https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Ποια δωρεάν Παιδεία; 3,3 δισ. ευρώ πληρώνουν οι γονείς για τα παιδιά τους!

Ποια δωρεάν Παιδεία; 3,3 δισ. ευρώ πληρώνουν οι γονείς για τα παιδιά τους!

Περίπου 3,3 δισ. ευρώ πληρώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά για την εκπαίδευση. «Βαριά» στην τσέπη του οικογενειακού προϋπολογισμού πέφτει η δημόσια δωρεάν Παιδεία, καθώς οι γονείς καλούνται να πληρώσουν μια σειρά υπηρεσιών εκπαίδευσης για τα παιδιά τους.

Αν και τα ποσά που διαθέτει η ελληνική οικογένεια έχουν μειωθεί σημαντικά στα χρόνια της κρίσης, οι υπέρογκοι αριθμοί υποδηλώνουν ότι ακόμα οι Ελληνες επενδύουν όχι μόνο στην εκπαίδευση αλλά και στις δεξιότητες, όπως ξένες γλώσσες, μαθήματα τέχνης και υπολογιστών. Tα στοιχεία αυτά καταγράφονται στην ετήσια έκθεση της ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ για την εκπαίδευση.

Μια ματιά στον πίνακα των δαπανών είναι ενδεικτική για το πού στρέφονται τα χρήματα των γονέων, καθώς ακριβά κοστίζουν στους γονείς τα φροντιστήρια, οι ξένες γλώσσες αλλά και η φοίτηση των φοιτητών στα ελληνικά ΑΕΙ εκτός του τόπου διαμονής τους.

Τα δίδακτρα στην ιδιωτική εκπαίδευση αποτελούν το μεγαλύτερο ποσό που διαθέτουν οι Ελληνες φτάνοντας για το 2015 τα 792.331.939 ευρώ, ενώ ακολουθούν οι ξένες γλώσσες με 621.164.425 ευρώ και στην τρίτη θέση οι οικονομικές μεταβιβάσεις για σπουδές στο εσωτερικό με 554.681.971 ευρώ. Εντύπωση πάντως προκαλεί το ότι οι οικονομικές μεταβιβάσεις στο εξωτερικό κοστίζουν, βάσει των στοιχείων της ΕΛ.ΣΤΑΤ., λιγότερο με 155.787.244 ευρώ.

Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ξοδεύουν οι γονείς στην εξωσχολική ενισχυτική διδασκαλία, δηλαδή σε φροντιστήρια εκπαίδευσης και ιδιαίτερα μαθήματα. Συνολικά, το ποσό που δίνουν τα ελληνικά νοικοκυριά γι’ αυτές τις δύο παροχές εκπαίδευσης αγγίζει τα 753.633.197 ευρώ. Πάντως, οι περικοπές στις παροχές δεν επηρέασαν σε μεγάλο ποσοστό τα χρήματα που δίνει η ελληνική οικογένεια σε αυτόν το χώρο. Αντίθετα, οι γονείς μείωσαν σχεδόν κατά 50% τα έξοδα για παιδαγωγούς, μπέιμπι σίτερς και παιδοκόμους, κατά 35% για αγορά βιβλίων και γραφικής ύλης και κατά 33% για τις οικονομικές μεταβιβάσεις στο εσωτερικό.

Στα φροντιστήρια και τα ιδιαίτερα οι περικοπές εντός μίας τριετίας (2013-2015) ήταν μόλις κατά 1,1% και 0,7% αντίστοιχα.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετά υψηλά είναι τα χρήματα που δαπανούν οι γονείς σε αγορά βιβλίων αλλά και μαθήματα τέχνης και υπολογιστών, με τα ποσά να αγγίζουν το 2015 τα 176 εκατ. ευρώ και τα 184 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Κάντε κλικ στον πίνακα για να μεγαλώσει
Συνολικές δαπάνες

Τα 8,8 δισ. ευρώ αγγίζουν οι συνολικές δαπάνες για την εκπαίδευση το 2015. Το 62,8%, δηλαδή 5,5 δισ. ευρώ, αγγίζουν οι δημόσιες δαπάνες, ενώ το 37,2%, δηλαδή 3,3 δισ. ευρώ, είναι οι ιδιωτικές δαπάνες.

Ειδική υποκατηγορία στη συνολική δαπάνη (δημόσια και ιδιωτική) αποτελεί η σκιώδης εκπαίδευση. Αναλυτικότερα, από τη σειρά υπηρεσιών και αγαθών, στη σκιώδη εκπαίδευση περιλαμβάνονται οι υπηρεσίες φροντιστηρίων, τα ιδιαίτερα μαθήματα, η εκμάθηση ξένων γλωσσών καθώς και οι υπηρεσίες παιδαγωγών, παιδοκόμων και μπέιμπι-σίτερς. Η σκιώδης εκπαίδευση καταλαμβάνει ένα μεγάλο ποσοστό της συνολικής δαπάνης, καθώς το 2015 έφτασε το 1,3 δισ. ευρώ.

Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση απορροφάται το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων, με 1 εκατ. ευρώ να δίνεται το 2015. Μάλιστα, σε περιόδους όπου η κρίση δεν είχε χτυπήσει τα ελληνικά νοικοκυριά το ποσό άγγιζε το 1,4 δισ. ευρώ, όπως το 2009. Για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, η σκιώδης εκπαίδευση αφορά μόλις 11,9 εκατ. ευρώ, ενώ για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση 256,5 εκατ. ευρώ.

Πάντως, όπως φαίνεται, κατά τη δεκαετία 2005-2015 οι γονείς περιορίζουν τις δαπάνες στη σκιώδη εκπαίδευση σε πολύ μικρότερο ποσοστό απ’ ό,τι άλλες δαπάνες. Το υψηλότερο ποσοστό ετήσιας αύξησης του συγκεκριμένου οικονομικού δείκτη καταγράφεται το 2008 (κατά 16,7% έναντι του προηγούμενου έτους), ενώ το υψηλότερο ποσοστό ετήσιας μείωσης του δείκτη καταγράφεται το 2013 (κατά -11,1% έναντι του προηγούμενου έτους).

Ελπίδα Οικονομίδη
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

ΠΗΓΗ

Κοινοποίηση άρθρου: