https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
ΣτΕ: Όχι στο «πάγωμα» του υποχρεωτικού εμβολιασμού | Επιδόθηκαν οι πρώτες πράξεις αναστολής σε ανεμβολίαστους υγειονομικούς Αναστολή και στον Κ. Καταραχιά, αν και είναι εμβολιασμένος

ΣτΕ: Όχι στο «πάγωμα» του υποχρεωτικού εμβολιασμού | Επιδόθηκαν οι πρώτες πράξεις αναστολής σε ανεμβολίαστους υγειονομικούς Αναστολή και στον Κ. Καταραχιά, αν και είναι εμβολιασμένος

Σε συνεδρίασή του, σε σχηματισμό Ολομέλειας, το Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ απέρριψε αίτημα υγειονομικών (κατά βάση νοσηλευτών και νοσηλευτριών_ από διάφορα νοσοκομεία προκειμένου να «παγώσει» η εφαρμογή της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους εργαζομένους των δημόσιων νοσοκομείων.

Οι εργαζόμενοι, ανάμεσα στα άλλα, σημειώνουν στις προσφυγές τους ότι: «η θέσπιση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, υπό το κράτος του έμμεσου εξαναγκασμού της στέρησης κάθε βιοποριστικού μέσου για τους εργαζόμενους, που επιλέγουν να μην εμβολιαστούν αποτελεί μια νομοθετική επιλογή, που θίγει τον καίρια, συνταγματικά προστατευόμενα δικαιώματα και είναι κατά την άποψη μας, αποδοκιμαστέα από την έννομη τάξη».

Το Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ, κινούμενο στη γραμμή που είχε τηρήσει και ως προς την έκδοση των προσωρινών διαταγών, αποφάσισε να μην κάνει δεκτό το αίτημα των υγειονομικών. Ανάλογη απορριπτική απόφαση είχε ληφθεί την περασμένη Δευτέρα από το Γ’ Θερινό Τμήμα ΣτΕ. Αφορούσε παρόμοιο αίτημα, για «πάγωμα» του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους υγειονομικούς, από 115 γιατρούς και διοικητικούς υπαλλήλους νοσοκομείων.

 

Τώρα, πλέον, αναμένεται η κρίση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου που θα συζητήσει τη σχετική αίτηση ακύρωσης που έχει καταθέσει η ΠΟΕΔΗΝ, συζήτηση που έχει προγραμματιστεί για τις 8 Οκτωβρίου.

Οι πρώτες διοικητικές πράξεις αναστολής σε ανεμβολίαστους υγειονομικούς
Στο μεταξύ, από σήμερα, Τετάρτη 1η Σεπτέμβρη, τέθηκε σε εφαρμογή το αντιδραστικό και τρομοκρατικό μέτρο της κυβέρνησης για τις δομές υγείας, σύμφωνα με το οποίο μπαίνουν σε αναστολή οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί. Μάλιστα, όπως έχει ειπωθεί από κυβερνητικής πλευράς, θα ζητηθεί τους η μισθοδοσία του πρώτου δεκαπενθημέρου του Σεπτεμβρίου, η οποία τους έχει προκαταβληθεί στα τέλη Αυγούστου.

«Ήδη επιδόθηκαν σε συναδέλφους τα Πρώτα Φύλλα Αναστολής καθηκόντων. Σε πολλά νοσοκομεία είναι υπογεγραμμένα προς επίδοση. Σε πολλά νοσοκομεία έβγαλαν εκτός προγραμμάτων υπηρεσίας τους ανεμβολίαστους συναδέλφους», αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), στην ανακοίνωσή της για τη νέα κινητοποίηση που πραγματοποιούν οι υγειονομικοί της χώρας, την Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη, με στάση εργασίας (10πμ-3μμ.) και συγκεντρώσεις, στο υπ. Υγείας, στο υπ. Μακεδονίας – Θράκης και στις ΥΠΕ.

 

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία εναντιώνονται στην υποχρεωτικότητα, στον εκβιασμό, στις αναστολές εργασίας, στις απολύσεις, στο αντιδραστικό μέτρο της κυβέρνησης, μέσω του οποίου αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο το ΕΣΥ και προχωρεί στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της υγείας, με το πρόσχημα της κάλυψης των κενών που θα δημιουργηθούν από τις αναστολές των ανεμβολίαστων υγειονομικών.

Σήμερα, το πρωί, το υγειονομικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων πραγματοποίησε δυναμικές και μαζικές κινητοποιήσεις, με αίτημα να μην εφαρμοστεί το μέτρο της αναστολής και να μη χάσει κανένας εργαζόμενος και καμία εργαζόμενη τη δουλειά τους.

 

Η εφαρμογή του μέτρου της αναστολής αφορά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας και των εκπροσώπων των εργαζομένων, σε περίπου 10.000 εργαζόμενους στο ΕΣΥ, με την πλειονότητα αυτών να είναι βοηθοί νοσηλευτές, προσωπικό εργαστηρίων, λοιπό προσωπικό.

Προβλήματα με το καλημέρα
Σύμφωνα με την efsyn.gr, εργαζόμενοι στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ πήγαν κανονικά στη δουλειά τους και αρχικά δεν επιτράπηκε η είσοδος σε όσους δεν είχαν τα απαραίτητα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης. Στη συνέχεια τους επιτράπηκε να μπουν στο νοσοκομείο, όχι όμως και να εργαστούν. Ένταση επικράτησε όταν η διοίκηση του νοσοκομείου κάλεσε τους εμβολιασμένους υγειονομικούς να πάρουν κάρτα εισόδου (πορτοκάλι καρτελάκι), μέτρο που τελικά δεν εφαρμόστηκε, όπως μεταδίδει το Voria.gr, εξαιτίας των αντιδράσεων. Μέχρι στιγμής πάντως κανένας εργαζόμενος δεν έχει λάβει τη διοικητική πράξη αναστολής, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός της ημέρας.

Σε καταγγελία για το ζήτημα της εφαρμογής του μέτρου της αναστολής εργασίας για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς» προχώρησε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Πέτρος Κετικίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σήμερα έπιασαν κανονικά δουλειά, μπήκαν στα τμήματά τους, ενώ, όπως ανάφερε, κάποιους τους πήραν και τηλέφωνο από εχθές οι προϊστάμενοι των τμημάτων να προσέλθουν στην εργασία τους καθώς δεν βγαίνει το πρόγραμμα. Όπως δήλωσε, στο «Γεννηματά» δεν έχουν εμβολιαστεί περίπου 60-70 εργαζόμενοι.

Στον «Ευαγγελισμό», όπως αναφέρει o 902.gr, σύμφωνα με το Σωματείο, σήμερα, σε κάποια τμήματα του νοσοκομείου οι προϊστάμενοι δεν επέτρεψαν στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους να εργαστούν, χωρίς ωστόσο να τους επιδώσουν το έγγραφο της αναστολής, ενώ σε άλλα τμήματα του νοσοκομείου οι εργαζόμενοι που δεν έχουν εμβολιαστεί εργάζονται κανονικά στην βάρδια τους.

Μεγάλο πρόβλημα και στην Κρήτη, όπου συν τοις άλλοις έχει μεγάλη διασπορά του ιού και τα νοσοκομεία είναι εδώ και πολλές ημέρες στα όρια τους. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί ανέρχονται σε περίπου 500 σε σύνολο 5.000. Μάλιστα, με επιστολή του προς το διοικητή των διασυνδεομένων νοσοκομείων του νομού Λασιθίου, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΓΝ «Αγίου Νικολάου» έχει προειδοποιήσει πως εάν βγουν σε αναστολή οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, αυτό «θα καταστήσει αδύνατη την ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου».

Τα τρία νοσοκομεία της Πάτρας υπολογίζεται ότι από σήμερα θα έχουν συνολικά 580 λιγότερους εν ενεργεία εργαζόμενους στην Υγεία, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών που θα κληθεί να λειτουργήσει με 400 λιγότερους εργαζόμενους από τους συνολικά 2.200.

▬ Εκτός του Νοσοκομείου Βόλου βρίσκονται 58 άτομα από τους 990 εργαζόμενους, δηλαδή το 6,09% της δύναμής του.

▬ Περίπου 40 άτομα από το υγειονομικό προσωπικό του Nοσοκομείου Χαλκίδας αναμένεται να πάρουν σήμερα στα χέρια τους τη διοικητική πράξη αναστολής.

▬ Στο Νοσοκομείο Κέρκυρας, το σύνολο των ανεμβολίαστων εργαζομένων που από σήμερα βγαίνουν σε αναστολή είναι 64 άτομα και πρόκειται για νοσηλευτές, ιατρούς, βοηθητικό προσωπικό, διοικητικό προσωπικό, τεχνικούς, καθαρίστριες κλπ.

▬ Στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης υπολογίζεται ότι 25 εργαζόμενοι, από τους οποίους 7 είναι γιατροί, δεν έχουν εμβολιαστεί.

▬ Στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης, οι ανεμβολίαστοι είναι περίπου 100 από τους 300 στις αρχές του Αυγούστου.

▬ Στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», ανεμβολίαστοι είναι περίπου μέχρι στιγμής 240 από τους συνολικά 1.850 εργαζόμενους στο νοσοκομείο, από αυτούς οι περισσότεροι ανήκουν στο βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό, δηλαδή είναι τραυματιοφορείς ή βοηθοί θαλάμων.

▬ Στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» οι ανεμβολίαστοι υπολογίζονται σε περίπου 240 από 630 στις αρχές Αυγούστου.

▬ Στο Νοσοκομείο Δράμας, επί συνόλου 640 εργαζομένων περισσότεροι από 120 είναι ανεμβολίαστοι

▬ Επιστολή με τις παραιτήσεις τους απέστειλαν πέντε γιατροί – εντατικολόγοι στην διοίκηση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου αντιδρώντας στην εντολή της διοίκησης που τους υποχρεώνει να κάνουν εφημερίες για την διακομιδή ασθενών.

Αναστολή και στον Κ. Καταραχιά, αν και είναι εμβολιασμένος

Στο μεταξύ, νέα δίωξή του, με πολιτικά κριτήρια, καταγγέλλει ο γνωστός συνδικαλιστής γιατρός Κώστας Καταραχιάς, ο οποίος είχε στοχοποιηθεί και απολυθεί για τη συνδικαλιστική του δράση την περασμένη άνοιξη από το Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας». Ο γιατρός, ο οποίος έχει διοριστεί μόνιμος στο «Έλενα», καταγγέλλει στο facebook ότι του επιδόθηκε φύλλο αναστολής, στο πλαίσιο των κυβερνητικών διώξεων κατά υγειονομικών, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος είναι εμβολιασμένος από το Γενάρη. Αποδίδει, μάλιστα, την πράξη αυτή στο γεγονός ότι συμμετέχει στην «απεργία αποχή παράδοσης των προσωπικών δεδομένων» και σημειώνει «η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της είναι ένα θέατρο του παραλόγου! Δεν τη σώζει τίποτα πλέον πάμε για απεργιακή κλιμάκωση!».

Άνοιξε η πλατφόρμα για τρίμηνες προσλήψεις
Με τα σημαντικά κενά να είναι δεδομένα, η κυβέρνηση καταφεύγει –όπως είχε εξαγγείλει– στην ενεργοποίηση της ειδικής πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων λοιπού, πλην γιατρών, επικουρικού προσωπικού. H διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου, στις 15:00.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, οι φορείς το προσωπικό των οποίων υπόκειται στην υποχρέωση εμβολιασμού, δύνανται να προσλαμβάνουν παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό, μέσω των ηλεκτρονικών καταλόγων του λοιπού, πλην γιατρών, επικουρικού προσωπικού. Το εν λόγω προσωπικό συνάπτει τρίμηνη σύμβασης εργασίας με τον φορέα στον οποίο τοποθετείται, η οποία δύναται να παραταθεί για τρεις μήνες ακόμα. Το προσωπικό που προσλαμβάνεται δεν διαγράφεται από τους τηρούμενους καταλόγους, αλλά διατηρεί τη σειρά κατάταξής του σε αυτούς.

Πηγή: efsyn.gr

Επιστροφή μισθοδοσίας πρώτου 15νθημέρου Σεπτεμβρίου
Σύμφωνα με τα όσα έχουν ειπωθεί, από πλευράς κυβέρνησης, όσοι τεθούν σε καθεστώς αναστολής καθηκόντων, θα τους ζητηθεί να επιστρέψουν τη μισθοδοσία του πρώτου 15νθημέρου του Σεπτέμβρη (προκαταβάλλεται τέλη Αυγούστου) ή τα ποσά που αντιστοιχούν στις ημέρες εργασίας που θα λείπουν από τη δουλειά τους. Τα ποσά αυτά θα αναζητηθούν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Επισφαλής η θέση εργασίας των ανεμβολίαστων μετά την αναστολή
Μάλιστα, στο πλαίσιο της κυβερνητικής τρομοκρατίας και των κυβερνητικών εκβιασμών, οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί έχουν απειληθεί με τη δουλειά τους, καθώς «όσοι τεθούν σε αναστολή εργασίας, δεν είναι βέβαιο ακόμη κι όταν επιλέξουν να εμβολιαστούν μετά, ότι θα επιστρέψουν στις ίδιες θέσεις δεδομένου ότι ο χαρακτήρας, οι ανάγκες και η οργάνωση του ΕΣΥ, ως έναν βαθμό θα έχουν αλλάξει».

Επιχειρησιακά «σχέδια» και ανακατανομή προσωπικού
Όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, έχει καταρτίσει επιχειρησιακά «σχέδια» για κάθε νοσοκομείο, έχει σχεδιαστεί ανακατανομή του προσωπικού μέσα στα νοσοκομεία και στις κλινικές «προκειμένου να λειτουργήσουν ομαλά», ενώ θα γίνουν και προσλήψεις επικουρικού προσωπικού που θα αντικαταστήσει τους ανεμβολίαστους και οι συμβάσεις του οποίου θα συνάπτονται απευθείας με την Υγειονομική Περιφέρεια. Επιπλέον, θα παραταθούν και διατάξεις που ισχύουν λόγω της πανδημίας που θα δίνεται η δυνατότητα στους φορείς να μετακινούν προσωπικό έτσι ώστε να καλυφθούν τα κενά.

Το εμβολιασμένο προσωπικό θα πληρώσει το μάρμαρο…
Με λίγα λόγια, το εμβολιασμένο προσωπικό, του οποίου έχει γίνει ανάκληση αδειών με σκοπό να καλύψουν τα κενά, εν πολλοίς, θα πληρώσει το μάρμαρο της εγκληματικής διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση και την αποτυχία του εμβολιαστικού της προγράμματος. Άλλωστε, με βάση τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, η οποία ανακοινώθηκε, χθες, η «εξαφάνιση» από το χάρτη του υπουργείου Υγείας των Βασίλη Κικίλια (μετακινήθηκε στο υπουργείο Τουρισμού) και Βασίλη Κοντοζαμάνη (έμεινε εκτός κυβέρνησης) αυτό ακριβώς αποδεικνύει.

Δράττεται της ευκαιρίας και φέρνει ιδιώτες και εργολάβους
Επιπλέον, με αφορμή την αναστολή εργασίας σε ανεμβολίαστους υγειονομικούς και με τη δικαιολογία να καλυφθούν τα κενά που με ευθύνη της θα δημιουργηθούν, η κυβέρνηση της ΝΔ θα προχωρήσει στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, με υπηρεσίες outsourcing για υποστηρικτικές υπηρεσίες στα νοσοκομεία και στις δομές.

Αναστολή αδειών και αναστολή εργασίας, με στόχο την αναστολή του ΕΣΥ
Ο στόχος της πιο ταξικής κυβέρνησης των τελευταίων ετών, της κυβέρνησης ΝΔ, είναι ξεκάθαρος: δεν είναι η «προστασία της δημόσιας υγείας», αλλά ένα συντριπτικό χτύπημα σε ό,τι έχει απομείνει όρθιο στο ΕΣΥ και η ενίσχυση της ιδιωτικής κερδοφορίας στην υγεία. Αναστολή αδειών και αναστολή εργασίας, με στόχο την αναστολή του ΕΣΥ, και την περαιτέρω εμπορευματοποίηση του αγαθού της δημόσιας υγείας και την κερδοφορία των κλινικαρχών και των -πέριξ των υγειονομικών υπηρεσιών- ιδιωτών της υγείας. Κι όλα αυτά, «στην πλάτη» των ασθενών, των εργαζομένων και του λαού, εις βάρος της δημόσιας υγείας και του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Κι όλα αυτά, την ώρα που «βγαίνουν» πληροφορίες περί αντισυνταγματικότητας του υγειονομικού προσωπικού που διορίστηκε με την Προκήρυξη 2Κ/2019 του ΑΣΕΠ, συνεπώς ακόμη περισσότεροι μαχητές εκτός «πρώτης γραμμής» στη μάχη κατά του κορονοϊού. Είναι ξεκάθαρος ο στόχος της κυβέρνησης της ΝΔ: όχι η «προστασία της δημόσιας υγείας», αλλά ένα συντριπτικό χτύπημα σε ό,τι έχει απομείνει όρθιο στο ΕΣΥ και η ενίσχυση της ιδιωτικής κερδοφορίας στην υγεία.

Επεκτάθηκε η υποχρεωτικότητα και σε άλλους εργαζομένους
Να σημειωθεί πως η κυβέρνηση, συνεχίζοντας την τακτική του εκβιασμού και των αναστολών εργασίας, επέκτεινε την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, δίνοντάς τους μάλιστα διορία μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη να έχουν κάνει την πρώτη δόση, και στους εργαζομένους σε ΚΑΠΗ, Ψυχικής Υγείας, Απεξάρτησης, Κέντρων Πρόληψης.

ΠΗΓΗ: ergasianet.gr 

Κοινοποίηση άρθρου: