https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Προτάσεις του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού (ΜΚΙΕ) για την πανδημική κρίση και την ορθολογική λειτουργία της πρωτοβάθμιας υγείας

Προτάσεις του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού (ΜΚΙΕ) για την πανδημική κρίση και την ορθολογική λειτουργία της πρωτοβάθμιας υγείας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Προτάσεις του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού (ΜΚΙΕ) για την πανδημική κρίση και την ορθολογική λειτουργία της πρωτοβάθμιας υγείας

Στο Δελτίου Τύπου του ΜΚΙΕ της 6/4 ”Για την πανδημική κρίση” επισημαίναμε 4 επείγουσες προτεραιότητες για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Στην πρώτη φάση η στρατηγική αντιμετώπισης με το ”Μένουμε σπίτι” και η ανταπόκριση σε αυτό, με υπευθυνότητα, από την τεράστια πλειοψηφία των συμπολιτών μας μαζί και με σημαντικές άλλες παραμέτρους της χώρας, οδήγησε στην επιτυχή αντιμετώπιση του πρώτου κύματος.

Είναι όμως πάρα πολύ σημαντικό, στην επόμενη δύσκολη και ιδιαίτερα επίπονη προσπάθεια που μας περιμένει, να είμαστε πανέτοιμοι. Σε αυτό το διάστημα, που κερδίσαμε χρόνο, επιβάλλεται η ανάπτυξη του δημόσιου συστήματος υγείας, και ειδικά της πολύ σημαντικής πρωτοβάθμιας φροντίδας, για την οποία μέχρι στιγμής διαπιστώνονται επικίνδυνες καθυστερήσεις. Επανερχόμαστε λοιπόν με προτάσεις για τη μία από τις προτεραιότητες, αυτή για την ”Άμεση αξιοποίηση του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας…”.

Το ΜΚΙΕ τα 8 και πλέον χρόνια λειτουργίας του, παρέχοντας ιατροφαρμακευτική πρωτοβάθμια βοήθεια σε αναξιοπαθούντες ασθενείς, έχει, από την πολύχρονη εμπειρία του και από τον δοκιμασμένο νέο τρόπο οργάνωσης μιας πρωτοβάθμιας μονάδας, να καταθέσει τις εξής προτάσεις άμεσης προτεραιότητας με σκοπό αυτή η πανδημία να αποτελέσει ευκαιρία για άρτια και ουσιαστική αναδιάρθρωση της ΠΦΥ. :

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΟΜΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

Α. ΣΚΟΠΟΙ

α. Η υποδοχή έκτακτων περιστατικών, αξιολόγηση αυτών, και η αντιμετώπιση περαιτέρω, είτε με παραπομπή σε άλλη δομή, λόγω απαιτούμενης αξιολόγησης από άλλες ειδικότητες, ή σε δευτεροβάθμια δομή υγείας ή Νοσοκομείο. Διασύνδεση αυτών των δομών με ΕΚΑΒ και Εφημερεύοντα Νοσοκομεία.

β. Η υποδοχή χρόνιων περιστατικών για επαναξιολόγηση, παρακολούθηση, συνταγογράφηση.

γ. Η εφαρμογή προληπτικών μέτρων, όπως εμβολιασμοί κλπ.

Για να επιτευχθούν αυτοί οι σκοποί-στόχοι, πρέπει να γνωρίζει ακριβώς ο κάθε πολίτης πού θα μπορεί να πηγαίνει κάθε φορά. Φυσικά το ”πού” αφορά στο να είναι προσβάσιμη η δομή μέσα στη γεωγραφική ενότητά του. Μόνο έτσι θα αποφευχθεί η κοσμοσυρροή στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, και έτσι θα προστατευθεί το προσωπικό των νοσοκομείων, αλλά και θα κερδίζεται πολύτιμος χρόνος για την αντιμετώπιση των πραγματικά επειγόντων περιστατικών, ενώ παράλληλα θα αντιμετωπίζεται κάθε χρόνιο ή έκτακτο περιστατικό.

Για τα ανωτέρω, απαιτούνται να δημιουργηθούν :

Ευέλικτες δομές υγείας πρώτης γραμμής σε 24ωρη λειτουργία (σαν κέντρα υγείας) ανά ενότητα πληθυσμού π.χ. για τον Νότιο Τομέα 3-4, στελεχωμένα με τις απόλυτα βασικές ειδικότητες ιατρών (γενικό ιατρό ή παθολόγο, παιδίατρο, καρδιολόγο, ορθοπεδικό, χειρουργό) και με βασικό εξοπλισμό πρώτου ελέγχου, όπως βιοπαθολογικό εργαστήριο με αιματολογικό αναλυτή για γενική αίματος, μικρό βιοχημικό αναλυτή για έλεγχο σακχάρου, ενζύμων κλπ, ακτινολογικό εργαστήριο με ακτινολογικό μηχάνημα και υπερήχους, αντιμετώπιση απλών χειρουργικών πράξεων, όπως καθαρισμός τραυμάτων, αλλαγές τραυμάτων κλπ και φυσικά το ανάλογο υγειονομικό προσωπικό νοσηλευτές – ιατρικών εργαστηρίων – ακτινολογικών εργαστηρίων, διοικητικό προσωπικό , καθαρίστριες κλπ.
Δομές Υγείας με σκοπό την αντιμετώπιση των παραπομπών από το (α) με ειδικότητες που απαιτούνται (γαστρεντερολόγο, γυναικολόγο, δερματολόγο, ενδοκρινολόγο, καρδιολόγο, ουρολόγο, οφθαλμίατρο, ορθοπεδικό, πνευμονολόγο, ψυχίατρο, ωτορινολαρυγγολόγο, οδοντίατρο κ.ά.) με νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, αλλά και επίσης για την παρακολούθηση, μετά από ραντεβού, χρόνιων ασθενών και για συνταγογράφηση. Οι δομές αυτές μπορούν να είναι ανάλογα με τον πληθυσμό π.χ. για τον Νότιο Τομέα Αθήνας ανά 1-2 Δήμους, με συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας. Προτείνονται κάποιες ώρες πρωί π.χ. 9:00-13:00 και κάποιες απόγευμα π.χ. 16:00-20:00. Εναλλακτικά θα μπορούσαν να λειτουργούν χωριστά οδοντιατρικά κέντρα ανά περιφέρεια με πλήρη αντιμετώπιση οδοντιατρικών πράξεων.
Δομές προληπτικής ιατρικής στελεχωμένες από νοσηλευτικό προσωπικό, επισκέπτες υγείας, μαίες, ψυχολόγους, διοικητικό προσωπικό, ώστε να πραγματοποιούν πράξεις πρόληψης, όπως εμβολιασμούς, συνεδρίες ατομικές, συμβουλευτική σε διάφορες κατηγορίες ασθενών όπως διαβητικοί κλπ. Η ψυχολογική στήριξη εκτός από ατομική θα μπορεί να γίνεται και μέσα από ομάδες.
Οι δομές (1), (2) και (3) μπορούν να συστεγάζονται, όμως πρέπει να συστεγάζονται απαραίτητα οι (2) και (3). Με αυτόν τον τρόπο ακολουθείται μία ολιστική προσέγγιση του ασθενούς με άμεση παραπομπή, αν απαιτείται, σε άλλη δομή και ειδικότητα, με συστηματική παρακολούθηση του φακέλου του, στο τι φάρμακα παίρνει από κάθε ειδικότητα, ειδικά σε ασθενείς με συνοδά νοσήματα, αλλά και άλλο ιστορικό όπως αλλεργίες, προηγούμενες παθήσεις, μη χρόνιες κλπ. Είναι απαραίτητο πλέον να υπάρχει ηλεκτρονικός φάκελος.

-Αυτό είχαμε εφαρμόσει στο ΜΚΙΕ, το (2) και (3) κυρίως, και είδαμε θεαματικά αποτελέσματα στη μείωση της νοσηρότητας και της φαρμακευτικής αγωγής.

Β. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΑΜΕΣΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Ορθολογική διαχείριση υπάρχοντος μόνιμου προσωπικού.
Αξιολόγηση κτιριακού και υλικοτεχνικού εξοπλισμού.
Πρόσληψη αναγκαίου μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού παραϊατρικού προσωπικού.
Ένταξη ιδιωτών ιατρών με συγκεκριμένες συμβάσεις, ώστε να καλυφθούν άμεσα τεράστια κενά, και μέχρι να υπάρξει κάλυψη μέσα από μόνιμες προσλήψεις.
Ένταξη και αξιολόγηση ιδιωτικών εργαστηριακών κέντρων για παραπομπές διενέργειας περαιτέρω εργαστηριακών ελέγχων.
Ένταξη και των ανασφάλιστων στη διενέργεια εξετάσεων, όπως ισχύει για τους ασφαλισμένους, σε ιδιωτικά κέντρα και όχι μόνο σε δημόσια νοσοκομεία.
Πρόσληψη αναγκαίου διοικητικού προσωπικού για την ηλεκτρονική υποστήριξη κάθε δομής σχετικά με το φάκελλο ασθενούς, ραντεβού κλπ.
Επαναξιολόγηση αναγκών ανά δίμηνο σε προσωπικό και ιατρούς για άμεση κάλυψη ραντεβού.
Σύσταση ομάδων από γιατρούς , νοσηλευτές, φαρμακοποιούς, που θα μπορούν να κάνουν προτάσεις σχετικά με τη βελτίωση λειτουργίας των δομών υγείας.
Πρόσληψη και τοποθέτηση σε κάθε δομή Κοινωνικών λειτουργών που θα συνεργάζονται με γιατρούς-νοσηλευτές με σκοπό να είναι ο ασθενής στο επίκεντρο και όχι μόνο η ασθένεια (υποδοχή, ενημέρωση κλπ.).
Το ΜΚΙΕ συνεχίζοντας το έργο του και στις παρούσες συνθήκες, καταθέτει αυτές τις προτάσεις, που είναι προϊόν της πλούσιας εμπειρίας του, και θα προσφέρει επίσης όταν του ζητηθεί τις γνώσεις του για την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία του Πρωτοβάθμιου Συστήματος Υγείας. Παράλληλα δεν θα πάψουμε να επισημαίνουμε τις ελλείψεις που εγκυμονούν κινδύνους, όπως κάναμε μέχρι σήμερα.

Δεν δικαιολογούνται καθυστερήσεις στον τομέα της υγείας, ιδιαίτερα στις ημέρες μας, μετά την τραγική εμπειρία που ζούμε.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
(ΤΕΤΑΡΤΗ 5-7μμ)
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 210 9631950
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΑΤΡΕΙΟΥ: εντός της πρώην Αμερικανικής βάσης
(δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού, 200 μέτρα από την Τροχαία Ελληνικού)
Ιστοσελίδα: http://www.mkiellinikou.org Email: mkiellinikou@gmail.com

Αποστολέας: Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού (ΜΚΙΕ)

Κοινοποίηση άρθρου: