https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Στα μπλόκα οι αγρότες – Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους

Στα μπλόκα οι αγρότες – Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους

Στους δρόμους του αγώνα έχουν βγει οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι παλεύουν για την επιβίωσή τους. Στη Λάρισα, μετά από κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού οι αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στον κόμβο του Πλατυκάμπου. Στα Φάρσαλα, όπου επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες, αναμένεται σε λίγη ώρα, να ξεκινήσει σύσκεψη.

Στην Καρδίτσα, οι αγρότες έχουν παρατάξει τρακτέρ στον Κόμβο της Καρδίτσας στον αυτοκινητόδρομο Ε65, με την κυκλοφορία στο σημείο να έχει διακοπεί. Νωρίτερα πραγματοποίησαν συμβολικό αποκλεισμό του Ε65 και των γύρω κόμβων παρατάσσοντας τρακτέρ παράλληλα με τον αυτοκινητόδρομο. Και όλα αυτά παρά την προσπάθεια παρεμπόδισης της Αστυνομίας που έκλεισε το δρόμο στα τρακτέρ, εμποδίζοντάς τους να προχωρήσουν στον αυτοκινητόδρομο Ε65 και να στήσουν μπλόκο. Το γεγονός κατήγγειλε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας, η οποία απαίτησε να φύγουν τα ΜΑΤ. Ωστόσο οι αγρότες έφτασαν πεζή στον αυτοκινητόδρομο. Στο πλευρό τους παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες εργατικών σωματείων και φορέων της Καρδίτσας χαιρετίζοντας τον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, εκφράζοντας την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους στα δίκαια αιτήματα και τις διεκδικήσεις τους. Σε συνέλευση που πραγματοποίησαν αποφάσισαν από το βράδυ της Τετάρτης κλιμάκια των αγροτών να μεταβούν στα χωριά του νομού, απευθύνοντας κάλεσμα μαζικής ενίσχυσης στο χώρο που έχουν παραταχθεί τρακτέρ στον κόμβο της Καρδίτσας, στον Ε65.

Στο Αγρίνιο, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας πραγματοποίησε κινητοποίηση στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ. Οι αγρότες συναντήθηκαν με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ και του κατέθεσαν τα αιτήματά τους για: ΕΛΓΑ 100% κρατικός, με πλήρη προστασία της παραγωγής, που να αποζημιώνει, με αλλαγή του υπάρχοντος κανονισμού και του χαρακτήρα του, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους. Να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις του κατάλληλου προσωπικού. Η Ομοσπονδία καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού να πάρουν μέρος στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8 Δεκέμβρη στις 10.30 στη καφετέρια «Αγραφιώτη» στην Κυψέλη.

Στην Πάτρα, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αχαΐας και Αιγίου («Μπακόπουλος – Ντρίνιας»), πραγματοποίησαν το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον Νεκτάριο Φαρμάκη, περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, στον οποίο επέδωσαν το πλαίσιο με τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις τους. Έγινε συζήτηση στη διάρκεια της οποίας ο περιφερειάρχης εξέφρασε τη συμπαράστασή του, ωστόσο δήλωσε αναρμόδιος στα περισσότερα από τα αιτήματά τους. Από την πλευρά τους οι αγρότες διεμήνυσαν ότι η σημερινή κινητοποίηση ήταν ο πρώτος σταθμός καθώς θα υπάρξει συνέχεια του αγώνα τους.

Σε αυτή την κατεύθυνση ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας» θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων στις 15 Δεκέμβρη, δρομολογώντας λεωφορείο. Παράλληλα καλεί στις 12 Δεκέμβρη σε συγκέντρωση έξω από τα Δικαστήρια του Αιγίου στις 9 το πρωί, καθώς εκείνη την ημέρα είναι προγραμματισμένη η εκδίκαση «αγροτοδικείου» και συγκεκριμένα για μπλόκο του 2017 με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών.

Οι κινητοποιήσεις τις επόμενες ημέρες
Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται και τις επόμενες μέρες. Την Πέμπτη 5 Δεκέμβρη στο Ηράκλειο οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Επιτροπές Αγώνα αγροτών του Νομού Ηρακλείου διοργανώνουν αγωνιστική υποδοχή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στις 11 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας, ενώ την Τρίτη 10 Δεκέμβρη στη Λέσβο η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λέσβου και Αγροτικοί Σύλλογοι του νησιού προχωρούν σε συλλαλητήριο στην Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης στην πλατεία του ΙΚΑ στις 11.00 το πρωί.

Οι κινητοποιήσεις αυτές αναμένεται να δώσουν το έναυσμα της κλιμάκωσης μπροστά στην πανελλαδική σύσκεψη στις 15 Δεκέμβρη στη Νίκαια της Λάρισας.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι βγαίνουν ξανά στους δρόμους, προβάλλοντας συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων – διεκδικήσεων, το οποίο έχει διαμορφωθεί μέσα στις συλλογικές διαδικασίες του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, των Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών και της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Στα άμεσα αιτήματά τους βρίσκονται οι διεκδικήσεις για:

Κατώτατες εγγυημένες τιμές με βάση το κόστος παραγωγής και ταυτόχρονα να αφήνουν ένα εισόδημα.
Άμεση μείωση στο κόστος παραγωγής σε μέσα και εφόδια και όχι συνεχής αύξηση, όπως έγινε με τα τιμολόγια της ΔΕΗ από το Σεπτέμβρη. Αφορολόγητο πετρέλαιο.
Καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ.
Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει και να ασφαλίζει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.
Καμιά σκέψη για ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης της παραγωγής.
Πηγή: 902.gr

ΠΗΓΗ:https://www.imerodromos.gr 

Κοινοποίηση άρθρου: