https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Συγκέντρωση ενάντια στην εξίσωση των κολεγίων και τον αποκλεισμό των αναπληρωτών

Συγκέντρωση ενάντια στην εξίσωση των κολεγίων και τον αποκλεισμό των αναπληρωτών

Κάλεσμα σε συγκέντρωση στα Προπύλαια την Τρίτη 21 Γενάρη στις 12:30 μ.μ. και πορεία προς τη Βουλή, με αίτημα να μην περάσει η εξίσωση των Κολεγίων με τα Πανεπιστήμια και ενάντια στον τριετή αποκλεισμό των αναπληρωτών, απευθύνει η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών και Ωρομίσθιων Εκπαιδευτικών.

Στο κάλεσμά της αναφέρει:

«Συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση, με το νέο νομοσχέδιο που πρόκειται να ψηφίσει την Τρίτη 21 Ιανουαρίου στη Βουλή για την Ανώτατη Εκπαίδευση, δρομολογεί την αξιολόγηση των πανεπιστημίων με βάση τα κριτήρια της αγοράς, βαθαίνει τη σύνδεση της αξιολόγησης με τη χρηματοδότηση και οδηγεί σε νέες κατηγοριοποιήσεις ανάμεσα στα Ιδρύματα. Ανάμεσα στα άλλα, προωθεί και διατάξεις που τσακίζουν άμεσα τα μορφωτικά και εργασιακά δικαίωματα των εκπαιδευτικών και ιδιαίτερα των αναπληρωτών – συμβασιούχων συναδέλφων!

Με το άρθρο 50 του νομοσχεδίου, προχωρά στην αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων εντός και εκτός Ελλάδας ως ισότιμων των πτυχίων των Πανεπιστημίων για τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, απαξιώνοντας περαιτέρω την αξία του πτυχίου μας, μετατρέποντάς το σε ένα ακόμη προσόν, ενώ κάνει ακόμα ένα βήμα στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και στην εμπορευματοποίηση της γνώσης και των σπουδών. Επιπρόσθετα, αυτό θα οδηγήσει στην περαιτέρω κατηγοριοποίησή μας, στην απαξίωση της προϋπηρεσίας μας, με ό,τι αυτό σημαίνει ενόψει και της κατάρτισης των νέων πινάκων των αναπληρωτών. Ο νόμος 4589/19 του Γαβρόγλου και η εφαρμογή του από την κυβέρνηση της ΝΔ, μαζί και με τη νέα διάταξη, δείχνουν πού το πάνε όλες οι κυβερνήσεις. Υποβαθμίζουν συνολικά τα μορφωτικά δικαιώματα, ανοίγουν τον δρόμο στην πλήρη εμπορευματοποίηση της γνώσης, οδηγούν χιλιάδες νέους ανθρώπους στο αέναο κυνηγητό προσόντων και πιστοποιήσεων για τη διεκδίκηση μια επισφαλούς και κακοπληρωμένης θέσης εργασίας.

Είναι απαράδεκτη και η πρόθεσή τους να επαναφέρουν την “τιμωρία” στους αναπληρωτές, με τον τριετή αποκλεισμό από τους πίνακες, εάν κάποιος αναπληρωτής παραιτηθεί. Κάνουν πως δε βλέπουν τα χίλια δυο προβλήματα που αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο (οικογενειακά, υγείας, στέγασης κ.λπ.), σε συνδυασμό και με τα μειωμένα δικαιώματα που έχουμε (αναρρωτικές, μητρότητας κ.λπ.), που οδηγούν ορισμένους συναδέλφους μας στην παραίτηση. Αντί να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματά μας, τη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους αναπληρωτές που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση, την εξίσωση των αδειών μας, μέτρα στέγασης, σίτισης κ.λπ., δείχνουν το ανάλγητό τους πρόσωπο, προσπαθώντας μάλιστα να καλλιεργήσουν τον κοινωνικό αυτοματισμό κατηγορώντας, στοχοποιώντας και τιμωρώντας τους εκπαιδευτικούς!

Συνάδελφοι, κανένας συμβασιούχος εκπαιδευτικός δεν παραιτείται για πλάκα! Το γνωρίζουμε πολύ καλά εμείς που γυρνάμε τα σχολεία σε όλη τη χώρα, που προσπαθούμε να μη χάσουμε ούτε μια μέρα προϋπηρεσίας. Έχουν την απαίτηση να είμαστε σε αναμονή και έτοιμοι να πάμε οπουδήποτε στη χώρα, την ίδια στιγμή που οι ίδιοι απαξιώνουν την προϋπηρεσία μας, που κάνουν τις προσλήψεις καθ΄όλη τη διάρκεια της χρονιάς και όχι όλες από την αρχή, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να κάνουμε έναν στοιχειώδη προγραμματισμό της ίδιας μας της ζωής.

Το αμέσως επόμενο διάστημα πρέπει να βρει όλους εμάς τους αναπληρωτές στην πρώτη γραμμή του αγώνα, για να μην περάσουν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης. Οργανωμένοι στις ΕΛΜΕ και τους Συλλόγους μας, θα δώσουμε τη μάχη μαζί με τους συναδέλφους μας ενάντια στον νέο εκπαιδευτικό νόμο, αλλά και ενάντια στο νομοσχέδιο για την κοινωνική ασφάλιση, που αφορά όλους τους τομείς της ζωής μας(δικαιώματα, υγεία, άδειες κ.λπ.), μαζί με τους εργαζόμενους όλων των κλάδων.

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΛΜΕ ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΓΙΑ ΖΩΗ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!»

Πηγή: 902.gr

ΠΗΓΗ:https://www.imerodromos.gr 

Κοινοποίηση άρθρου: