https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Σχετικά με την διαχείριση απορριμμάτων στην Ικαρία Από ΤΕ ΙΚΑΡΙΑΣ-ΦΟΥΡΝΩΝ ΚΚΕ

Σχετικά με την διαχείριση απορριμμάτων στην Ικαρία Από ΤΕ ΙΚΑΡΙΑΣ-ΦΟΥΡΝΩΝ ΚΚΕ

29/12/2023

Δήλωση του Φανούρη Καρούτσου, δημάρχου Ικαρίας
για το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Ικαρίας και τις πρώτες ενέργειες της νέας δημοτικής αρχής

Θεωρούμε σωστό να ενημερώσουμε το λαό της Ικαρίας για τις πρώτες ενέργειες της νέας δημοτικής αρχής για το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Ικαρίας πριν ακόμα ξεκινήσει η νέα αυτοδιοικητική περίοδος. Πραγματοποιήθηκαν δυο συναντήσεις, μια με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ.Μουτζούρη και μια με στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τους κ.Γραφάκο και κ.Αϊβαλιώτη που αναδείχτηκε το θέμα και τέθηκαν οι διεκδικήσεις μας.
Τα δεδομένα σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι τα εξής:
• Στην Ικαρία υπάρχουν 2 ΧΑΔΑ υπερκορεσμένοι που στα «χαρτιά» φαίνονται κλειστοί, αλλά στην πράξη λειτουργούν κανονικά από την απερχόμενη δημοτική αρχή.
• Είχε δοθεί κατεύθυνση από τις κυβερνήσεις (αρχικά του ΣΥΡΙΖΑ, μετέπειτα και της ΝΔ) τα απορρίμματα της Ικαρίας να μεταφέρονται εκτός νησιού, και συγκεκριμένα στη Χίο. Κάτι που όμως έγινε μόνο δοκιμαστικά (2-3 αποστολές και χωρίς τον αναγκαίο εξοπλισμό).
• Υπάρχει εγκεκριμένο σχέδιο των αναγκαίων έργων διαχείρισης απορριμμάτων στην Ικαρία, που περιλαμβάνει της αναγκαίες μελέτες, την χωροθέτηση και την περιβαλλοντική αδειοδότηση για ΧΥΤΥ. Σχέδιο για το οποίο τα προηγούμενα χρόνια (2015 – 2019) υποβλήθηκε πρόταση χρηματοδότησης σε συνεργασία του Δήμου Ικαρίας και της περιφέρειας Βόρειου Αιγαίου.
Με βάση τα παραπάνω ζητήθηκε η θέση των αρμοδίων σε Περιφέρεια και κυβέρνηση στο εξής κρίσιμο ζήτημα: Που πρέπει να πηγαίνουν τα σκουπίδια και σε ποια κατεύθυνση θα δοθεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα και τι πρακτικά μέτρα θα ληφθούν.
Οι θέσεις του ΚΚΕ και της νέας δημοτικής αρχής Ικαρίας είναι ότι η λύση βρίσκεται στην εξής κατεύθυνση:
 Στη σταθερή διεκδίκηση ενός Ολοκληρωμένου Σύστηματος Διαχείρισης Απορριμμάτων που πρέπει να περιλαμβάνει: Α) Διαλογή στην πηγή. Β) Σταθμούς μεταφόρτωσης. Γ) Μονάδα διαλογής ανακυκλώσιμων. Δ) Σχεδιασμός για προώθηση των ανακυκλώσιμων υλικών σε μονάδα (Περιφέρεια ή κέντρο). Ε) ΧΥΤΥ, ΣΤ) Μονάδα σταθεροποίησης βιολογικών υπολειμμάτων.
 Με κριτήριο την προστασία του περιβάλλοντος, χωρίς φόρτωμα νέων βαρών στο λαό και σίγουρα όχι με κριτήριο την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Από αυτή τη σκοπιά διεκδικούμε την κατασκευή και λειτουργία όλων των αναγκαίων για την διαχείριση απορριμμάτων στην Ικαρία υποδομών με ευθύνη του κράτους.
 Για το φλέγον θέμα της πραγματικής παύσης λειτουργίας των 2 ΧΑΔΑ του νησιού διεκδικούμε από το ΥΠΕΝ την χρηματοδότηση του Δήμου Ικαρίας, για την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού, και την μεταφορά των απορριμμάτων της Ικαρίας στην Χίο. Όσο πιο γρήγορα εξασφαλιστεί αυτός ο εξοπλισμός και το προσωπικό τόσο πιο γρήγορα θα κλείσουν, πραγματικά αυτή τη φορά, οι ΧΑΔΑ. Η δε μεταφορά των απορριμμάτων αντιμετωπίζεται ως μεταβατική λύση μέχρι να ολοκληρωθούν οι αναγκαίες υποδομές στην Ικαρία για την τελική διάθεση τους.
Με βάση τα παραπάνω διεκδικούμε:
 Οι υπηρεσίες σε περιφέρεια και κυβέρνηση να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες σε νομικό και οικονομικό επίπεδο.
 Χρηματοδότηση που θα ενισχύσει το πρόγραμμα της ανακύκλωσης.
 Το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων στη Χίο να μη μετακυλιστεί στο λαό της Ικαρίας, που βιώνει ήδη την ακρίβεια.
 Να γίνει το έργο για ΧΥΤΥ με πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς ΣΔΙΤ.
 Μέχρι να υλοποιηθούν τα παραπάνω, η ευθύνη για τη συνεχιζόμενη, και εκ των πραγμάτων επιβαλλόμενη, προσωρινή απόθεση των απορριμμάτων στους υφιστάμενους ΧΑΔΑ βαρύνει αποκλειστικά την κυβέρνηση και την για 2η θητεία Διοίκηση της Περιφέρειας.

Ικαριώτες και Ικαριώτισσες,

ξέρουμε ότι έχουμε απέναντί μας ένα κράτος που αντιμετωπίζει τη διαχείριση των απορριμμάτων με όρους κερδοφορίας επιχειρηματικών ομίλων. Ότι έχοντας αυτή την πολιτική προωθούν τις ΣΔΙΤ, καθυστερούν να δώσουν λύσεις ακόμα και όταν οι καταστάσεις είναι στο “ως εδώ” , δεν κάνουν συχνά ούτε τα στοιχειώδη.

Από το υπουργείο είπαν ότι μέχρι το τέλος του 2024 η μεταφορά των απορριμμάτων στη Χίο θα γίνεται με τον απαραίτητο εξοπλισμό και με επιδότηση της μεταφοράς. Οπότε μέχρι το τέλος του 2024 διεκδικούμε οι υπερκορεσμένοι ΧΑΔΑ να κλείσουν πραγματικά και να αρχίσει η τελική αποκατάστασή τους.

Κυβέρνηση και Περιφέρεια είπαν ότι θα στηρίξουν τις βασικές λύσεις που προτείνει η νέα δημοτική αρχή της Ικαρίας σε σχέση με ανακύκλωση, αλλά και για υλοποίηση του σχεδιασμού των αναγκαίων έργων για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Ικαρία. Γρήγορα θα κριθεί η ειλικρίνεια των λεγόμενών τους.

Καλούμε το λαό της Ικαρίας σε επαγρύπνηση και δυνάμωμα της διεκδίκησης για ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων. Για να μην παραταθούν περιβαλλοντικά εγκλήματα, για να μην φορτωθούν νέα βάρη τα λαϊκά νοικοκυριά της Ικαρίας. Άλλωστε είναι μπροστά μας και η διαβούλευση για την τροποποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Βορείου Αιγαίου, όπου θα πρέπει και ο λαός της Ικαρίας να προτάξει το ποιες υποδομές θεωρεί αναγκαίες για τις ανάγκες του νησιού.

Οι ΚΟ του ΚΚΕ στην Ικαρία, μαζί με τη νέα δημοτική αρχή θα πρωτοστατήσουν στην οργάνωση αγωνιστικών δράσεων το επόμενο διάστημα για να δοθεί λύση σε αυτό το κρίσιμο πρόβλημα…

Κοινοποίηση άρθρου: