https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Σε απόγνωση καρκινοπαθείς κρατούμενες Χάνουν τις θεραπείες τους σαπίζοντας στη φυλακή

Σε απόγνωση καρκινοπαθείς κρατούμενες Χάνουν τις θεραπείες τους σαπίζοντας στη φυλακή

Κραυγή αγωνίας εκπέμπουν μέσα από τις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού δεκάδες γυναίκες κρατούμενες που πάσχουν από ανίατα νοσήματα, οι οποίες αποκλείονται από τη νόμιμη πρόσβαση τους στις δομές του ΕΣΥ, λόγω έλλειψης …αστυνομικών- συνοδών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Realnews, αποτέλεσμα αυτού είναι να χάνουν τα πολύτιμα για τη ζωή τους ιατρικά ραντεβού για θεραπεία και να «στοιβάζονται» για μήνες στο αναρρωτήριο των φυλακών Κορυδαλλού.
Η κατάσταση έχει τεθεί εις γνώση των αρμοδίων παραγόντων του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι οποίοι έχουν επανειλημμένως ζητήσει με επιστολές τους προς το υπουργείο Προστασίας την άμεση επίλυση του προβλήματος. Η απάντηση της αστυνομίας ωστόσο είναι ότι δεν επαρκούν οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Μεταγωγών. Μια δικαιολογία που ηχεί ως καταδίκη στα αυτιά των ασθενών κρατουμένων.
«Παλεύω για τη ζωή μου. Το καταλαβαίνετε;», λέει με απόγνωση η κυρία Ίσκρα Ρηγάτου.Τον περασμένο Οκτώβριο διαγνώστηκε με καρκίνο στο μαστό και στις 4 Δεκεμβρίου του 2018 χειρουργήθηκε στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας». «Έμεινα στο νοσοκομείο μια εβδομάδα. Στη συνέχεια μου διέκοψαν τη θεραπεία γιατί είπαν ότι δεν είχαν δύναμη να με φρουρούν. Με μετέφεραν στο αναρρωτήριο των φυλακών Κορυδαλλού. Οι γιατροί είπαν ότι πρέπει να κάνω χημειοθεραπείες. Δεν έρχονται όμως να με πάρουν. Τα ραντεβού έχουν κλειστεί και λένε ότι δεν υπάρχουν αστυνομικοί να με συνοδεύσουν. Μέχρι σήμερα δεν έχω κάνει ούτε τις μισές θεραπείες που απαιτούνται. Οι θεραπείες δεν πρέπει να διακόπτονται. Με το ρυθμό αυτό είναι σαν να μην κάνω θεραπεία. Είμαι εγκλωβισμένη… Και δεν είμαι η μόνη», αναφέρει φανερά ταραγμένη.
Η διεύθυνση των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού έχει επιδοθεί σε έναν πραγματικό αγώνα για να βρεθεί λύση. Ωστόσο, μέχρι σήμερα οι αρμόδιοι αδιαφορούν. «Η διευθύντρια και τι δεν κάνει… Παίρνει συνέχεια τηλέφωνα, αλλά το μεταγωγών δεν έρχεται. Καθημερινά κλαίω και δεν ξέρω τι να κάνω. Παλεύω για τη ζωή μου και δεν το καταλαβαίνουν», σημειώνει η κυρία Ρηγάτου.
Παράνομες …μεταφορές
Και τι γίνεται σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης; Οι ίδιοι οι αρμόδιοι του υπουργείου Δικαιοσύνης αποκαλύπτουν ότι τις μεταγωγές των ασθενών κρατουμένων στα νοσοκομεία κάνει η εξωτερική φρουρά των φυλακών! «Ο μόνιμος φόβος μας βεβαίως είναι να μην πεθάνει κάποιος κρατούμενος», ομολογεί ωμά ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης και συμπληρώνει: «Από την πλευρά μας πάντως δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο από το να στέλνουμε επιστολές και να ζητάμε δυνάμεις».
Που να βρεθούνε οι δυνάμεις όταν χιλιάδες αστυνομικοί προστατεύουν μοσχαναθρεμμένους ή χρησιμοποιούνται για την αστυνόμευση των κινητοποιήσεων του λαού;

Η εικόνα από παλαιότερη κινητοποίηση του Μωβ την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, το 2017, μαζί με την Πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των κρατουμένων. Το Μωβ επισκέπτεται κρατούμενες στον Κορυδαλλό και το Κατάστημα Κράτησης Ελαιώνα Θηβών, σε τακτική βάση, καθώς και μια φορά το μήνα τις κρατούμενες αλλοδαπές στην Πέτρου Ράλλη
Ένα χρόνο μετά τη μεταφορά της από τις φυλακές Θηβών στο αναρρωτήριο των φυλακών Κορυδαλλού η κυρία Σταματία Σινάνη, πάσχουσα από σοβαρό αυτοάνοσο νόσημα, περιμένει ακόμη να περάσει από το ΚΕΠΑ για την πιστοποίηση της αναπηρίας της. «Η υγεία μου είναι σε κακά χάλια. Με ταλαιπωρούν…. Με έστειλαν στο Ασκληπιείο Βούλας χωρίς φάκελο. Οι γιατροί δεν ήξεραν τι να με κάνουν. Έκανα ξανά από την αρχή εξετάσεις, ενώ είχα ήδη έτοιμο το φάκελό μου από δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Για να κάνω και άλλες εξετάσεις σε συνδυασμό με θεραπεία έπρεπε να νοσηλευτώ. Δεν είχαν όμως δύναμη να με φρουρεί. Ζητούσαν από το διευθυντή να γράψει διάγνωση με επίσκεψη μισής ώρας. Αν είναι δυνατόν. Μετά απ΄ αυτό, με ξαναέστειλαν πίσω στη φυλακή. Πονάει όλο το σώμα μου και ακόμη δεν έχω διάγνωση. Μου δίνουν φάρμακα χωρίς να ξέρουν σε τι κατάσταση είναι το αυτοάνοσο», αναφέρει η κυρία Σινάνη.
Αναλγησία
Την περασμένη Πέμπτη, όπως λέει, ακυρώθηκε για ακόμα μία φορά το προγραμματισμένο ιατρικό ραντεβού που της είχε κλείσει η προϊσταμένη του αναρρωτηρίου των φυλακών στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. «Περίμενα πως και πώς να με δει γιατρός και να πάρω τα φάρμακά μου. Μάταια. Μου είπαν για ακόμα μία φορά: «Χάσαμε και αυτό το ραντεβού σας κ. Σινάνη. Δεν ήρθε η κλούβα του μεταγωγών». Είμαι εδώ από τον περασμένο Ιούνιο»,σημειώνει και εξιστορεί ένα περιστατικό ενδεικτικό όπως αναφέρει της κατάστασης. «Τον περασμένο Νοέμβριο έκανα κωλονοσκόπηση- γαστροσκόπηση με παραπεμπτικό μαιευτήρα! Ο χειρουργός που με είδε δεν το πίστευε. Μου είπε ότι στα 35 χρόνια στο επάγγελμα δεν είχε ξαναδεί κάτι τέτοιο», εξηγεί η κρατούμενη.
Τα περιστατικά δεν έχουν τέλος. Η Χαρά Ιατροπούλου, προφυλακισμένη στον Κορυδαλλό, διηγείται στη Realnews τη δική της ιστορία. Εδώ και έξι μήνες περιμένει να τη δει ιατροδικαστής. «Όταν με προφυλάκισαν ήμουν 210 κιλά. Σήμερα είμαι 180 κιλά. Δε χωράω στο κρεβάτι να κοιμηθώ και περιμένω από 7 Νοεμβρίου του 2018 ιατροδικαστή να εκτιμήσει τα ποσοστά αναπηρίας μου γιατί η νοσογόνος παχυσαρκία θεωρείται αυτοάνοσο. Παράλληλα, βεβαίως έχω και άλλα προβλήματα υγείας», λέει η κυρία Ιατροπούλου. «Όσο καιρό είμαι εδώ βλέπω τις καρκινοπαθείς να χάνουν τις ακτινοθεραπείες και τις χημειοθεραπείες και να «σαπίζουν» μέσα στη φυλακή. Ακόμη και τις έγκυες δεν τις πάνε για εξετάσεις. Μέχρι και οι υπάλληλοι της φυλακής είναι σε απόγνωση. Επιτέλους είμαστε άνθρωποι, δεν το καταλαβαίνουν;», καταλήγει με την απελπισία στη φωνή της.
Παλιό το πρόβλημα για όλους τους φυλακισμένους
Θυμίζουμε μια πρόσφατη υπόθεση που ήρθε στη δημοσιότητα στις αρχές του μήνα.
Τους ιατρικούς φακέλους δύο καρκινοπαθών κρατουμένων στις φυλακές Κορυδαλλού, που είχε επιδεινωθεί ραγδαία η υγεία τους και είχαν απορριφθεί τα αιτήματα αποφυλάκισης που είχαν υποβάλει, ζήτησε από το διευθυντή του νοσοκομείου των φυλακών η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με αφορμή δημοσιεύματα.
Η κ. Δημητρίου ζήτησε να εμφανίζονται οι ασθένειες στον ιατρικό φάκελό τους, αλλά και να επισυναφθούν οι αιτήσεις αποφυλάκισης που κατέθεσαν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη διατάχθηκε πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση για να αναζητηθούν τυχόν πειθαρχικές ευθύνες τόσο της εισαγγελέως, όσο και των άλλων μελών του δικαστικού συμβουλίου που απέρριψαν το αίτημα αποφυλάκιση του υπερήλικα (91ετών) καρκινοπαθούς κρατουμένου, ο οποίος αν και βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ασθένειάς του, κρίθηκε ότι δεν πρέπει να αποφυλακιστεί.
Στην πρότασή της η Εισαγγελέας ανέφερε ότι «δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως τελικού σταδίου, καθώς δεν έχει τύχει καμίας θεραπευτικής αντιμετώπισης μέχρι σήμερα και δεν μπορεί να υπαχθεί στη ρύθμιση της σχετικής διάταξης και να αποφυλακιστεί…»
Μετά τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα, ο 91χρονος κρατούμενος, ο οποίος πάσχει από κακοήθες νεόπλασμα, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Μεταξά του Πειραιά.
Ο δεύτερος κρατούμενος που έπασχε από καρκίνο στο πνεύμονα, όπως είχε αποκαλύψει το zougla gr, πέθανε λίγες ημέρες μέσα στη φυλακή μετά το βίντεο που είχε προβληθεί, όπου απηύθυνε έκκληση για βοήθεια.
Το αίσχος του Κορυδαλλού
Υπερήλικοι κατάδικοι με άνοια που σαπίζουν σε κρεβάτια με κάγκελα. Ασθενείς στο τελευταίο στάδιο διαγνωσμένου καρκίνου που περιμένουν τον θάνατο αβοήθητοι και χωρίς παροχή θεραπείας. Φυλακισμένος με καρκίνο στο στόμα ο οποίος κρατείται ακόμη διότι δεν βρέθηκε ένας γιατρός με επαγγελματική συνείδηση για να υπογράψει μία διάγνωση της ασθένειας. Έγκλειστος σε ηλικία 95 ετών με πλήρη απώλεια συνείδησης ,ο οποίος δεν είναι σε θέση να αυτοεξυπηρετηθεί . Κρατείται κόντρα σε κάθε λογική.
Κάποτε η παγκόσμια κοινή γνώμη είχε ανατριχιάσει όταν αποκαλύφθηκε η αθλιότητα που επικρατούσε στο ψυχιατρικό ίδρυμα της Λέρου. Η ελληνική κοινωνία αγνοούσε τη βαρβαρότητα. Ένα ντοκιμαντέρ του BBC ήταν αρκετό, τότε για να αναγκαστεί η ελληνική κυβέρνηση να δώσει ένα τέλος σε αυτή τη βαρβαρότητα .
Ο Κορυδαλλός είναι όμως, εδώ, δίπλα μας, στην αστική γειτονιά μας. Εικόνες σαν αυτές είναι απαράδεκτες για κάθε κοινωνία που αρέσκεται να μηρυκάζει την καραμέλα της προόδου. Καμία πρόοδος. Οι εικόνες αυτές καταδεικνύουν πώς στις φυλακές της πρωτεύουσας επικρατούν συνθήκες μεσαιωνικού κάτεργου. Μόλις πρόσφατα επισκέφτηκε το σωφρονιστικό ίδρυμα ο ειδικός απεσταλμένος του Συμβουλίου της Ευρώπης για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σωφρονισμού Άλαν Μίτσελ.
Τι είδε άραγε ο αρμόδιος διεθνής αξιωματούχος; Του έδειξαν τους ασθενείς να λιώνουν πάνω στα κρεβάτια; Αντίκρισε ο ευρωπαίος από την Σκωτία τους κατάδικους σε κατάσταση άνοιας ξαπλωμένους σε καγκελόφραχτα κρεβάτια; Αντελήφθη ο ειδικός την απόλυτη βαρβαρότητα ενός σωφρονιστικού συστήματος που λειτουργεί σε χώρα μέλους της Ευρωζώνης, τρομάρα μας…
Επιμέλεια-σχόλιο: Πάνος Ευθυμίου
Πηγή: Realnews, naftemporiki.gr, zougla.gr
https://eforipediada.blogspot.com/2019/05 /kagkelaarostoi.html?fbclid=IwAR0r1scR1vDGDMaqGxQryDqHTlttQ1utFr77EJZx4w5pWvL8X6KAOBNsSH0
Η αρχική εικόνα το κρίτιο των φυλακών Κορυδαλλού
tomov.gr

ΠΗΓΗ:http://anemosantistasis.blogspot.com 

Κοινοποίηση άρθρου: