17.10.2018 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΟΜΟΥ ΣΑΜΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ 254/1935 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΣΑΜΟΥ – ΜΕΛΟΣ ΓΣΕΕ & ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΜΥΡΝΗΣ 2 -83100- ΣΑΜΟΣ # ΤΗΛ: 22730 27561 # FAX: 22730 28440 # E-MAIL: eksamou@otenet.gr
Σάμος, 17 Οκτώβρη 2018
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δυναμική ήταν η κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου Σάμου, με συνθήματα «Εκφράζουμε αλληλεγγύη στα θύματα του πολέμου-Απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών-Να κλείσει τώρα το hotspot», με τη συμμετοχή δεκάδων σωματείων, της Επιτροπής Ειρήνης, Συλλόγων Γυναικών, φορέων του λαϊκού κινήματος στο νησί, αλλά και προσφύγων και μεταναστών

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Πυθαγόρα και αμέσως μετά με συνθήματα όπως «Έλληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι», «Ζήτω η φιλία των λαών» και «Ένας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός» ακολούθησε δυναμική πορεία στον παραλιακό δρόμο της πόλης.

«Η αποψινή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Σάμου για το Προσφυγικό είναι συγκέντρωση αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες που είναι θύματα του πολέμου και της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στις χώρες τους» τόνισε στην ομιλία της η Βάσω Βρυνιώτη, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, προσθέτοντας ότι «Έλληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι παλεύουμε ενάντια στον πόλεμο, για δουλειά και ζωή με δικαιώματα και αξιοπρέπεια, ενάντια στο κεφάλαιο και τις ορέξεις του».

Παράλληλα κατήγγειλε «την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, της ΝΔ και όσων κομμάτων επιδιώκουν «γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας μας», πράγμα που σημαίνει κέρδη για το ντόπιο κεφάλαιο, το οποίο διεκδικεί μερίδιο από την «πίτα» στην περιοχή, εμπλέκοντας τον ελληνικό λαό στους ανταγωνισμούς ακόμη πιο βαθιά, δίνοντας γη και ύδωρ στους μακελάρηδες των λαών».

Οι εργαζόμενοι απαιτούν εδώ και τώρα τον απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από το νησί και τη χώρα, καθώς και το κλείσιμο του hotspot της Σάμου, αλλά και των άλλων στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου. Εκφράζουν επίσης την κάθετη αντίθεσή τους στη δημιουργία νέου hotspot στο νησί.

Ως επιβεβαίωση των παραπάνω ήταν τα συνθήματα των ίδιων των προσφύγων που ζητούσαν «ελευθερία», και «να φύγουν από το νησί».

Σύντομη ομιλία στα αγγλικά έγινε από τη Μαίρυλιν Ευσταθίου που χειροκροτήθηκε από τους πρόσφυγες.

Ακολούθησε δυναμική πορεία στην παραλιακή του Βαθιού.

Το αγωνιστικό ραντεβού ανανεώθηκε για τις 8 Νοέμβρη μέρα απεργίας των Εργατικών Κέντρων, σωματείων και Ομοσπονδιών που συντάσσονται με το ΠΑΜΕ.

Η Διοίκηση

Ανακοίνωση Συγκέντρωσης για Προσφυγικό.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

ΕΠΕΓΛΩΣΒΙΣΜΟΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΣΙ ΚΑΙ ΤΗ ΧΩΡΑ

ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ HOTSPOT-ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΟΥ

Συνάδελφε εργαζόμενε, άνεργε και συνταξιούχε, αυτοαπασχολούμενε, μικρέμπορα, αγρότη, γυναίκα των λαϊκών οικογενειών, νέα και νέε,

Πρόσφυγες και μετανάστες έχουν ξεριζωθεί από τις χώρες τους εξαιτίας των πολεμικών επεμβάσεων για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών. Είναι θύματα του πολέμου και της οικονομικοκοινωνικής κατάστασης που επικρατεί σε αυτές. Βρίσκονται εγκλωβισμένοι, στο νησί και τη χώρα εξαιτίας της απαράδεκτης συμφωνίας Ε.Ε.-Κυβέρνησης-Τουρκίας. Ζουν στο hotspot του νησιού σε συνθήκες απάνθρωπες και άθλιες, ενώ ο χειμώνας θα τις χειροτερέψει ακόμη περισσότερο.

Δεν είναι σκουπίδια για να «ψάχνουν» κάποιοι στο νησί για «χώρο εναπόθεσης τους», «ανοίγοντας την πόρτα» στη δημιουργία νέου hotspot.

.

Λαέ της Σάμου,

με αίσθημα αλληλεγγύης και σεβασμού γι αυτούς τους ανθρώπους, με ευθύνη απαίτησε:

> Να ΚΛΕΙΣΕΙ ΕΔΩ και ΤΩΡΑ το HOTSPOT στη Σάμο και στα άλλα νησιά.

> Να μην δημιουργηθεί άλλο.

> Απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από το νησί και τη χώρα.

> Να μετακινηθούν άμεσα στην ηπειρωτική Ελλάδα, να διαμένουν προσωρινά σε ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας, με ανθρώπινες συνθήκες σίτισης, διαμονής, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, απ’ όπου γρήγορα να μεταβαίνουν σε όποια χώρα επιθυμούν με ασφάλεια και ευθύνη του κράτους.

> Στο νησί να υπάρχει ένας μικρός χώρος ολιγοήμερης φιλοξενίας για να παρέχεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να καταγράφονται, να ταυτοποιούνται και άμεσα να μετακινούνται με το πρώτο πλοίο στην ηπειρωτική Ελλάδα.

> Οι υπηρεσίες ασύλου να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα, με εργαζόμενους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με μόνιμη σχέση εργασία.

> Οι εργαζόμενοι του ΚΥΤ (συμβασιούχοι, ΟΑΕΔ, κοινωφελή κλπ) να απορροφηθούν στο Δήμο και αλλού όπου υπάρχει ανάγκη.

> Αποζημιώσεις σε όσους έχουν υποστεί ζημιές από το hotspot

> Εκπαίδευση για όλα τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών με αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Διασφάλιση του απαραίτητου προσωπικού. Εμβολιασμοί και ιατρικές βεβαιώσεις με ευθύνη του κράτους.

> Έξω οι ΜΚΟ από τις δομές

Καταγγέλλουμε τις πολεμικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ, των άλλων ιμπεριαλιστικών χωρών και την πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου.

Παλεύουμε ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Απαιτούμε απεμπλοκή της χώρας απ αυτόν και από τους σχεδιασμούς κυβέρνησης, ΝΔ και ντόπιου κεφαλαίου για τη μοιρασιά της ενεργειακής «πίτας» στην περιοχή. Η «ανάπτυξη» και η «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της χώρας που αυτοί επιδιώκουν είναι εις βάρος του ελληνικού λαού και των λαών της περιοχής, είναι για τα κέρδη του κεφαλαίου.

Να επιστρέψουν τα ελληνικά στρατεύματα που είναι εκτός συνόρων

Δείχνουμε ανυπακοή στη συμφωνία Κυβέρνησης-Ε.Ε.-Τουρκίας, στη Συνθήκη του Δουβλίνου και της Σέγκεν. Στην πολιτική της Ε.Ε. που είναι για τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Συγκρουόμαστε με την πολιτική που γεννά φτώχια – πολέμους – προσφυγιά. Είναι η ίδια πολιτική που μας αφήνει άνεργους, μας μειώνει μισθούς και συντάξεις, μας αφήνει χωρίς ΣΣΕ, χωρίς γιατρούς και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μας κόβει το ρεύμα και μας παίρνει τα σπίτια, διώχνει τα παιδιά μας στην ξενιτιά, κατακρεουργεί κάθε εργατικό και λαϊκό δικαίωμα.

Βάζουμε μπροστά τις ανάγκες της εργατικής τάξης και

του λαού της χώρας μας και των άλλων χωρών και όχι τα κέρδη των λίγων

Υπερασπιζόμαστε την ειρήνη, την κυριαρχία δικαιωμάτων

και την ευημερία των λαών

Λαέ της Σάμου, κάνε την αγανάκτησή σου δύναμη δράσης και διεκδίκησης

Γύρισε την πλάτη σε κάθε λογής ρατσιστές

που θέλουν να σκορπίζουν τη μισαλλοδοξία.

Ένας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός

Έλληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι

Ζήτω η φιλία των λαών

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;

Γίνεται ο πρώτος που θα σχολιάσει στο άρθρο "17.10.2018 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ"

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.


*


Πατήστε για κοινοποίηση
Κρύψε την κοινοποίηση
Scroll Up