https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Συλλαλητήριο 15 Δεκέμβρη για ακρίβεια, αυξήσεις μισθών και φοροληστεία (VIDEO – ΦΩΤΟ)

Συλλαλητήριο 15 Δεκέμβρη για ακρίβεια, αυξήσεις μισθών και φοροληστεία (VIDEO – ΦΩΤΟ)

Η οργάνωση του αγώνα ενάντια στην ακρίβεια και τη φοροληστεία, η πάλη για αυξήσεις στους μισθούς και για μέτρα προστασίας της υγείας του λαού, βρέθηκαν μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο της μαζικής σύσκεψης που διοργάνωσαν το απόγευμα της Δευτέρας 27 Νοέμβρη στον κινηματογράφο «Τριανόν» στην Αθήνα, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία στην Αττική.

Αποφάσισαν την προετοιμασία συλλαλητηρίου ως στοιχείο κλιμάκωσης του αγώνα μας στις 15 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ., στο Σύνταγμα και η στήριξη των κλαδικών κινητοποιήσεων και απεργιών που έχουν προκηρυχθεί.

Η μαζική σύσκεψη εκίνησε με προβολή βίντεο για τον λαό της Παλαιστίνης. Στο τέλος του, σηκώθηκαν από τους παρόντες σημαίες της Παλαιστίνης και ακούστηκαν τα συνθήματα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη και «Το έγκλημα αυτό έχει υπογραφή ΝΑΤΟ Ευρωπαίοι και Ισραηλινοί».

1 / 18

Με βάση την εισήγηση της σύσκεψης αποφασίστηκαν, να απευθυνθεί κάλεσμα κοινής δράσης σε όλα τα σωματεία, ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα για το θέμα της προστασίας του εισοδήματος, με τη διεκδίκηση καλύτερων μισθών. Επίσης στο δημόσιο το ζήτημα των αναγκαίων προσλήψεων, του αγώνα για να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος.

Για το σκοπό αυτό συνεδριάζουν τα Διοικητικά Συμβούλια, γίνονται γενικές συνελεύσεις, οι εργαζόμενοι παίρνουν ενεργά μέρος στην οργάνωση της πάλης. Να μην αφήσουν καμία μορφή αναξιοποίητη, είτε πρόκειται για ανακοίνωση και ηλεκτρονικό προπαγανδιστικό υλικό είτε για ζωντανή συζήτηση με περιοδείες των Διοικητικών Συμβουλίων, συσκέψεις ανά τμήμα και διεύθυνση, χώρο παραγωγής. Αξιοποιούν παραστάσεις σε διοικήσεις.

Σε κάθε χώρο και κλάδο να υπάρχει σχέδιο αγωνιστικής παρέμβασης. Με μαζικές παραστάσεις στην εργοδοσία και σε διοικήσεις, με κινητοποίηση σε υπουργεία που θα απαιτούνται λύσεις, με αξιοποίηση κεντρικών πρωτοβουλιών όπως είναι η παράσταση διαμαρτυρίας των Ομοσπονδιών και των σωματείων των εργαζομένων του δημοσίου την Τετάρτη 6 Δεκέμβρη στις 12:30 στο υπουργείο Οικονομικών για αυξήσεις στους μισθούς, για να τους δοθεί δώρο Χριστουγέννων.

 • Στήριξη των κλαδικών κινητοποιήσεων και απεργιών που έχουν προκηρυχθεί.

Συμμετοχή στις τοπικές κινητοποιήσεις που θα γίνουν στις γειτονιές της Αθήνας, στις 29 Νοέμβρη το απόγευμα, πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας της ΟΕΝΓΕ, για το ζήτημα της υγείας. Στο παμπειραϊκό συλλαλητήριο για την Υγεία που αποφασίστηκε μετά από κάλεσμα του σωματείου του νοσοκομείου Μεταξά σε δεκάδες σωματεία και φορείς. Στο συλλαλητήριο στο Περιστέρι στις 7 μ.μ., στην πλατεία Δημαρχείου για την υπεράσπιση της Υγείας του λαού της Δυτικής Αθήνας, στο συλλαλητήριο στην πλατεία του Γέρακα την ίδια ώρα και σε άλλους δήμους το επόμενο διάστημα.

 • Αποκάλυψη του αντιλαϊκό χαρακτήρα του κρατικού προϋπολογισμού. Προετοιμασία συλλαλητήριο ως στοιχείο κλιμάκωσης του αγώνα στις 15 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ., στο Σύνταγμα.
 • Έκφραση της αλληλεγγύης στον αγώνα των μικρών επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων, στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματά τους και τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που έχουν μπροστά στην κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου.
1 / 4

«Μαζί, οι εργαζόμενοι και οι μικροί επαγγελματίες θα δώσουμε τη μάχη ενάντια σε όλες τις αντιλαϊκές πολιτικές που με χίλιους δυο τρόπους τσακίζουν καθημερινά το εισόδημα και τη ζωή μας», τόνισε παρουσιάζοντας την εισήγηση της σύσκεψης ο Παναγιώτης Γάκιας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.

Μεταξύ άλλων ανάφερε ότι, «στη συζήτηση μέσα στους χώρους δουλειάς για το που θα πάει αυτή η κατάσταση, είναι ανάγκη να δείξουμε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για εμάς πέρα από αυτόν του αγώνα μέσα από τα σωματεία. Είναι δύσκολος δρόμος, αλλά κι ο μοναδικός που είναι αξιοπρεπής και μπορεί να έχει αποτελέσματα.

Με αυτό τον προσανατολισμό κάθε σωματείο και Ομοσπονδία να φτιάξει το δικό τους σχέδιο δράσης και ταυτόχρονα να προχωρήσουμε όλοι μαζί, με κοινό αγωνιστικό βηματισμό. Μόνο ζωντανά σωματεία που βρίσκονται κοντά στους εργαζόμενους, που ενημερώνουν, που παίρνουν πρωτοβουλίες, που βοηθάνε στην κινητοποίηση και στη συλλογική διεκδίκηση μπορούν να συμβάλλουν στην κοινή δράση όλων των εργαζόμενων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα».

1 / 8

Στην σύσκεψη συμμετείχαν δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις που με το σύνθημα «Με συντονισμό και οργάνωση δυναμώνουμε τον αγώνα για τις δικές μας ανάγκες», απαιτούν:

 • Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Να δυναμώσει η πάλη για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Επαναφορά των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα στους δημοσίους υπαλλήλους και στους συνταξιούχους.
 • Δραστική μείωση και πλαφόν στα τιμολόγια της Ενέργειας και στα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης, όπως τα τρόφιμα. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στην Ενέργεια και σε όλα τα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης, όπως τα τρόφιμα.
 • Αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
 • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά.
 • Καμία χρηματοδότηση, καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στο μακελειό των λαών σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία.
 • Αποφασιστική ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, για την προστασία από φυσικές καταστροφές.
 • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλους αυτούς τους κρίσιμους τομείς.
 • Να σταματήσει εδώ και τώρα το αίσχος των πλειστηριασμών των λαϊκών κατοικιών και της μικρής επαγγελματικής στέγης. Επιδότηση ενοικίου για εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά, φοιτητές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.
 • Έκτακτη επιχορήγηση στις Σχολικές Επιτροπές, για ασφαλή και λειτουργικά σχολεία. Κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς. Έκτακτη επιχορήγηση για την ομαλή λειτουργία των αθλητικών (π.χ. κολυμβητήρια) και άλλων κοινωνικών υποδομών (π.χ. παιδικοί σταθμοί).
1 / 6

Στην σύσκεψη έγιναν τοποθετήσεις από εκπροσώπους σωματείων από διάφορους κλάδους και χώρους δουλειάς, όπου μεταφέρθηκε πλούσια πείρα από την επίθεση της εργοδοσίας αλλά και την πάλη των εργαζομένων για να την αποκρούσουν και να διεκδικήσουν δίκαια αιτήματα, για υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις, μέτρα προστασίας των εργαζομένων κλπ.

1 / 5
ΠΗΓΗ: 902.gr 
Κοινοποίηση άρθρου: