https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Σήμερα η πρώτη απόπειρα εφαρμογής περιορισμού διαδήλωσης.Στην πορεία των ανθρώπων του πολιτισμού

Σήμερα η πρώτη απόπειρα εφαρμογής περιορισμού διαδήλωσης.Στην πορεία των ανθρώπων του πολιτισμού

Την απόφαση περιορισμού από την Αστυνομία, της αυριανής κινητοποίησης των εργαζομένων μουσικών, καλλιτεχνών κλπ. καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, καλώντας όλους τους μουσικούς, ακόμα πιο πεισμωμένα και μαχητικά, αύριο Πέμπτη στις 18.00 στα Προπύλαια.
Η ανακοίνωση του ΠΜΣ έχει ως εξής:
«Καταγγέλλουμε την απόφαση περιορισμού της αυριανής κινητοποίησής μας από την Αστυνομία.
Τους περιορισμούς που προσπαθεί να επιβάλει, προκειμένου να εμποδίσει την κινητοποίηση των καλλιτεχνικών Σωματείων, αύριο Πέμπτη στις 18.00 στα Προπύλαια. Να αναφέρουμε ότι είναι η πρώτη κινητοποίηση που εφαρμόζεται η απόφαση περιορισμού των διαδηλώσεων που ψήφισε η κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα η Αστυνομία, χωρίς να έχει εικόνα για τη μαζικότητα της κινητοποίησής μας, μας απέστειλε απόφαση περιορισμού σε δυο λωρίδες του οδοστρώματος. Στόχος τους είναι να γίνει αποδεκτό στη συνείδησή μας ότι εκ των προτέρων Συνδικάτα και Αστυνομία θα συνδιοργανώνουν τις κινητοποιήσεις.
Η απάντησή μας προς την κυβέρνηση είναι η αυριανή, μαζική κινητοποίηση. Καλούμε όλους τους μουσικούς, ακόμα πιο πεισμωμένα και μαχητικά, αύριο Πέμπτη στις 18.00 στα Προπύλαια».
***
Μετά από κάλεσμα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου και κοινή σύσκεψη σωματείων και φορέων, αποφασίστηκε η Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη να είναι μέρα αγώνα των καλλιτεχνών δημιουργών και όλων των εργαζόμενων στο Θέαμα – Ακρόαμα. Για την Αθήνα έχει οριστεί συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 6 το απόγευμα.
Στο Βόλο στις 7 μ.μ. στην πλατεία. Αγίου Νικολάου, στα Τρίκαλα στις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία και στη Λάρισα την Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη στις 11 π.μ. στην Πύλη του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.
Στην Χαλκίδα, το Παράρτημα Εύβοιας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου μαζί με το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας διοργανώνουν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτήριο της Περιφέρειας Στερεάς στις 11 π.μ.
Στη Σάμο στις 11 το πρωί, στην Πλατεία Πυθαγόρα, στο Βαθύ.
Τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν και συγκεντρώσεις σε άλλες πόλεις.
«Καλλιτέχνες, δημιουργοί και εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων στο Θέαμα – Ακρόαμα, σημαίνουμε συναγερμό! Βρισκόμαστε στα όρια της επιβίωσης. Αρκετοί από εμάς κάτω και από αυτά. Οι περισσότεροι δεν αντιμετωπίζουμε για πρώτη φορά την ανέχεια. Η υποαπασχόληση, η ανεργία και η ετεροαπασχόληση αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά της ζωής μας. Αιτία αποτελούν οι κυβερνητικές πολιτικές της υποχρηματοδότησης και της παράδοσης της Τέχνης στην εμπορευματοποίηση που υπηρέτησαν πιστά όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων», σημειώνουν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω σωματεία και φορείς: Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος – Ακροάματος, Παραρτήματα του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου σε Ζάκυνθο, Κρήτη, Θεσσαλονίκη, Λάρισα – Τρίκαλα – Χαλκίδα – Εύβοια- Σάμο, Σωματείο Μουσικών Δυτικής Ελλάδας, Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα – Ακρόαμα, Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, Ένωση Τραγουδιστών Ελλάδος, Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου, Σωματείο Εργαζομένων Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα, την Ψυχαγωγία και τον Πολιτισμό, Σωματείο Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού, Ένωση Λυρικών Πρωταγωνιστών Ελλάδας, Σωματείο Καθηγητών Χορού, Σύλλογος Εργαζομένων στο ΚΘΒΕ Πάσης Δύσεως Προσωπικού, Ροδιακός Σύλλογος Μουσικών και Σύλλογος Μουσικών Λέσβου.
«Ο χειμώνας που έρχεται θα είναι ο πιο δύσκολος που έχουμε ζήσει οι εργαζόμενοι του κλάδου έως τώρα», σημειώνουν, προσθέτοντας πώς μόνη έγνοια της κυβέρνησης είναι η διαμόρφωση της επόμενης μέρας. Επιδοτούν «παραστάσεις με μηνιαίους μισθούς 300 με 500 ευρώ για τους συντελεστές, με απλήρωτες πρόβες και παραχώρηση όλων των πνευματικών και συγγενικών μας δικαιωμάτων ως προϋπόθεση της χρηματοδότησης. “Νίπτουν τας χείρας” τους για την κατάσταση που επικρατεί σε θέατρα, νυχτερινά μαγαζιά, καλλιτεχνικές σχολές και κινηματογραφικές αίθουσες, κάτι που αντικειμενικά ευνοεί τους μεγάλους κάθε χώρου και θα έχει σαν αποτέλεσμα το μαζικό κλείσιμο μικρών χώρων.
Παλεύουμε να μην πληρώσουμε εμείς και αυτή την κρίση. Ζητάμε από την κυβέρνηση να εξασφαλίσει την επιβίωση όλων των εργαζομένων στο Θέαμα – Ακρόαμα που έχουν εγγραφεί στο Εργάνη από 1/1/2019 ως σήμερα, καθώς και όλων των καλλιτεχνών και δημιουργών (αυτοαπασχολούμενων χωρίς προσωπικό), παρέχοντας:
Μηνιαίο επίδομα 534 ευρώ με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και επιδότηση ενοικίου για όσο η πανδημία επηρεάζει τη δουλειά μας. Να δίνεται το μηνιαίο επίδομα και σε περιπτώσεις εργαζομένων με λίγες ώρες ή οι αμοιβές που παίρνουν να αφαιρούνται από το επίδομα (ωδεία, συναυλίες, νυχτερινά κέντρα).
Αναστολή πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορία, τράπεζες και ΔΕΚΟ, με σχέδιο σταδιακής αποπληρωμής μετά τη λήξη των συνεπειών της πανδημίας στο επάγγελμά μας.
Ασφαλιστική ικανότητα για όλους.
Μείωση για το 2020, στα 25 των αναγκαίων ενσήμων για να ενταχθούν οι καλλιτέχνες στο επίδομα ανεργίας.
Απαγόρευση διακοπής ρεύματος, εξώσεων και πλειστηριασμών κατοικιών.
Χρονική επέκταση του επιδόματος ανεργίας για τους ανέργους που η επιδότησή τους έληξε στο διάστημα από 15/2/2020 μέχρι σήμερα.
Επιδότηση όλων των μακροχρόνια ανέργων του κλάδου.
Εξασφάλιση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων στην αναπαραγωγή του ψηφιακού υλικού σε διαδίκτυο και αλλού.
Για τις ειδικότητες που δεν υπάρχει κωδικός επαγγέλματος στον ΕΦΚΑ να επιδοτηθούν οι εργαζόμενοι της ειδικότητας με βεβαίωση από επαγγελματικό Σωματείο ή Συλλογικό Φορέα.
Κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος και ΦΠΑ στο Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.
Δωρεάν τεστ Covid-19 με κρατική ευθύνη σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου που ξεκινούν δουλειά.
Πλήρη αποζημίωση των εργαζομένων σε εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί και ακυρώθηκαν.
Αγορές και αναθέσεις έργων εικαστικών τεχνών και καλλιτεχνικών υπηρεσιών των επαγγελματιών του Θεάματος – Ακροάματος, σύμφωνα με την εξαγγελία της υπουργού Πολιτισμού, που να απευθύνονται υποχρεωτικά σε -φυσικά πρόσωπα- ζώντες καλλιτέχνες (για τους εικαστικούς μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος), με ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος ή με Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς Διαγωνισμούς.
Κατάργηση της κυβερνητικής απόφασης “έξωσης” των τεχνών από το Λύκειο. Κάλυψη όλων των πραγματικών “κενών” της δημόσιας εκπαίδευσης με μόνιμους εκπαιδευτικούς καλλιτέχνες. Κανένα σχολείο χωρίς τέχνη και καλλιτέχνες εκπαιδευτικούς. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών» (διαβάστε αναλυτικά εδώ).
902.gr

ΠΗΓΗ: anemosantistasis.blogspot.com 

Κοινοποίηση άρθρου: