https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Συλληφθέντες HDP: Θα απαλλαγούμε από το φασιστικό καθεστώς, ο δημοκρατικός αγώνας μας θα επικρατήσει

Συλληφθέντες HDP: Θα απαλλαγούμε από το φασιστικό καθεστώς, ο δημοκρατικός αγώνας μας θα επικρατήσει

Το κείμενο που ακολουθεί είναι η κοινή δήλωση υπεράσπισης που κατέθεσαν ενώπιον του εισαγγελέα οι 11 συλληφθέντες και συλληφθείσες βουλευτές και βουλεύτριες του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP):.

«Το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), το οποίο εκπροσωπώ, στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου του 2015 έλαβε πάνω από έξι εκατομμύρια ψήφους περνώντας το κατώτατο εκλογικό όριο του 10% και κερδίζοντας 80 έδρες στο Κοινοβούλιο.

Η δημοκρατική μας νίκη μέσα από την κάλπη έδωσε ένα τέλος στην μονοκομματική κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) εμποδίζοντάς την κατάρτιση νέου Συντάγματος αποκλειστικά από αυτό. Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος στοχεύει στην εγκαθίδρυση της δικής του «εξουσίας του ενός» στη χώρα και ο οποίος δεν δίστασε να καταφύγει σε κάθε είδους παρανομίες προκειμένου να πετύχει τον σκοπό του, δεν σεβάστηκε το εκλογικό αποτέλεσμα. Εμπόδισε το σχηματισμό οποιασδήποτε κυβέρνησης συνασπισμού και έκανε έκκληση για πρόωρες εκλογές. Παράλληλα, ο κ. Ερντογάν διέκοψε επίσης τις σχεδόν τριετούς διάρκειας ειρηνευτικές διαδικασίες (με το Κουρδικό κίνημα) αντιλαμβανόμενος πως δεν εξυπηρετούσαν τα συμφέροντά του και την διεύρυνση της εκλογικής του βάσης κι έτσι έσυρε την χώρα σε μια συγκρουσιακή διαδικασία – ανοιχτή πληγή.

Το συγκρουσιακό αυτό περιβάλλον δημιούργησε μεταξύ των πολιτών μας ανησυχίες περί ασφάλειας. Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα σοκ και φόβου, οι πρόωρες εκλογές διεξήχθησαν σε συνθήκες που απείχαν μακράν από το να χαρακτηριστούν δίκαιες και ελεύθερες. Το AKP κέρδισε τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου του 2015 και σχημάτισε ξανά μονοκομματική κυβέρνηση.

Μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων της 7ης Ιουνίου, ο κ. Ερντογάν βρέθηκε σε μεγάλο πανικό και έσπευσε στη δημιουργία πολιτικού πραξικοπήματος στη χώρα, παραγκωνίζοντας το Κοινοβούλιο και την Κυβέρνηση, ασκώντας σε μεγάλο βαθμό έλεγχο στο δικαστικό σώμα και μονοπωλώντας τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Έφτασε μέχρι στο σημείο να ανακοινώσει δημόσια ότι κατέλαβε το κράτος, διακηρύσσοντας την μη δέσμευσή του από το Σύνταγμα, την de facto αλλαγή του καθεστώτος και τη μη αναγνώριση των αποφάσεων του Συνταγματικού Δικαστηρίου εκ μέρους του.

Ο ίδιος ο κ. Ερντογάν αντιμετωπίζει σοβαρές κατηγορίες για ανάμειξη σε πολυάριθμες εγκληματικές δραστηριότητες ενώ κατέχει το Γραφείο του Πρωθυπουργού, ανάμεσα στις οποίες συμπεριλαμβάνονται δωροδοκίες, κλοπές, ξέπλυμα χρήματος, διεξαγωγή εμπορίου χρυσού με το Ιράν κατά παράβαση του διεθνούς εμπάργκο και ο εφοδιασμός τρομοκρατών στη Συρία με όπλα. Μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να παρεμποδίσει την διεξαγωγή ερευνών για αυτούς τους ισχυρισμούς ασκώντας πίεση και έλεγχο στο δικαστικό σώμα.

Ο κ. Ερντογάν το γνωρίζει πως ο μόνος τρόπος να συγκαλύψει αποτελεσματικά τα εγκλήματά του είναι μονοπωλώντας όλες τις εξουσίες. Είναι προφανές πως δεν θα διστάσει να προβεί σε κάθε είδους παραλογισμού προκειμένου να πετύχει τον σκοπό του. Αιματοκύλησε την χώρα, κατάφερε να οξύνει τα εθνικιστικά και σοβινιστικά συναισθήματα καθώς και το ρατσιστικό μίσος στον δημόσιο διάλογο στέλνοντας φέρετρα από άκρη σε άκρη σε όλη τη χώρα. Ο κ. Ερντογάν πλησιάζει στην εκπλήρωση των προσωπικών του στόχων, βήμα με το βήμα, με την υποστήριξη των λαϊκών μαζών, τις οποίες παρέσυρε να πιστέψουν τα ψεύδη του – «Η πατρίδα βρίσκεται υπό την απειλή διχοτόμησης» – προς εξυπηρέτησή του.

Το HDP στέκεται το μόνο εμπόδιο στην επίτευξη του στόχου του κ. Ερντογάν. Κι ο στόχος αυτός δεν είναι άλλος από την εγκαθίδρυση μιας δικτατορίας υπό το ένδυμα του προεδρικού συστήματος. Το κόμμα μας περνώντας για δεύτερη φορά το κατώφλι των εκλογών στις βουλευτικές εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, μπήκε στην βουλή κερδίζοντας 59 έδρες και εμπόδισε τον κ. Ερντογάν να αποκτήσει την πλειοψηφία που απαιτείται για την Συνταγματική αναθεώρηση, η οποία θα βασιζόταν αποκλειστικά στους νομοθέτες του AKP. Αυτός είναι και λόγος που επιδιώκει ίσως ξανά την διεξαγωγή πρόωρων ή ενδιάμεσων εκλογών οι οποίες θα του εξασφαλίσουν μια κυβερνητική πλειοψηφία αποτελούμενη από τουλάχιστον 367 πιστούς σε αυτόν βουλευτές του AKP.

Το κόμμα μας συνενώνει αντιπροσώπους από τις κάθε είδους διαφορετικές εθνογλωσσικές και θρησκευτικές ομάδες που συνθέτουν το πολυπολιτισμικό, πολυγλωσσικό και πολυθρησκευτικό κοινωνικό μωσαϊκό της Τουρκίας. Αντιπροσωπεύουμε τους Τούρκους, τους Κούρδους, τους Άραβες, τους Αρμένιους, τους Τουρκμάνους, τους Ασσύριους, τους Γεζιντί και πολλές άλλες εθνοτικές ομάδες που πιστεύουν πως είναι δυνατό να ζήσουμε μαζί με ισότητα και δικαιοσύνη. Πιστεύουμε πως ο μόνος τρόπος να διατηρηθεί μια τέτοια συνύπαρξη είναι μια πλουραλιστική δημοκρατία με την υποστήριξη μιας ισχυρής τοπικής δημοκρατίας και αυτονομίας.

Το κόμμα μας, το HDP ασπάζεται πλήρως τους αγώνες των γυναικών για ελευθερία και ανεξαρτησία. Έχοντας εγγυηθεί την ίση συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική ζωή, το κόμμα μας κατάφερε να πετύχει την μεγαλύτερη ως τώρα αντιπροσώπευση βουλευτριών στην κοινοβουλευτική πολιτική της Τουρκίας. Η άρση της ασυλίας σε όλες τις βουλεύτριες του κόμματός μας συνιστά απειλή για όλες τις γυναίκες στην Τουρκία και προσβολή των αγώνων τους.

Εναντιωνόμαστε σε κάθε μορφή βίας και πιστεύουμε στην δύναμη του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης για την επίλυση όλων των προβλημάτων. Ο κ. Ερντογάν, ο οποίος στοχεύει στην εδραίωση ενός φασιστικού ολοκληρωτισμού, μιας γλώσσας και μιας θρησκείας, εκλαμβάνει την στάση αυτή του HDP ως άλλη μια ιδεολογική «απειλή».

Για αυτούς τους λόγους ο κ. Ερντογάν στοχοποίησε το HDP από την πρώτη στιγμή που εισήλθε στην πολιτική σκηνή. Αφού απέτυχε επανειλημμένα να εμποδίσει την εκλογική επιτυχία του κόμματός μας με κάθε είδους κόλπα, αδικίες, επιθέσεις και βομβαρδισμούς, ο κ. Ερντογάν επέβαλε την άρση της κοινοβουλευτικής μας ασυλίας, παρακάμπτοντας το Σύνταγμα και το καταστατικό της Βουλής. Ως κάποιος του οποίου η ανεξαρτησία και η αμεροληψία τίθεται υπό ισχυρή αμφισβήτηση δημόσια, πλέον προσπαθεί να μας υποβάλει σε διώξεις στις υποτιθέμενες δίκες.

Η κυβέρνηση του AKP, η οποία έχει άρει τη βουλευτική ασυλία μας, χωρίς να χάσει καθόλου χρόνο έχει δημιουργήσει μια ασπίδα ασυλίας στον στρατό, σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από επικείμενες δικαστικές διαδικασίες που αφορούν τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τον στρατό στις κούρδικες πόλεις, ιδίως κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους.

Ο στρατός, ο οποίος λειτουργεί με την ασπίδα ασυλίας από τις 14 του Ιούλη 2016, έκανε απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016. Από την 7η Ιουνίου 2015 η κυβέρνηση του ΑΚΡ οδήγησε στην κλιμάκωσης των συγκρούσεων και στον αποκλεισμό της δημοκρατικής πολιτικής, θέτοντας σε ισχύ πολιτικές του πολέμου, δεδομένου ότι ενίσχυσε τους πραξικοπηματίες σε τέτοιο σημείο αγριότητας που έφτασαν να βομβαρδίζουν το Κοινοβούλιο.

Παρά το γεγονός ότι το αποτυχημένο πραξικόπημα παρουσιάστηκε ως μια ευκαιρία να επιτευχθεί κοινωνική ειρήνη μέσω μιας λύσης στη βάση των δημοκρατικών αρχών, ο Ερντογάν και η κυβέρνηση του AKP αποφάσισε να προχωρήσει στην εγκαθίδρυση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης και ξεκίνησε να κυβερνά ολόκληρη τη χώρα μέσω διαταγμάτων με τη δύναμη του νόμου που προέρχεται από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ενώ ήταν απαραίτητο να αξιοποιήσει αυτή την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος υπέρ της δημοκρατίας, τελικά την χρησιμοποίησε για να προχωρήσει στη διαδικασία ενός άλλου πραξικοπήματος. Ο διορισμός των επιτρόπων σε εκλεγμένους δήμους και η παύση από την εργασία τους χιλιάδων εκπαιδευτικών είναι οι πιο συγκεκριμένοι δείκτες για την κατασκευή ενός νέου καθεστώτος πραξικοπήματος, το οποίο έγινε με τη βοήθεια των διαταγμάτων και την δύναμη του νόμου.

Ο Ερντογάν και το AKP, των οποίων οι πολιτικές τέθηκαν σε ισχύ πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουνίου, έθεσαν τις βάσεις για ένα πραξικόπημα και δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιούλη . Τόσο οι πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί μετά τις 15 Ιουλίου όσο και οι αντι-δημοκρατικές αντιλήψεις, οι οποίες φαίνεται να έχουν τεθεί σε δράση, συνεχίζουν να ενισχύουν τις αιτίες για έναν εμφύλιο πόλεμο. Ακόμα κι αν η μόνη διέξοδος από αυτό το χάος είναι η ενίσχυση της δημοκρατικής πολιτικής και το να δοθεί ένα τέλος στα στρατιωτικο-πολιτικά καθεστώτα της πολιτικής κηδεμονίας, οι πρακτικές αυτές που θα πάνε πίσω τη χώρα για δεκάδες χρόνια δείχνουν με οδυνηρό τρόπο πως αυτός ο δρόμος δεν πρόκειται να επιλεχτεί.

Είμαστε οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του λαού. Δεν εκπροσωπούμε τον εαυτό μας αλλά τους ανθρώπους που μας εξέλεξαν. Αυτή την στιγμή στέκομαι μπροστά σας ως μέλος του κοινοβουλίου που δικαιούμαι νομοθετική ασυλία. Δεν μπορώ να επιτρέψω αυτή την ασέβεια στην εκλογική βούληση του λαού μου και στην ταυτότητα που εκπροσωπώ.

Δεν έχω κανένα ενδοιασμό σε σχέση με την υπεράσπιση των πράξεών μου σε ένα δίκαιο και αμερόληπτο δικαστήριο. Δεν έκανα τίποτα που δεν μπορώ να υπερασπιστώ. Ωστόσο, ποτέ δεν θα δεχθώ να αποτελέσω αντικείμενο μιας πολιτικής δίωξης που προσπαθεί να σταθεί προσοχή απέναντι σε αυτούς που έχουν την δύναμη, ειδικά όταν η αξιοπιστία του δικαστικού συστήματος στη χώρα μας έχει βυθιστεί. Δεν μεταφέρω καμία καχυποψία και έλλειψη σεβασμού προς το άτομο σας. Ωστόσο, αρνούμαι να είμαι μια μαριονέτα σε αυτή την εξευτελιστική δίωξη που λαμβάνει χώρα μόνο και μόνο επειδή ο Ερντογάν, ο οποίος ο ίδιος έχει μια βαριά κηλιδωμένη πολιτική ιστορία, την έχει παραγγείλει.

Δεν θα απαντήσω σε οποιεσδήποτε από τις ερωτήσεις που θα μου κάνετε. Δεν πιστεύω ότι θα διεξαχθεί μια δίκαιη δίκη, με οποιοδήποτε μέσο. Το ότι βρίσκομαι εδώ είναι ήδη εναντίον του νόμου. Ομόλογοι των πολιτικών στην πολιτική αρένα είναι άλλοι πολιτικοί, και όχι τα μέλη του δικαστικού σώματος. Ως μέλη του δικαστικού σώματος, εσείς οι ίδιοι θα πρέπει να αρνηθείτε να συμμετέχετε σε πολιτικά παιχνίδια ή μεθοδεύσεις. Δεσμεύεστε από παγκόσμιες και δημοκρατικές αρχές δικαίου καθώς και τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η Τουρκία και έχει ενσωματώσει στο Σύνταγμά της.

Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα την πολιτική μας πάλη μέχρις ότου συσταθεί ένα πλουραλιστικό δημοκρατικό καθεστώς και μέχρι να επιτευχθεί η ειρήνη και η ηρεμία στη χώρα μας. Εμείς θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε το να ζούμε μαζί σε ισότητα έναντι της κοινωνικής πόλωσης και του ανταγωνισμού. Θα συνεχίσουμε την υπεράσπιση του δημοκρατικού πολιτικού αγώνα κατά της βίας. Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε ενάντια στον μονισμό υποστηρίζοντας τον πλουραλισμό, και ενάντια στον φασισμό, συνηγορώντας υπέρ της δημοκρατίας. Θα συνεχίσουμε να είμαστε αντίθετοι σε σεχταριστικές και ρατσιστικές πολιτικές με την υπεράσπιση της ελευθερίας της θρησκείας και της συνείδησης. Θα συνεχίσουμε να πολεμούμε τις διακρίσεις και το μίσος στον δημόσιο λόγο υποστηρίζοντας την ισότητα.

Και φυσικά θα συνεχίσουμε στην υπεράσπιση της ισότητας και του συνόλου των δικαιωμάτων του κουρδικού λαού τα οποία δικαιούνται επειδή είναι ένας λαός. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις διεκδικήσεις της κοινότητας των Αλεβί για ίσα πολιτικά δικαιώματα, καθώς και την ελευθερία της πίστης για όλες τις θρησκευτικές μειονότητες. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική ζωή. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την προστασία του περιβάλλοντος και της οικολογίας ενάντια στην καπιταλιστική καταστροφή. Θα συνεχίσουμε την υπεράσπιση της εργασίας από την απληστία του κεφαλαίου για περισσότερα κέρδη, και την ανάγκη για εργασιακά δικαιώματα. Ανεξάρτητα από το αν είμαστε στη φυλακή ή στο κοινοβούλιο, δεν θα είστε σε θέση να μας εμποδίσετε να αγωνιστούμε για αυτά τα ιδανικά.

Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα απαλλαγούμε από το φασιστικό καθεστώς που έχει επιβληθεί σε εμάς και τη χώρα μας για χάρη ενός προεδρικού συστήματος. Αργά ή γρήγορα, ο δημοκρατικός αγώνα μας θα επικρατήσει. Αυτό το ερειπωμένο καθεστώς του κ Ερντογάν θα αλλάξει.

Δεν έχω απαιτήσεις και δεν προσμένω κάτι από εσάς. Μόνο οι άνθρωποι που με εξέλεξαν είναι εκείνοι που μπορούν να αμφισβητήσουν την πολιτική μου δραστηριότητα».

*Μετάφραση από τα αγγλικά: Βαρβάρα Κυριλλίδου, Σταυρούλα Πουλημένη

alterthess.gr

Κοινοποίηση άρθρου: