Σχολείο της Φύσης – Big Bang School

Την άλλη Κυριακή 3 Φεβρουαρίου και 6μμ στο Πολιτιστικό Κέντρο της Θέρμης, απαντάμε στο ερώτημα τι χρειάζεται να έχει ο άνθρωπος στον 21αι;

Ποιες είναι οι αξίες, οι δεξιότητες, οι στάσεις και οι συμπεριφορές για να τα καταφέρει σε ένα περιβάλλον, που όλα θα αλλάζουν συνεχώς με την εκθετική ανάπτυξη της τεχνολογίας.
«Παλιότερα ένας εργάτης αγρότης, που έχανε τη δουλειά από τη μηχανοποίηση της γεωργίας μπορούσε να βρει δουλειά σε ένα εργοστάσιο που έφτιαχνε τρακτέρ. Το 1980 ένας άνεργος βιομηχανικός εργάτης μπορούσε να γίνει ταμίας σε super market. Αυτές οι αλλαγές ήταν εφικτές, επειδή απαιτούσαν πολύ περιορισμένη εκπαίδευση.

Όμως στις αμέσως επόμενες δεκαετίες, ένας ταμίας ή μια εργάτρια σε ένα εργοστάσιο δε θα μπορούν να γίνουν ερευνητές για τον καρκίνο, χειριστές drone ή μέλη μιας τραπεζικής ομάδας ανθρώπων τεχνητής νοημοσύνης. Δεν θα έχουν τις απαραίτητες δεξιότητες.

Θα δημιουργηθεί συνεπώς, μια νέα » ‘άχρηστη» τάξη και ταυτόχρονα θα υπάρχει έλλειψη πολλών ειδικευμένων εργατών μαζί…. Παράλληλα οι δουλειές για τους πολύ εξειδικευμένους ανθρώπους δεν θα είναι ποτέ ασφαλείς, καθώς όσο θα προχωρά η αυτοματοποίηση θα ξεφυτρώνουν και θα εξαφανίζονται τα επαγγέλματα μέσα σε μια δεκαετία…

Η ιεραρχία σε ένα σύστημα εταιρειών ή και κοινωνικό θα διαταράσσεται συνεχώς και ο χθεσινός βοηθός θα μπορεί να μεταμορφωθεί αύριο σε προϊστάμενο και τα πρωτόκολλα και τα εγχειρίδια θα πρέπει να ξαναγράφονται κάθε χρόνο.» ..21 μαθήματα για τον 21αι.» Yaval Noah Harari

Επίσης το ότι θα αναγκάζονται οι άνθρωποι να αλλάζουν κάθε λίγο επάγγελμα μέσα από μια πολύ εξειδικευμένη εκπαίδευση, απαιτεί εκτός από δεξιότητες μάθησης, πνευματική και ψυχική αντοχή, γιατί οι συνεχείς αλλαγές ταράζουν το σημερινό άνθρωπο αντίθετα με το Homo sapiens, που κάθε μέρα είχε να αντιμετωπίσει κάτι διαφορετικό, οπότε ήταν ψυχικά ανθεκτικός, καθώς θα πρέπει να υπάρχει και μια κοινωνική πολιτική που θα στηρίζει την εκπαίδευση αυτή και θα συντηρεί τον άνθρωπο μέχρι να ξαναβγεί στην αγορά εργασίας.

Εμείς, έχοντας επαφή με ανθρώπους που ασχολούνται με το πάει η ανθρωπότητα, επαφή με σχολεία του μέλλοντος, με πανεπιστήμια του εξωτερικού γνωρίζουμε ότι πολλά από αυτά είναι μια πραγματικότητα που ήδη συμβαίνει αλλού και έτσι οδηγούμαστε στις υποθέσεις που κάνουν οι ιστορικοί του μέλλοντος, τις οποίες λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη στην εκπαίδευση για να μη βρεθούν τα παιδιά μας στους «χαμένους» της ιστορίας.

Αντίθετα να γίνουν οι πολίτες που θα ξέρουν ποιοι είναι τι θέλουν κάθε φορά και θα δημιουργούν τις καταστάσεις, έτσι ώστε όλες αυτές οι εξελίξεις να λειτουργήσουν προς όφελος του ανθρώπου και της φύσης.

Θα είμαστε λοιπόν εκεί να μοιραστούμε το όνειρο που γίνεται πραγματικότητα #sxoliotisfysis #bigbangeducation

ΠΗΓΗ

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Πατήστε για κοινοποίηση
Κρύψε την κοινοποίηση
Scroll Up