https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Πως οι πολυεθνικές κατέστρεψαν την made in Greece βιομηχανία από Δ. Παπαγεωργόπουλος

Πως οι πολυεθνικές κατέστρεψαν την made in Greece βιομηχανία από Δ. Παπαγεωργόπουλος

Η ελληνική βιομηχανία ξεκίνησε την δραστηριότητα της από την αρχές της δεκαετιας του 1860. Οι πρώτες μεγάλες βιομηχανίες υπήρξαν εταιρείες όπως η βιομηχανία σιγαρέτων «Παπαστράτος», η τσιμεντοβιομηχανία «Τιτάν» το «Φωταέριο» και πολλές άλλες. Με το πέρασμα των χρόνων οι ελληνικές βιομηχανίες αν και βασίζονταν κατά κύριο λόγο στην ελληνική αγορά ήταν εξίσου δυναμικές όπως οι βιομηχανίες του εξωτερικού. Από τις αρχές του 1980 η ελληνική βιομηχανία άρχισε να μπάζει νερά. Σημαντική ήταν η κατάρρευση των ελληνικών γιγάντων ένδυσης όπου μεσα σε 1 μήνα έμειναν μόνο τα κουφάρια των κτιρίων τους από εμπρησμούς. Έτσι με αυτό τον τρόπο έκλεισαν ή έχασαν την δύναμη του όπως το «Μινιόν», η «Κατραντζος Σπορ», «ΑΤΕΝΕ», «Κλαουδάτος ΑΕΕ», «Χατζηϊωάννου ΑΕΒΕ» και οι «ΑΦΟΙ Λαμπρόπουλοι» με αποτέλεσμα σήμερα όλοι Έλληνες να αγοράζουν προϊόντα από πολυεθνικές εταιρείες και να μην εμπιστεύονται τα φτωχικά ελληνικά. Μετά από αυτό το ταρακούνημα έπεσε και η βιομηχανία ψυγείων «Εσκιμό-Ιζολα» όπου άφησε στον δρόμο πάνω από 1000 άτομα. Την περίοδο 1990-1999 υπήρξαν αρκετά κράχ από εταιρείες όπως η «Πειραικη-Πατραϊκή», «Ξιφίας Α.Ε.».

Η δεκαετία του 2000 ήταν η σημαντικότερη για τις ελληνικές βιομηχανίες έκλεισαν άλλες από πυρκαγιές άλλες από διαφθορές και άπαντες μετά από πολυεθνικούς ομίλους συγκεκριμένα οι εταιρείες «Καπνοβιομηχανία Κεράνης», μετά την πώληση της «Παπαστράτος» στην «Philip Morris» η «ΒΕΤΑΝΕΤ ΑΒΕΕ» και η βιομηχανία «Philkeram Johnson», η φυστικοβιομηχανία «Cardico Καρδασιλαρης», η παπούτσοβιομηχανία «Fokas» μετά την ανάπτυξη των ξένων κολοσσών, «Sprinter Stores» με τον ερχομό των ξένων εταιρειών στην Ελλάδα, την πτώση της αγοράς και την οικονομική κρίση, αλλά χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η «Kurwa», η «Mamidoil-Jetoil» και η «Γ. Πετζετάκις ΑΕ». Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 η γερμανική πολυεθνική εταιρεία «Lobbe» έμμεσα έβαζε πυρκαγιές στα εργοστάσια απορριμμάτων της εταιρείας ανακύκλωσης «Κ.Kostoulas Recycling ΑΕΒΕ» με αποτέλεσμα πάνω από 400 υπάλληλοι να χάσουν την δουλειά τους και οι εταιρεία να χάσει την δύναμη της. Μετά από τα λουκέτα των κολοσσών σούπερ-μάρκετ «Ατλάντικ» και «Βερόπουλος» οι ξένες εταιρείες «Βασιλοπουλος» (έμμεσα όμιλος «Delhaize») και τα σούπερ μάρκετ «Lidl» αύξησαν την κερδοφορία τους κατά 20%.

Πολλες μεγαλες ελληνικές εταιρείες πέρασαν στα χέρια ξένων πολυεθνικών εταιρειών παράδειγμα «Βασιλοπουλου» αφήνοντας πολλές ελληνικές εταιρείες στα “κρύα του λουτρού” όπως για παράδειγμα η εταιρεία «Κωτσόβολος» εξαγοράστηκε από την ξένη πολυεθνική «South Sixons» με αποτέλεσμα οι ελληνικές «Ηλεκτρονική Αθηνών ΑΕΕ» και «Ράδιο Κορασιδη» να πέσουν έξω. Στα τέλη του 2009 ένα άλλο πλήγμα άφησε εκτός παιχνιδιού και μια ακόμη μεγάλη εταιρεία την «Ε. Ι. Λαϊνόπουλος ΑΕ» μετά την διακοπή της συνεργασίας με την «Mercedes Benz» και η ανάπτυξη της μαμάς ελληνικής εταιρείας «Mercedes Benz Hellas».

Στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας οι ξένες πολυεθνικές αποδυνάμωσαν τις λίγες ελληνικές όπου υπήρχαν όπως την εταιρεία «Σ.Μαλκοτσης», την βιομηχανια μοτοσυκλετων «Μεγκο ΑΕΒΕ» και την «Τεοκαρ» της οικογένειας Θεοχαράκη.

ΠΗΓΗ

Κοινοποίηση άρθρου: