προμελετημένο συνδυασμό γονιδίων και ο ήρωας Βίνσεντ Φρήμαν θεωρείται ατελής, επειδή η σύλληψή του δεν έγινε στο εργαστήριο αλλά ήταν καρπός ενός έρωτα; Ή την ταινία The island (2005), με τους Γιούαν Μακ Γκρέγκορ και Σκάρλετ Γιόχανσον, που φορούσαν κάτι βραχιόλια που εξέπεμπαν στους ελεγκτές σήμα όποτε πλησίαζαν τα σώματά τους πολύ κοντά;

Σύμφωνα με τη Δρ. Laura Berman, σε μόλις 10 χρόνια η σεξουαλική ζωή θα έχει αλλάξει δραματικά, με ρομπότ να αντικαθιστούν τα ερωτικά παιχνίδια.

«Όλο και καλύτερο θα γίνεται το σεξ όσο περνούν τα χρόνια», υποστηρίζει η Δρ. Laura Berman, καθώς η μελέτη τής νευροβιολογίας του σεξ θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της τεχνολογίας που διεγείρει άμεσα τον εγκέφαλο. Όλο και χειρότερο θα πούμε εμείς.

Με αυτόν τον τρόπο, οι άνθρωποι θα μπορέσουν να κάνουν σεξ… στο μυαλό τους, χωρίς να έχουν φυσική επαφή. Ένα από τα επιχειρήματα είναι και ότι θα βοηθήσει και τα άτομα με αναπηρίες. Επί πλέον, ο αστροβιολόγος και συγγραφέας David Warmflash, συμφωνεί στο ότι τα «prostibots» (prostitute robots, δηλαδή πόρνες ρομπότ) θα έχουν πλεονεκτήματα συγκριτικά με τις… πραγματικές, καθώς θα μπορούν να αποστειρωθούν ύστερα από κάθε χρήση και θα «εξαφανιστούν» οι ηθικές ανησυχίες γύρω από την πορνεία.

ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΡΟΜΠΟΤΙΚΟ

Σύμφωνα με τους ειδικούς, σε βάθος χρόνου δεν αποκλείεται τα… ταλαντούχα ανθρωποειδή ρομπότ, να κατακτούν τις θέσεις εργασίας. Ήδη πολλές βιομηχανίες έχουν αντικαταστήσει εργάτες στη γραμμή παραγωγής με εκλεπτυσμένα ρομποτικά μηχανήματα. Για παράδειγμα, η αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen (VW) ανακοίνωσε ότι στα εργοστάσια συναρμολόγησής της σχεδιάζει την αντικατάσταση των εργατών που συνταξιοδοτούνται με ρομπότ τελευταίας τεχνολογίας, με στόχο το «ψαλίδισμα» του κόστους παραγωγής των αυτοκινήτων της. Αν και το σύστημα ακόμη δεν έχει τελειοποιηθεί, μιας και στις αρχές Ιουλίου ένας τεχνικός 21 ετών βρήκε τραγικό θάνατο σε εργοστάσιο της VW στη Γερμανία, όταν χτυπήθηκε από ρομπότ συναρμολόγησης.

Πρόσφατη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε από τη βρετανική εταιρεία μάρκετινγκ Expert Market σε 200 υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων αποκαλύπτει ότι περίπου το 70% εξ αυτών θα ελάμβανε υπ’ όψιν το ενδεχόμενο μελλοντικής ενσωμάτωσης ρομπότ στην ομάδα των εργαζομένων που διευθύνουν. Σύμφωνα με το εφιαλτικό σενάριο, μάλιστα, τα μισά στελέχη δήλωσαν ότι δεν θα ένιωθαν άσχημα αν τελικά αντικαθιστούσαν τις ανθρώπινες θέσεις εργασίας με… ρομπότ.

Αν και οι πιο δημιουργικές θέσεις φαντάζουν μάλλον ακατάλληλες για ρομπότ, οι διευθυντικές θέσεις, οι θέσεις στα οικονομικά τμήματα, αλλά και στα τμήματα πληροφορικής των εταιρειών θα μπορούσαν ενδεχομένως να καταληφθούν από ρομπότ. Η επιτομή της τρέλλας, δηλαδή, αφού ουσιαστικά τα ρομπότ θα πάρουν και τις θέσεις των στελεχών που θα τα…προσλάβουν.

Ανάμεσα στα προτερήματα των ρομπότ, σύμφωνα με τις απαντήσεις, συγκαταλέγονται η σταθερότητα ως προς τον ρυθμό παραγωγής και η ποιότητα του έργου τους, η έλλειψη της ανάγκης αδειών (το ρομπότ δεν ξέρει την λέξη διακοπές, ούτε απεργία), αλλά και η πίστη στην επιχείρηση, καθώς δεν τίθεται θέμα περί αποδοχής δελεαστικής πρότασης από κάποια ανταγωνιστική εταιρεία.

ΜΙΣΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ – ΜΙΣΟΣ ΜΗΧΑΝΗ

Υπάρχουν άνθρωποι, των οποίων ορισμένα ζωτικά όργανα λειτουργούν με μηχανικό τρόπο, καθώς έχει τοποθετηθεί στο σώμα τους ένας βηματοδότης, ή αντλίες ινσουλίνης ή συστήματα που προκαλούν εγκεφαλική διέγερση. Αυτό συμβαίνει λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας. Υπάρχουν όμως και οι άλλοι, οι «αναβαθμισμένοι άνθρωποι», όπως τους αποκαλούν, οι οποίοι για να επιλύσουν μια σειρά από μικρά, «ενοχλητικά» προβλήματα, επέλεξαν να εμφυτεύσουν στο σώμα τους ένα τσιπ, που θα τα «επιλύει». Το τσιπ τούς επιτρέπει να ξεκλειδώνουν τις κλειδαριές, να ψωνίζουν ή να αποκτούν πρόσβαση σε συστήματα υπολογιστών με μια απλή κίνηση του χεριού τους…

Πρόκειται για την τεχνολογία του chipping.

Ο Hannes Sjoblad, ένας από τους ιδρυτές της BioNyfiken (σουηδική κοινότητα χάκερ), επιχειρηματολογεί υπέρ της συγκεκριμένης τεχνολογίας:

«Η τεχνολογία είναι ήδη πραγματικότητα! Βλέπουμε μια ταχέως αναπτυσσόμενη κοινότητα ανθρώπων, που πειραματίζεται με εμφυτεύματα τσιπ, τα οποία επιτρέπουν στους χρήστες να εκτελούν διάφορες καθημερινές εργασίες γρήγορα και εύκολα, όπως η πρόσβαση σε κτίρια, το ξεκλείδωμα προσωπικών συσκευών χωρίς τη χρήση κωδικών PIN και η πρόσβαση σε διάφορους τύπους αποθηκευμένων δεδομένων. Θεωρώ την απογείωση της τεχνολογίας αυτής ως μία ακόμη σημαντική στιγμή στην ιστορία της αλληλεπίδρασης μεταξύ ανθρώπου και υπολογιστή, παρόμοια με την κυκλοφορία του πρώτου υπολογιστή Windows ή της πρώτης οθόνης αφής. Η αναγνώριση μέσω αφής είναι συμβατή με την ανθρώπινη φύση. Οι κωδικοί PIN και οι κωδικοί πρόσβασης αντιθέτως δεν αποτελούν φυσική διαδικασία. Και κάθε επιπλέον συσκευή, που πρέπει να έχουμε μαζί μας για να μπορούμε να επιβεβαιώσουμε την ταυτότητά μας, όπως τα μπρελόκ ή οι ηλεκτρονικές κάρτες, αποτελούν απλώς άλλο ένα στοιχείο που δημιουργεί περιπλοκότητα στη ζωή μας».

Σήμερα όμως, η ασφάλεια έρχεται δεύτερη, σε σχέση με την ευκολία. Ο Patrick Mylund Nielsen, υψηλόβαθμο στέλεχος στην Kaspersky Lab, λέει: «Η βασική τάση στον τομέα του “Internet of Things” ήταν να δημιουργούνται προϊόντα που διατίθενται γρήγορα στην αγορά. Η ασφάλεια αποτελεί συχνά δεύτερη σκέψη, ενώ μερικές φορές δεν αποτελεί ζήτημα για κάποιους. Μάλιστα, παρ’ ότι η βιοπροσθετική τεχνολογία έχει υπάρξει βασικό θέμα για την επιστημονική φαντασία, λίγες είναι οι ιστορίες που ασχολούνταν με τις επιπτώσεις της στην καθημερινότητα».

ΚΑΙ ΟΛΙΓΟΝ C.S.I.

Η Αμερικανίδα καλλιτέχνης Heather Dewey-Hagborg «χτενίζει» τους δρόμους της Νέας Υόρκης ψάχνοντας για στοιχεία (τσίχλες, αποτσίγαρα, τρίχες ή οτιδήποτε άλλο φέρει ανθρώπινο γενετικό υλικό) που θα χρησιμεύσουν για το επόμενό της δημιούρ­γημα. Στην ουσία προσπαθεί να ξαναπλάσει την εικόνα του ανθρώπου που μάσησε την τσίχλα ή κάπνισε το τσιγάρο, μέσα από το γενετικό του υλικό. Όπως δηλώνει, τα πορτραίτα της ενώνουν την τέχνη και την επιστήμη, εγείροντας ερωτήματα για την περιφρούρηση της ιδιωτικότητας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των προσωπικών δεδομένων. Η διαδικασία είναι απλή: το γενετικό υλικό που έχει συλλέξει αποστέλλεται σε εργαστήριο όπου και αποκωδικοποιείται. Μετά τη διεργασία στο εργαστήριο στέλνει το DNA πίσω στην καλλιτέχνιδα σε μορφή σχεδιαγράμματος, που είναι η βάση για να φτιάξει το πορτραίτο. Ένα ιδανικό δείγμα τής δίνει πληροφορίες για την εθνικότητα, το φύλο, το χρώμα των μαλλιών και των ματιών του πρώην …κατόχου, αλλά και για πιο συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα το πλάτος της μύτης και την απόσταση μεταξύ των ματιών. Στη συνέχεια εισάγει τις πληροφορίες σε ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή, το οποίο παράγει τρισδιάστατα μοντέλα του προσώπου στο οποίο ανήκει το γενετικό υλικό. Χρησιμοποιώντας ως πρότυπο την τρισδιάστατη εικόνα, κατασκευάζει μια μάσκα, η οποία δεν είναι πανομοιότυπη με το αληθινό πρόσωπο, ωστόσο του μοιάζει αρκετά.

Η νέα αυτή τεχνολογία, που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια, λέγεται Molecular Photofitting ή αλλιώς DNA phenotyping και χρησιμοποιείται από την αστυνομία. Πρόκειται για τη διαδικασία της πρόβλεψης του φαινοτύπου ενός οργανισμού, χρησιμοποιώντας μόνο τις γενετικές πληροφορίες που συλλέγονται από τον γονότυπο ή την αλληλουχία DNA.

Στο πλαίσιο μιας τηλεοπτικής εκπομπής του BBC, αμερικανοί επιστήμονες έλαβαν δείγμα σάλιου της χειρουργού δρος Γκάμπριελ Γουέστον και το έστειλαν ανώνυμα προς ανάλυση στο Πανεπιστήμιο της Λουβέν στο Βέλγιο. Ο δρ Πέτερ Κλάες, ειδικός ιατρικών απεικονίσεων, ανέλαβε να κάνει την ανάλυση. Ο ίδιος, σε συνεργασία με αμερικανούς συναδέλφους του, έχει δημιουργήσει μια βάση δεδομένων από χαρακτηριστικά προσώπου και γενετικό υλικό. Με εργαλείο αυτή την βάση δεδομένων, ο δρ Κλάες είναι σε θέση να δομήσει ένα πρόσωπο με μόλις 20 διαθέσιμα γονίδια. Με τον τρόπο αυτόν «έχτισε» επιτυχώς το πρόσωπο της δρος Γουέστον. «Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να βοηθήσει τα στελέχη της αστυνομίας. Για παράδειγμα, με βάση τα γονίδια, γνωρίζω αν τα φρύδια και το πηγούνι κάποιου είναι πιο πεταχτά από τον μέσο όρο», εξηγεί ο ίδιος (και εφ’ όσον υπάρχει ο ένοχος ήδη στη βάση δεδομένων). Σε λίγο καιρό, όμως, πέντε με δέκα χρόνια υπολογίζουν οι επιστήμονες, θα μπορεί να κατασκευαστεί εξ’ ολοκλήρου το πρόσωπο κάποιου, με ακόμη λιγότερα δεδομένα βάσει των γονιδίων που «αποκαλύπτουν» τα χαρακτηριστικά του κάθε ανθρώπου.

ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΨΕΜΜΑ ΠΟΥ ΜΟΙΑΖΕΙ ΑΛΗΘΙΝΟ

Η πρώτη «μάσκα» εικονικής πραγματικότητας που λειτουργεί με το βλέμμα έρχεται χάρη στην υποστήριξη της Samsung Ventures. Τον περασμένο Μάιο, μέσα σε μόλις 72 ώρες από την εκκίνηση της καμπάνιας χρηματοδότησής της μέσω crowdfunding, η συσκευή Fove άγγιξε το επιθυμητό ποσό. «Πιστεύουμε ότι η Fove (σ.τ.μ. ομώνυμη εταιρεία) θα συστήσει μια ανταγωνιστική συσκευή εικονικής πραγματικότητας στην αγορά πολύ σύντομα», ανέφερε ο επικεφαλής της Samsung Ventures Ιαπωνίας, Ικ Χιούν Λιμ.

Η «έξυπνη» μάσκα εικονικής πραγματικότητας είναι σχεδιασμένη για να «διαβάζει» το σημείο στο οποίο ο χρήστης εστιάζει το βλέμμα του, γεγονός που καθιστά εφικτό τον χειρισμό της με… τα μάτια. Κάτι τέτοιο υποστηρίζει η εταιρεία Fove, θα μπορούσε να φέρει την επανάσταση στον χώρο των βιντεοπαιχνιδιών, καθώς ο χρήστης, για παράδειγμα, για να πυροβολήσει το μόνο που θα έχει να κάνει θα είναι να συγκεντρώσει το βλέμμα στον στόχο.

Οι εφαρμογές, όπως καταλαβαίνετε, μπορούν να επεκταθούν παντού. Και η εξυπνάδα της μάσκας να αποβεί μοιραία… βλακεία.

Επιπλέον, ο έλεγχος γίνεται ολοένα και πιο ασφυκτικός μέσω των νεω­τερικών ηλεκτρονικών συσκευών που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι στην καθημερινότητά τους, όπως το κινητό τηλέφωνο, που το καθένα έχει και μια κάμερα, αλλά και μέσω «παιχνιδιών» όπως τα drones, που ήδη τα χαρίζουν οι τηλεοπτικές εκπομπές, ακόμη και εδώ στην Ελλάδα, με παρότρυνση στον νικητή να τραβήξει εναέρια πλάνα της γειτονιάς του. Δεν μας έφταναν οι δορυφόροι, κάθε σπιθαμή καταγεγραμμένη!

ΟΙ ΑΠΟΙΚΙΕΣ ΣΤΟΝ ΑΡΗ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΑΝΕΚΔΟΤΟ

cebfcebbcebfcf84ceb1cf87cf89cf823

Αποικίες, όπου οι άνθρωποι θα ζουν και θα εργάζονται εντελώς ανεξάρτητα από τη Γη, σχεδιάζει να κατασκευά­σει ως το 2030 στον πλανήτη Άρη η NASA. Χαρακτηρίζει μάλιστα την αποστολή αυτή “ιστορικό πρωτοποριακό εγχείρημα” και την παρομοιάζει με τους πρώτους αποίκους στην Αμερική και την προσελήνωση. Δεν μας φτάνει που καταστρέφουν συστηματικά τον πλανήτη γη, θέλουν να κάνουν το ίδιο και στους υπόλοιπους.

«Όπως με το πρόγραμμα Apollo, έχουμε ξεκινήσει αυτό το ταξίδι για όλη την ανθρωπότητα. Σε αντίθεση με το Apollo, πάμε για να μείνουμε. Η NASA μέσα στις επόμενες δεκαετίες θα κάνει βήματα για να καθιερώσει την ανθρώπινη παρουσία πέρα από τη Γη. Επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε να δουλεύουν και να ζουν οι άνθρωποι για μεγάλα χρονικά διαστήματα μακριά από τη Γη. Κάθε ταξίδι στον Άρη θα διαρκεί πολλούς μήνες και μια ταχεία επιστροφή δεν αποτελεί επιλογή. Οι προσπάθειες που γίνονται σήμερα και μέσα στην επόμενη δεκαετία θα θέσουν τα θεμέλια για μια Γη Ανεξαρτησίας και παρατεταμένη παρουσία στο βαθύ διάστημα. Να ζεις και να δουλεύεις στο διάστημα απαιτεί να πάρεις ρίσκα και το ταξίδι αξίζει το ρίσκο», σημειώνεται στην έκθεση “Journey to Mars”. Τα πρώτα πειράματα πέρα από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή γύρω από τη Σελήνη. Στο τελικό βήμα θα δούμε επανδρωμένες αποστολές σε τροχιά γύρω από τον Άρη ή ένα από τα φεγγάρια του, πριν τελικά βρεθούν στην επιφάνεια του Άρη και δημιουργήσουν αποικίες.

Ωστόσο, η NASA μπορεί να προσγειωθεί …δεύτερη στον κόκκινο πλανήτη, καθώς η μη κερδοσκοπική οργάνωση Mars One σχεδιάζει να στείλει τους πρώτους ανθρώπους στον Άρη και να δημιουργήσει μόνιμη αποικία μέχρι το 2027.

ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΥΠΕΡΟΠΛΑ ΜΕ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

Αφήσαμε το χειρότερο για το τέλος. Έκκληση-προειδοποίηση απηύθυναν πάνω από 1.000 επιστήμονες και ειδικοί της τεχνολογίας, με επικεφαλής τον διάσημο αστροφυσικό Στίβεν Χόκινγκ, οι οποίοι έδωσαν στη δημοσιότητα ανοικτή επιστολή προς τα κράτη και κάθε αρμόδιο διεθνή οργανισμό σχετικά με τα νέα αυτόνομα οπλικά συστήματα που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη.

Οι επιστήμονες, αν και γενικά σαν κλάδος δεν αρνούνται (βεβαίως βε­βαίως) την εμπλοκή τους στην υλοποίηση και εξέλιξη τέτοιων συστημάτων, ζητούν να υπάρξει μια απαγόρευση σε επίπεδο Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, προτού είναι πολύ αργά.

Την πρωτοβουλία πήρε η οργάνωση «Future of Life Institute» (Ινστιτούτο για το Μέλλον της Ζωής). Η επιστολή παρουσιάσθηκε σε διεθνή συνδιάσκεψη για την τεχνητή νοημοσύνη στο Μπουένος Αϊρες. Μεταξύ άλλων, την επιστολή συνυπογράφουν ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Έλον Μασκ (Tesla, SpaceX, Pay Pal κ.ά.), ο συνιδρυτής της Apple Στιβ Βό­ζνιακ, ο επικεφαλής της Google Deep Mind Ντέμης Χασάμπης, ο διάσημος γλωσσολόγος Νόαμ Τσόμσκι κ.ά.

«Η κατάληξη της σημερινής τεχνολογικής πορείας είναι προφανής: τα αυτόνομα όπλα θα γίνουν τα Καλάσνικοφ του αύριο. Το βασικό ερώτημα για την ανθρωπότητα σήμερα είναι, αν θα ξεκινήσει μια παγκόσμια κούρσα εξοπλισμών τεχνητής νοημοσύνης ή αν θα εμποδίσει να αρχίσει κάτι τέτοιο», τονίζεται στην επιστολή-προειδοποίηση.

Οι συνυπογράφοντες επισημαίνουν ότι «η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης έχει φθάσει σε ένα σημείο όπου η ανάπτυξη αυτόνομων όπλων είναι -πρακτικά, αν όχι και νομικά– εφικτή μέσα στα επόμενα χρόνια, όχι δεκαετίες. Αυτά που διακυβεύονται, είναι σημαντικά: Τα αυτόνομα όπλα έχουν περιγραφεί ως η τρίτη επανάσταση στους εξοπλισμούς, μετά την πυρίτιδα και τα πυρηνικά όπλα».

Στο πρόσφατο παρελθόν, προσωπικότητες, όπως ο Χόκινγκ και ο Μασκ έχουν προειδοποιήσει ότι η τεχνητή νοημοσύνη συνιστά «επίκληση δαιμόνων» και «τη μεγαλύτερη υπαρξιακή απειλή», που μπορεί να φέρει το τέλος της ανθρωπότητας.

Τον περασμένο Μάιο, στο πλαίσιο του επιστημονικού συνεδρίου Zeitgeist που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, ο Χόκινγκ είχε προειδοποιήσει το κοινό σχετικά με τις καταστροφικές για την ανθρωπότητα συνέπειες που θα είχε η «γέννηση» ρομπότ υψηλής νοημοσύνης. «Αντί να ανησυχούμε ποιος θα ελέγχει την τεχνητή νοημοσύνη, θα πρέπει να ανησυχούμε αν η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ελεγχθεί», είχε πει χαρακτηριστικά. «Όπως πάνε τα πράγματα, οι υπολογιστές θα αποκτήσουν μεγαλύτερη νοημοσύνη από αυτήν του ανθρώπου μέσα στα επόμενα 80 χρόνια. Θα πρέπει, λοιπόν, να διασφαλίσουμε πώς, όταν φτάσουμε σε εκείνο το σημείο, οι υπολογιστές θα είναι ευθυγραμμισμένοι με τις ανθρώπινες ανάγκες, επιδιώξεις και στόχους», είχε υπογραμμίσει, εκφράζοντας την ανησυχία του, ότι ως το τέλος του αιώνα στη Γη μπορεί να υπάρχει μια κατάσταση που θα παραπέμπει σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας, όπου ο άνθρωπος θα διώκεται από πανίσχυρα ρομπότ.

Οι επιστήμονες και οι ρομποτιστές αναφέρουν, ότι από τη μια η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί όντως να χρησιμοποιηθεί για να καταστήσει πιο ασφαλές το πεδίο της μάχης για το στρατιωτικό προσωπικό, οπότε θα υπάρχει μικρότερη απώλεια σε ζωές στρατιωτών (μισθοφόρων θα προσθέσουμε εμείς). Από την άλλη, όμως, ελλοχεύει ο κίνδυνος οι μηχανές να πάρουν τον έλεγχο και τα επιθετικά όπλα να λειτουργούν με δική τους πρωτοβουλία, οδηγώντας εν τέλει σε μεγαλύτερη απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Μετάφραση-απόδοση: Κ.

Πηγές
METRO.CO.UK
http://www.tovima.gr/science/article/?aid=727853
http://www.bbc.com/news/science-environment-33054762,
https://www.newscientist.com/article/mg22129613-600-genetic-mugshot-recreates-faces-from-nothing-but-dna/,
http://www.tovima.gr/science/article/?aid=719090,
https://www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0CCAQtwIwAGoVChMI6Nif4s3MyAIVQdsaCh05hgtw&url=http%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DJshLvW2iuvs&usg=AFQjCNFKgZE-v80bd_cy7CkbDm8tfwo8Pg&sig2=Wb2lT08WRrGv1ATZW8VUeA&bvm=bv.105454873,d.bGg)

Telegraph
http://tech.in.gr/news/article/?aid=1231388301

Από την ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, φ. 154, Νοέμβριος 2015

ΠΗΓΗ

Κοινοποίηση άρθρου: