https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Suicidal Angels: Η αλληλεγγύη είναι η μονή απάντηση απέναντι στο ρατσισμό και τη φτωχοποίηση

Suicidal Angels: Η αλληλεγγύη είναι η μονή απάντηση απέναντι στο ρατσισμό και τη φτωχοποίηση

Ο Ορφέας Τζωρτζόπουλος των Suicidal Angels μιλάει στον Γιάννη Μπάκο

Οι Suicidal Angels, η πιο επιτυχημένη thrash metal μπάντα της Ελλάδας, θα εμφανιστούν στο AthensRocks Festival στις 13 Ιουλίου, στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Ποιες είναι οι κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα;
Σίγουρα είναι πάρα πολλές, αλλά σε απάντηση λίγων λέξεων δυστυχώς υπάρχει περιορισμός. Θα έλεγα λοιπόν ότι κάποια προβλήματα/προκλήσεις του σήμερα, είναι σιγουρά η κλιματική αλλαγή, οι αδυναμίες του χρηματοπιστωτικού συστήματος, οι δημογραφικές εξελίξεις και οι πληθυσμιακές μετακινήσεις. Ακόμα, πανδημίες, αποτυχημένα δυσλειτουργικά κράτη και μεταβολές στην παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων. Μαθαίνουμε για πειράματα που είναι για το “καλό” μας και γενικότερα συμβαίνουν πολλές ανακατατάξεις. Διανύουμε μια περίοδο μεταβολών, που είναι προς το καλύτερο; Προς το χειρότερο; Κάνεις δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια.

Πόσο υποτιμημένη είναι η έννοια της ισότητας στον σύγχρονο κόσμο;
Η ισότητα στον καθημερινό μας λόγο αναφέρεται στην ιδέα της ίσης μεταχείρισης των ατόμων. Σήμερα, εν μέσω κρίσης οικονομικής, πολιτικής, ηθικής, πνευματικής και κοινωνικής, μπορούμε να υποστηρίξουμε περισσότερο από ποτέ ότι η έννοια της ισότητας των ανθρώπων δεν ισχύει. Οι ανισότητες τις οποίες καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είτε σε προσωπικό επίπεδο, είτε σε κοινωνικό και παγκόσμιο επίπεδο, αποτελούν τροχοπέδη στην επίτευξη των στόχων, στην εξέλιξη μας ως είδος και στη γενικότερη μακροημέρευση των κοινωνιών και των ανθρώπων.

Γιατί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να δείξουν σεβασμό στα δικαιώματα των άλλων;
Ίσως η έλλειψη σεβασμού να είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες των δεινών που βιώνουμε, ξεκινώντας από τον εαυτό μας και καταλήγοντας στους γύρω μας. Έλλειψη παιδείας και πολιτισμού, αδυναμία εν συναίσθησης και υπερβολικός εγωισμός, είναι θα έλεγα τα κυριότερα αίτια. Η δυσκολία του “σέβομαι” έχει ρίζες στη δύσκολη καθημερινότητα των ανθρώπων, στα λάθος πρότυπα που παρουσιάζονται και στην έλλειψη ουσιαστικής και ανθρωποκεντρικής παιδείας, στα πλαίσια μιας ευνομούμενης πολιτείας.

Είναι η αλληλεγγύη η απάντηση των λαών στους κυβερνήτες του κόσμου; Πόσο εύκολα μπορεί να αντιμετωπιστεί από τις δυνάμεις της εξουσίας;
Η αλληλεγγύη είναι εάν από τα δυνατότερα όπλα των λαών και έχει στενή σχέση με τον σεβασμό που προαναφέραμε. Αν θα μπορούσαμε να είμαστε αλληλέγγυοι πραγματικά στους γύρω μας, τότε ο κόσμος θα ήταν εντελώς διαφορετικός από αυτόν που ζούμε σήμερα. Δυστυχώς τα κέντρα εξουσίας έχουν τους μηχανισμούς διαχείρισης και χειραγώγησης των λαών και μάλιστα πολύ καλά ανεπτυγμένους. Η αλληλεγγύη είναι η μονή απάντηση απέναντι στους ισχυρούς της γης, απέναντι στο ρατσισμό και τη φτωχοποίηση. Χρειάζονται όμως ρηξικέλευθες αλλαγές ώστε να μεταβούμε σε μια νέα πραγματικότητα.

Πόσο ουτοπική είναι η ιδέα της ενοποίησης των λαών;
Η συμπόρευση προς την υλοποίησή κοινού σκοπού και δημιουργίας βέλτιστων κοινωνικά συνθηκών, είναι η πεμπτουσία της ανθρώπινης ύπαρξης. Μπρος στο ρευστό κλίμα των ημερών μας και στην γενικότερη αστάθεια που αντιμετωπίζουμε, η σύμπνοια είναι αυτή που ενδεχομένως θα μας ωθήσει σε ένα καλύτερο παρόν και μέλλον. Ο σεβασμός, η αλληλεγγύη και η δικαιοσύνη, είναι από τα βασικότερα στοιχεία της ενοποίησης των λαών. Δυστυχώς στις μέρες μας, λάθος άνθρωποι κάθονται στις λάθος θέσεις, μετατρέποντας αυτό το ιδεατό, είτε σε ουτοπία είτε σε άπιαστο όνειρο.

ΠΗΓΗ:http://www.nostimonimar.gr 

 

Κοινοποίηση άρθρου: