https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
SOS – Νέα Γενιά Γενετικά Τροποποιημένων Τροφίμων – "Τζογάρισμα" με την τροφή μας

SOS – Νέα Γενιά Γενετικά Τροποποιημένων Τροφίμων – “Τζογάρισμα” με την τροφή μας

Ένας συνασπισμός οργανώσεων, υποστηριζόμενος από τους Πράσινους και τους Σοσιαλιστές ευρωβουλευτές, υπέβαλε αναφορά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλώντας την να μην χαλαρώσει τους κανόνες για τις τεχνικές επεξεργασίας γονιδίων πριν από την επικείμενη πρόταση της Κομισιόν για το θέμα.

Η αναφορά, η οποία παρουσιάστηκε στους εκπροσώπους της Επιτροπής από περιβαλλοντικές οργανώσεις έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη (7 Φεβρουαρίου), υπογράφηκε από 420.000 πολίτες της ΕΕ και απαιτεί όλοι οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί (ΓΤΟ) να παραμείνουν «ρυθμισμένοι και επισημασμένοι» – συμπεριλαμβανομένων των λεγόμενων νέων γονιδιωματικών τεχνικών (NGTs) – σύμφωνα με την τρέχουσα οδηγία της ΕΕ για τους ΓΤΟ.

Τα NGTs – ή νέες τεχνικές αναπαραγωγής φυτών (NBT) – περιγράφουν μια σειρά από νέες επιστημονικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την αλλαγή γονιδιωμάτων με στόχο τη γενετική τροποποίηση ορισμένων χαρακτηριστικών στα φυτά, όπως η ανοχή στην ξηρασία.

Η αναφορά έρχεται ενόψει της πολυαναμενόμενης πρότασης της Επιτροπής σχετικά με το αν θα χαλαρώσουν οι κανόνες της ΕΕ για τις νέες γενετικές τεχνικές, που αναμένεται το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

Ωστόσο, οι υπογράφοντες προτρέπουν την ΕΕ να διατηρήσει τους υποχρεωτικούς ελέγχους ασφαλείας, ιχνηλασιμότητας και επισήμανσης για όλες τις καλλιέργειες που έχουν υποστεί επεξεργασία γονιδίων.

«Ανησυχούμε πραγματικά για τις επιπτώσεις στον βιολογικό τομέα, επειδή οι βιοκαλλιεργητές δεν μπορούν να πληρώσουν για όλες τις δοκιμές, για τον καθαρισμό μηχανών ή για καλές αποστάσεις από τα γειτονικά χωράφια», δήλωσε ο Mute Schimpf, εκπρόσωπος της οργάνωσης Friends of the Earth Europe.

Το Δίκτυο ΣΙΤΩ (www.sito.gr), που συμμετείχε στη διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, αναφέρει: “Θέλουμε να επιλέγουμε τι τρώμε κι όχι να ρισκάρουμε τι θα πέσει τυχαία στο πιάτο μας. Αυτό θα μας συμβεί αν εξαιρεθεί η νέα γενιά γενετικά τροποποιημένων τροφίμων από την ισχύουσα νομοθεσία.

Οι οργανώσεις έστειλαν επίσης επιστολή στον υπουργό περιβάλλοντος κάθε χώρας. Δείτε την επιστολή του Δικτύου Σιτώ προς τον υπουργό Περιβάλλοντος: Ζητούμε να υπερασπίσει τη χώρα από την χωρίς έλεγχο εισβολή της νέας γενιάς γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ). Η επιστολή στην ιστοσελίδα: bit.ly/3lepcpT.

Ωστόσο, ως απάντηση στην αναφορά, ο Klaus Berend, επικεφαλής της ομάδας εργασίας για τα φυτοφάρμακα και βιοκτόνα της Επιτροπής, τόνισε ότι «οι νέες γονιδιωματικές τεχνικές έχουν στην πραγματικότητα τη δυνατότητα να προσφέρουν κάτι που οι συμβατικοί ΓΤΟ μέχρι τώρα δεν έχουν αποδώσει».

Ο Berend συμφώνησε ότι, εκτός από την ανοχή στα ζιζανιοκτόνα, «δεν έχουν προκύψει πολλά από τις κλασσικές τεχνικές ΓΤΟ», αλλά υποστήριξε ότι η επεξεργασία γονιδίων έχει δυνατότητες, επισημαίνοντας τις συνεχιζόμενες δοκιμές στην Ισπανία όπου οι νέες ποικιλίες που παράγονται μέσω τεχνικών NGT έχουν αποδειχθεί πιο ανεκτικές στη ζέστη και την ξηρασία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Επιτροπή τάσσεται υπέρ της τεχνολογίας.

Πρόσφατα, μια επιστολή προς τους νομοθέτες της ΕΕ και μια μελέτη για την επισιτιστική ασφάλεια πρότειναν στην Επιτροπή την απορρύθμιση των NGT, ώστε να βοηθήσει στην επίτευξη των κλιματικών και περιβαλλοντικών στόχων της.

Εν τω μεταξύ, ο Berend τόνισε ότι «η Επιτροπή έχει δεσμευτεί να υποστηρίξει τη βιολογική γεωργία» και ότι τα δύο «δεν αλληλοαποκλείονται»…

«Θα πρέπει να είναι δυνατή η ελευθερία επιλογής για όσους θέλουν ή δεν θέλουν να χρησιμοποιούν ΓΤΟ», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: enallaktikos.gr 

Κοινοποίηση άρθρου: