https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Στους δρόμους το Σάββατο για μέτρα προστασίας του λαού από τις φυσικές καταστροφές Κάλεσμα Σωματείων

Στους δρόμους το Σάββατο για μέτρα προστασίας του λαού από τις φυσικές καταστροφές Κάλεσμα Σωματείων

Σε μεγάλη αγωνιστική συγκέντρωση το Σάββατο 29 Γενάρη, στις 11.30 π.μ., στο Σύνταγμα, καλούν συνδικαλιστικές οργανώσεις που δρουν στην Αττική, για την προστασία της ζωής των εργαζομένων και τη διεκδίκηση των σύγχρονων δικαιωμάτων, μετά από κάλεσμα που απηύθυνε το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής.

Εκεί, στο Σύνταγμα τα σωματεία της Αττικής θα ενώσουν τις φωνές τους με τους εργαζόμενους από την Πάτρα που καταφθάνουν με κάθε μέσο για να διαδηλώσουν στην Αθήνα.

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, που καλεί όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να δώσουν μαζικό «παρών» στη συγκέντρωση θέτει στο επίκεντρο τη δραματική κατάσταση που ζει ο λαός από προχθές λόγω των εγκληματικών ελλείψεων σε υποδομές προστασίας από την κακοκαιρία.

Παράλληλα τα Σωματεία που καλούν στην κινητοποίηση παλεύουν να μη χαθεί κανένα μεροκάματο από τις μέρες αυτές που η κυβέρνηση ανακήρυξε ως «αργία» – «αναστολή», δίνοντας το «πράσινο φως» στην εργοδοσία να ροκανίσει τους μισθούς.

«Απευθυνόμαστε και καλούμε τους εργαζόμενους του κλάδου, σωματεία στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και άλλους μαζικούς φορείς, συνολικά τους εργαζόμενους στην Αττική, να δυναμώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα για την προστασία της ζωής μας, για να μην ξαναζήσουμε ότι ζήσαμε», σημειώνει το Συνδικάτο, καλώντας σε μια μεγάλη συγκέντρωση για «όσα δικαιούμαστε και για την προστασία της ζωής μας».

Αναλυτικά στο κάλεσμα του Συνδικάτου σημειώνεται:

«Η αναμενόμενη, εδώ και μια εβδομάδα, χιονόπτωση στην Αττική ήταν αρκετή για να ζήσουμε σκηνές χάους. Οι εικόνες που παρακολουθήσαμε με ανθρώπους εγκλωβισμένους στην Αττική Οδό και σε άλλους δρόμους, με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς να διακόπτουν τη λειτουργία τους, με πολλούς δρόμους προς τα νοσοκομεία να είναι απροσπέλαστοι, με το ρεύμα να κόβεται σε χιλιάδες νοικοκυριά εν μέσω ψύχους και με εργαζόμενους να εγκλωβίζονται σε εργασιακούς χώρους, είναι ντροπιαστικές.

Απαιτούμε χωρίς καμία χρονοτριβή, με ευθύνη της κυβέρνησης, της περιφέρειας και των δημοτικών αρχών να ανοίξουν άμεσα οι δρόμοι και κύρια οι κεντρικοί που παραμένουν κλειστοί. Να δοθεί προτεραιότητα στους δρόμους που οδηγούν στα νοσοκομεία, στα κέντρα υγείας και σε κέντρα αιμοκάθαρσης για να αντιμετωπιστούν επείγοντα προβλήματα υγείας.

Να αποκατασταθούν άμεσα τα προβλήματα που σχετίζονται με τη διακοπή ηλεκτροδότησης λαϊκών νοικοκυριών. Να ανοίξουν δημοτικά κτίρια για να φιλοξενήσουν ανθρώπους που δεν έχουν ρεύμα, που αδυνατούν να έχουν πρόσβαση σε θέρμανση. Να διευκολυνθεί με κάθε πρόσφορο μέσο η εργασία των εργαζομένων στις κοινωνικές υπηρεσίες, προκειμένου να βοηθήσουν ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Να χορηγηθούν μέσα ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους για να μπορούμε να δουλεύουμε σε συνθήκες ψύχους.

Να εξασφαλιστεί επαρκής ποσότητα πετρελαίου σε κάθε σχολείο και παιδικό σταθμό ώστε να ανοίξουν με ασφάλεια για την υγεία των εργαζομένων και των παιδιών.

Οι εργαζόμενοι στους χώρους της Τοπικής Διοίκησης είδαμε από “πρώτο χέρι”, αυτό που διαπιστώνουν όλοι οι εργαζόμενοι, τη “γύμνια” του κράτους και της τοπικής διοίκησης που έχει διαμορφωθεί με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων διαδοχικά ως σήμερα απέναντι σε καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές. Αποτελεί πλέον κανόνα το καλοκαίρι να καιγόμαστε και το χειμώνα να πνιγόμαστε, γενικά η εργατική λαϊκή οικογένεια να είναι εκτεθειμένη.

Γι’ αυτή την εξοργιστική πραγματικότητα δεν φταίει η κακιά η ώρα ούτε τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Ακραία αντιλαϊκή είναι η πολιτική των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών που έχει ως κριτήριο τα κέρδη των λίγων. Γιατί έργα σύγχρονα και αναγκαία που έχει ανάγκη ο λαός μας σήμερα για να προστατευτεί και να ζήσει με ασφάλεια δεν αποδίδουν τα κέρδη που θέλουν μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι και λοιποί μεγάλο-επιχειρηματίες. Γι’ αυτό και προσπαθούν να κρύψουν τις ευθύνες τους πίσω από την ατομική ευθύνη και μηνύματα του 112 να σκούζουν “μείνετε σπίτι για να σωθείτε”.

Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης, του περιφερειάρχη και των δημάρχων είναι για τα σκουπίδια. Η σημαία της επιχειρηματικής δράσης που την περιέφεραν δεξιά κι αριστερά καλύφθηκε από τόνους χιονιού. Οι εργολάβοι που υπογράφουν σωρηδόν συμβάσεις με τους δήμους και την περιφέρεια για να μας σώσουν από τις καταστροφές, ήταν άφαντοι. Τα αποτελέσματα της πολιτικής που υποτάσσει τις ανάγκες μας στη λογική του “κόστους – οφέλους” και της εμπορευματικής δράσης σε κρίσιμους τομείς (ενέργεια, νερό, μεταφορές, δήμοι, υποδομές) τα βιώνουμε και είναι οδυνηρά. Αυτό το κράτος δεν είναι δικό μας. Δεν έχει καμία σχέση με τα συμφέροντά μας».

Οι διεκδικήσεις για τη συγκέντρωση του Σαββάτου

Το κάλεσμα σε σωματεία και άλλους μαζικούς φορείς για τη συγκέντρωση του Σαββάτου θέτει στο επίκεντρο τις εξής διεκδικήσεις:

Άμεσα μέτρα και έργα προστασίας του λαού από όλες τις φυσικές καταστροφές με επαρκή χρηματοδότηση μέσα από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό
Προμήθεια μηχανημάτων και δημιουργία αναγκαίων υποδομών, με ευθύνη της κυβέρνησης, για την προστασία του λαού. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε αντίστοιχες δομές για να μπορεί να δίνεται με επάρκεια η μάχη για την προστασία της ζωής των πολιτών. Σε αυτήν την κατεύθυνση να δοθεί άμεσα έκτακτη χρηματοδότηση και στους δήμους
Να καταργηθούν τα διόδια και να εξασφαλιστούν σύγχρονα μέσα και υποδομές, με ευθύνη της κυβέρνησης, σε όλους τους οδικούς άξονες
Μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 50% και κατάργηση των χαρατσιών για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά. Καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκές κατοικίες και σε μικρές επιχειρήσεις.
Αποφάσεις συμμετοχής μέχρι στιγμής έχουν πάρει:

Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, Συνδικάτο Τύπου Χάρτου, Πανελλαδική Ένωση Ελαιουργοσαπουνοποιών και Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία Αττικής, Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ενέργεια, Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Ένωση Λογιστών – Ελεγκτών Αττικής, Σωματείο ΣΕΛΕΚΤ ΣΕΡΒΙΣ, Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής – Βοιωτίας, Κλαδικό Συνδικάτο Χρηματοπιστωτικού, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών – Πληροφορικής Αττικής, Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού Αττικής, Συνδικάτο καθαριστριών καθαριστών νομού Αττικής και περιχώρων, Συνδικάτο καθαριστριών Πειραιά, Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Γαλατσίου, Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ «Γ. Σεφέρης», Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Αν. Αττικής «Ο Σωκράτης», Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ «Ρόζα Ιμβριώτη», Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής «Ο Βύρων», Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ), Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων, Κλαδικό Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής – Πειραιά και Νήσων, Σύλλογος Γυναικών Αγίου Δημητρίου (μέλος της ΟΓΕ), Σύλλογος Γυναικών Εξαρχείων – Νεάπολης (μέλος της ΟΓΕ), Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Αγίας Βαρβάρας (μέλος της ΟΓΕ).

Από 902.gr

ΠΗΓΗ: imerodromos.gr 

Κοινοποίηση άρθρου: