https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Πώς χρηματοδείται η μικρή ακτιβίστρια Γκρέτα;

Πώς χρηματοδείται η μικρή ακτιβίστρια Γκρέτα;

Βρυξέλλες, Παρίσι, Βερολίνο, Ρώμη, Στρασβούργο, Λονδίνο. Σε αυτές και πολλές άλλες πόλεις έχει ταξιδέψει φέτος η Γκρέτα Τούνμπεργκ, η 16 χρονη ακτιβίστρια από τη Σουηδία. Με τι χρήματα όμως; Και τι γίνεται με το σχολείο;

Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός και στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Κατοβίτσε η μικρή Γκρέτα Τούνμπεργκ, που ξεκίνησε διαδηλώνοντας κατά τις κλιματικής αλλαγής στη Σουηδία, έγινε παγκοσμίως γνωστή.

Ακολούθησαν διαδοχικά ταξίδια ανά την Ευρώπη προκειμένου να στείλει το δικό της μήνυμα για την κλιματική αλλαγή: Βρυξέλλες, Παρίσι, Αμβέρσα, Αμβούργο, Βερολίνο, Στρασβούργο, Ρώμη. Κι όλα αυτά χωρίς καν να μπει σε αεροπλάνο.

Πολλοί ήδη ασκούν κριτική στη 16χρονη Γκρέτα, υποστηρίζοντας ότι αποκλείεται να χρηματοδοτεί όλα αυτά ταξίδια χωρίς έξωθεν χρηματική υποστήριξη, ενδεχομένως από συγκεκριμένες ομάδες πίεσης.

Η ίδια ήδη τον Φεβρουάριο, με ανάρτηση στο Facebook, θέλησε να ξεκαθαρίσει το τοπίο, δηλώνοντας:

«Ταξιδεύω μετά από άδεια του σχολείου μου και οι γονείς μου πληρώνουν τις μετακινήσεις και τη διαμονή μου. Είμαι εντελώς ανεξάρτητη. Δεν λαμβάνω χρήματα, ούτε υποσχέσεις για μελλοντική είσπραξη χρημάτων από κανέναν. Και έτσι θα παραμείνει όλο αυτό».

Άλλοι πάλι την κατηγορούν ότι είναι απλώς μια μαριονέτα συμβούλων δημοσίων σχέσεων.

Η ίδια όμως δηλώνει:

«Σε πολλούς αρέσει να διασπείρουν φήμες. Λένε ότι έχω ανθρώπους ‘πίσω από μένα’, ότι ‘πληρώνομαι’ ή ότι ‘χειραγωγούμαι’. Aλλά δεν υπάρχει κανείς πίσω μου, πέρα από μένα την ίδια», είχε γράψει επίσης η Γκρέτα, συμπληρώνοντας ότι οι γονείς της κάθε άλλο παρά ακτιβιστές για το κλίμα ήταν. Xάρη στις δικές της προσπάθειες όμως κατάλαβαν τη σημασία του θέματος.

Η Γκρέτα, το περιβάλλον, ο αυτισμός και η κριτική

Οι γονείς της Γκρέτα Τούνμπεργκ πράγματι δεν φαίνεται να είχαν σχέση με την ακτιβιστική της δράση.

Η μητέρα της Μαλένα Έρνμαν είναι διάσημη Σουηδέζα τραγουδίστρια της Όπερας, η οποία το 2009 είχε εκπροσωπήσει τη χώρα της στη Eurovision.

O πατέρας της Γκρέτα, Σβάντε Τούνμπεργκ, είναι ηθοποιός στο θέατρο και τον κινηματογράφο.

Το τελευταίο διάστημα ωστόσο ακολουθεί την Γκρέτα, τη μεγαλύτερη κόρη του, στα ταξίδια της, όπου την υποδέχονται παιδιά και νέοι από όλη την Ευρώπη, σαν να είναι σταρ.

Όπως λέει χαριτολογώντας, στα 49 του χρόνια είναι κιόλας «ο πατέρας της γυναίκας της χρονιάς».

Στο μεταξύ στις 30 Απριλίου κυκλοφορεί και στα γερμανικά το βιβλίο της οικογένειας Τούνμπεργκ για την Γκρέτα, ένα βιβλίο για την ακτιβιστική δράση της 16χρονης, αλλά και για τον αυτισμό, από τον οποίο πάσχει.

Συγκεκριμένα η Γκρέτα πάσχει από το σύνδρομο Ασπέργκερ, ένα είδος αυτισμού που συνδέεται όμως συχνά και με ιδιαίτερα υψηλή ευφυΐα.

Η Γκρέτα πάντως, που χαρακτηρίζει τον εαυτό της ήσυχο και ευαίσθητο, εμφανίζεται δυναμική και δεν μοιάζει να πτοείται από την κριτική που της ασκείται.

Ήδη το περασμένο καλοκαίρι, όταν πρωτοδημοσιεύθηκε το βιβλίο της στα σουηδικά, σχεδόν ταυτόχρονα με τις μαθητικές πορείες, πολλοί έσπευσαν να της προσάψουν ότι το έκανε εσκεμμένα για να αυξήσει της πωλήσεις του βιβλίου.

Ωστόσο οι γονείς της αναφέρουν ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις πήγαν αποκλειστικά σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, σε περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες και σε οργανώσεις που ασχολούνται με τη πρόληψη ψυχικών ασθενειών στα παιδιά.

Στήριξη από οικογένεια και σχολείο

Τέλος ένα ακόμη θέμα που συζητείται έντονα σχετικά με τη μικρή Γκρέτα είναι η παρακολούθηση των μαθημάτων, μιας και από πέρυσι το καλοκαίρι λείπει διαρκώς από την τάξη: αρχικά κάθε Παρασκευή για να συμμετάσχει στις πορείες για το κλίμα και έπειτα για τα ταξίδια της ανά την Ευρώπη.

Στους γονείς της, όπως οι ίδιοι λένε, δεν αρέσει που η κόρη τους χάνει μαθήματα. Υποστηρίζουν ωστόσο τη δραστηριότητά της, γιατί όλα αυτά τα κάνει για καλό σκοπό.

Πάντως με κάθε ευκαιρία τονίζουν ότι η κόρη τους δεν υποκινείται από κανέναν, κάνει τα πάντα μόνη της, ενώ οι ίδιοι πληρώνουν τα ταξίδια, το φαγητό και τη διαμονή της.

Συγχρόνως, η ίδια προσπαθεί να ταξιδεύει μόνο στις σχολικές διακοπές και στον ελεύθερο χρόνο της. Πρόσφατα εκμεταλλεύτηκε τις πασχαλινές διακοπές για να επισκεφθεί τον Πάπα.

Η ίδια πάντως λέει ότι προσπαθεί να καλύψει χαμένα μαθήματα στον ελεύθερο χρόνο της και ότι σε κάθε περίπτωση έχει την υποστήριξη των καθηγητών της.

Πηγή: Στέφεν Τρουμπφ για το Deutsche Welle (Επιμέλεια κειμένου: Δήμητρα Κυρανούδη)

ΠΗΓΗ:http://www.enallaktikos.gr 

Κοινοποίηση άρθρου: