https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Τέμπη: Στους δρόμους όλης της χώρας φοιτητές και μαθητές – "Ήταν η κακιά η (χ)ώρα"

Τέμπη: Στους δρόμους όλης της χώρας φοιτητές και μαθητές – “Ήταν η κακιά η (χ)ώρα”

Μεγάλες πορείες μαθητών και φοιτητών σε Αθήνα, Λάρισα, Βόλο, Καρδίτσα και άλλες πόλεις ανά την χώρα,

πραγματοποιήθηκαν για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, με τα συνθήματά τους να θέτουν στο στόχαστρο την υποτίμηση της αξίας των ζωών τους για τα κέρδη.

Μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας μαθητών και φοιτητών πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη.

Η πορεία ξεκίνησε στις 12:00 το μεσημέρι της Παρασκευής (03/03) από τα Προπύλαια και συνέχισαν έξω από τα γραφεία της Hellenic Train.

Χιλιάδες κόσμου πλημμύρισαν τον χώρο έξω από τα γραφεία της εταιρίας φωνάζοντας “κέρδη βαμμένα στων φοιτητών το αίμα”.

Οι συμμετέχοντες που, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. άγγιξαν τις 5.000, κρατούσαν πανό με συνθήματα. “Ήταν η κακιά η (χ)ώρα” και “δεν ήταν ανθρώπινο λάθος”, είναι μερικά από τα λόγια που αποτυπώθηκαν.

Πορεία διαμαρτυρίας στην Αθήνα για την τραγωδία στα Τέμπη
Πορεία διαμαρτυρίας στην Αθήνα για την τραγωδία στα Τέμπη  ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
Πορεία διαμαρτυρίας στην Αθήνα για την τραγωδία στα Τέμπη
Πορεία διαμαρτυρίας στην Αθήνα για την τραγωδία στα Τέμπη  EUROKINISSI

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητές και συλλογικότητες, κρατώντας μαύρα μπαλόνια και πανό με συνθήματα, ζητώντας να αποδοθούν ευθύνες για το τραγικό συμβάν που οδήγησε στο θάνατο δεκάδες ανθρώπους.

Πορεία διαμαρτυρίας στην Αθήνα για την τραγωδία στα Τέμπη
Πορεία διαμαρτυρίας στην Αθήνα για την τραγωδία στα Τέμπη  ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι φοιτητές αναφέρουν χαρακτηριστικά:

«Η μεγάλη κινητοποίηση αφορά το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες νέους ανθρώπους και φοιτητές. Στις αποφάσεις και τα ψηφίσματα μεταξύ άλλων αναφέρονται οι τεράστιες διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και της εταιρίας αλλά και τη τεράστια οργή όλων των φοιτητών της χώρας που ξεχειλίζει και εκφράζεται μέσα από τις αγωνιστικές αυτές κινητοποιήσεις. Παράλληλα αναφέρονται και τα παρακάτω συνθήματα για την κινητοποίηση ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ – ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΜΑΣ Όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή!- Το προδιαγεγραμμένο έγκλημα δεν θα συγκαλυφθεί!»

Πορεία διαμαρτυρίας στην Αθήνα για την τραγωδία στα Τέμπη
Πορεία διαμαρτυρίας στην Αθήνα για την τραγωδία στα Τέμπη  INTIME
Πορεία διαμαρτυρίας για την τραγωδία στα Τέμπη
Πορεία διαμαρτυρίας για την τραγωδία στα Τέμπη  ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

«Για τα παιδιά στα Τέμπη… Για τις οικογένειές τους… Και για εμάς..» ανέφερε το κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας.

«Το έγκλημα αυτό να μη συγκαλυφθεί. Όλων των νεκρών θα γίνουμε η φωνή» αναφέρει ένα πανό φοιτητών.

Πορεία διαμαρτυρίας για την τραγωδία στα Τέμπη
Πορεία διαμαρτυρίας για την τραγωδία στα Τέμπη  ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Υπενθυμίζεται ότι στις 19:00 η “Αλληλεγγύη για Όλους” καλεί σε σιωπηρή διαμαρτυρία για την τραγωδία στα Τέμπη στο Σύνταγμα και σε άλλες πόλεις στην Ελλάδα.

 

Θεσσαλονίκη: Μαθητές στέλνουν ηχηρό μήνυμα

Μαθητές της Θεσσαλονίκης και γειτονικών πόλεων έστειλαν το δικό τους ηχηρό μήνυμα για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, με μια σειρά από δράσεις στα σχολεία τους.

Στο 5ο ΓΕΛ Καλαμαριάς, οι μαθητές προχώρησαν σε κατάληψη του σχολείου τους, γράφοντας ο καθένας από μια λέξη ή φράση πάνω σε χαρτιά. Στο 19ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης σχημάτισαν με τις τσάντες τους τη φράση «12 λεπτά», όσο δηλαδή ήταν η διάρκεια που τα δύο τρένα βρίσκονταν πάνω στην ίδια σιδηροδρομική γραμμή.

Στο 2ο ΓΕΛ Πολίχνης, οι μαθητές σχημάτισαν με τις τσάντες τους, στο προαύλιο, τη λέξη οργή, ενώ στο 1ο ΓΕΛ Αγίου Αθανασίου, οι μαθητές κρέμασαν πανό με τη φράση «πάρε με παιδί μου όταν φτάσεις», ενώ στο 4ο ΓΕΛ Ευόσμου, οι μαθητές έγραψαν στα πανό τους: «το έγκλημα αυτό να μη συγκαλυφθεί, όλων των νεκρών να γίνουμε η φωνή».

Σε κατάληψη προχώρησαν και στο 1ο ΓΕΛ Πυλαίας, με σύνθημα «ποτέ ξανά», ενώ στο Πειραματικό ΓΕΛ Νεάπολης, οι μαθητές σχημάτισαν με τις τσάντες τους τη λέξη «Έφτασες;».

Στο 4ο ΓΕΛ Κατερίνης, οι μαθητές μεταξύ των πανό που έφτιαξαν έγραψαν σε ένα απ’ αυτά: «ήταν άνθρωποι, όχι εισιτήρια». Στο Γυμνάσιο Νικήτης, οι μαθητές σχημάτισαν με τις τσάντες τους το σύνθημα «πάρε όταν φτάσεις» και στο 4ο ΓΕΛ Σταυρούπολης μαθητές έγραψαν στον πίνακα πως «αυτό που έγινε δε θα ξεχαστεί, η οργή μας γίνεται ποτάμι».

Τέλος, στο 2ο ΓΕΛ Κορδελιού, οι μαθητές σχημάτισαν με τις τσάντες τους τη φράση: «πάρε όταν φτάσεις».

Πορεία διαμαρτυρίας είναι προγραμματισμένη και για τις 18:30 στην Καμάρα, από φοιτητές του ΑΠΘ. Στο κάλεσμά τους, αναφέρουν τα εξής: “Οι φοιτητές του ΑΠΘ, θρηνούμε σήμερα 10 συναδέλφους μας, ευχόμαστε δύναμη, κουράγιο και ταχεία ανάρρωση στους δεκάδες που νοσηλεύονται. Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να βρεθούμε όλοι στο δρόμο, να γίνουμε η φωνή των νεκρών!”

Λάρισα: Ανατριχιαστικά τα συνθήματα στη μεγάλη πορεία

Με κεντρικό σύνθημα “στείλε όταν φτάσεις, δεν έφτασες ποτέ, εκδίκηση θα πάρουμε για σένανε μικρέ” η κεντρική πλατεία της Λάρισας γέμισε με δεκάδες φοιτητές και μαθητές που συγκεντρώθηκαν για την τραγωδία στα Τέμπη.

Όπως αναφέρει το Thesstoday.gr, νέα παιδιά, παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου από σχολεία της Λάρισας και φοιτητές συγκεντρώθηκαν από νωρίς για να ανάψουν ένα κεράκι στη μνήμη των θυμάτων.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την τραγωδία στα Τέμπη
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την τραγωδία στα Τέμπη  THESSTODAY.GR

Στη μνήμη αυτών των παιδιών που έφυγαν τόσο άδικα, θέλουν να φωνάξουν ένα δυνατό “ποτέ ξανά”.

Τα μηνύματα στα πανό είναι ανατριχιαστικά, κάποια από αυτά περιγράφουν τις καθημερινές συζητήσεις γονέων με τα παιδιά τους, όπως: “Στείλε μου όταν φτάσεις, οκ μαμά”.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την τραγωδία στα Τέμπη
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την τραγωδία στα Τέμπη  THESSTODAY.GR

Το απόγευμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα συγκέντρωση στην πλατεία, αλλά και στον ΟΣΕ της Λάρισας.

Με λυγμούς η μεγάλη μαθητική κινητοποίηση στην Καρδίτσα

Εκατοντάδες μαθητές της Καρδίτσας από 13 σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που έκαναν κατάληψη και αποχή από τα σχολεία τους, συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα και αναρτώντας πανό διαμαρτυρόμενοι για τα αθώα θύματα της ασύλληπτης σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη.

 ΕΡΤ

Οι μαθητές, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, παρέμειναν περίπου μια ώρα στην κεντρική πλατεία και από κει έφυγαν για να συνεχίσουν τη διαμαρτυρία τους με πορεία προς τον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Καρδίτσας.

 ΕΡΤ

Η κινητοποίηση ήταν μια από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων (περί τα 500 άτομα) στην Καρδίτσα

Όταν η μαθητική πορεία πέρασε μπροστά από το κατάστημα χρωμάτων που διατηρούν οι γονείς του αδικοχαμένου Βάιου Βλάχου επί της οδού Καραϊσκάκη, η πορεία κοντοστάθηκε φωνάζοντας συνθήματα “δεν ήταν ατύχημα ήταν έγκλημα”.

Μεγάλο συλλαλητήριο στον Βόλο

Εκατοντάδες φοιτητές και μαθητές συμμετείχαν σε συλλαλητήριο στον Βόλο για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Το ραντεβού δόθηκε στη Θόλο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και αμέσως μετά ακολούθησε πορεία στον Βόλο, με τους διαδηλωτές να απαιτούν την τιμωρία όσων ευθύνονται για τα αθώα θύματα.

Συλλαλητήριο στον Βόλο για την τραγωδία στα Τέμπη
Συλλαλητήριο στον Βόλο για την τραγωδία στα Τέμπη  GEGONOTA.NEWS

 

“Πες στον μπαμπά να μην ξεκινήσει”, έγραφε το πλακάτ που κρατούσε νεαρή μαθήτρια με μαύρα ρούχα στην κεφαλή της πορείας, όπως μεταδίδει το Gegonota.news.

Κλειστά σχολεία και πορεία διαμαρτυρίας στο Ηράκλειο

Τουλάχιστον 15 σχολεία τελούν υπό κατάληψη σήμερα στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου σε ένδειξη συμπαράστασης στα θύματα της τραγωδίας στα Τέμπη, ενώ οι μαθητές πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ελευθερίας και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Σύμφωνα με το Cretalive.gr, κλειστά είναι στο Ηράκλειο τα 1ο,4ο, 7ο ΓΕΛ. το Λύκειο Αγ. Βαρβάρας, Μοιρών, Τυμπακίου και Χάρακα όπως και το ΕΠΑΛ Μοιρών. Επίσης, “λουκέτο” έχει μπει στα 1ο,2ο,7ο και 9ο Γυμνάσια Ηρακλείου όπως και στα Γυμνάσια Βενεράτου, Αγ. Βαρβάρας και Γέργερης.

Συγκινητικό το μήνυμα στο 12ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, με πανό στην είσοδο του σχολείου όπου οι μαθητές αναφέρουν “Μαμά, πες του μπαμπά να μείνει σπίτι… Εγώ έφυγα! 28-02-2023 Τέμπη. Καλό ταξίδι”.

 ΕΡΤ

Με κατάληψη, πανό συμπαράστασης και μηνύματα με μαντινάδες εκφράζουν την οργή τους και οι μαθητές του 7ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου:

 CRETALIVE.GR

Σύμφωνα με το Cretapost.gr, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών «Δ. Θεοτοκόπουλος» θα πραγματοποιηθεί η σιωπηρή διαμαρτυρία στην πλατεία Ελευθερίας στις 7 το απόγευμα.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:

“Ως Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. ν. Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος», εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, την αγωνία μας για τους συνανθρώπους μας που αγνοούνται και τη συμπαράστασή μας στους συγγενείς τους που τους αναζητούν και ευχόμαστε τη γρήγορη ανάρρωση των τραυματιών.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. ν. Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος» καλεί τις συναδέλιφσσες και τους συναδέλφους στη σιωπηρή διαμαρτυρία σωματείων και φορέων της πόλης, που διοργανώνεται την Παρασκευή 3 Μαρτίου στις 19:00 μμ στην πλ. Ελευθερίας, εκφράζοντας τη θλίψη και την οργή για την ανείπωτη τραγωδία, με τον άδικο χαμό και τον τραυματισμό δεκάδων συνανθρώπων μας στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Διαμαρτυρόμαστε και διαδηλώνουμε για την απαξίωση του δημόσιου αγαθού των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών, των ιδιωτικοποιήσεων, της απαξίωσης των συνδικαλιστικών παρεμβάσεων που κατήγγειλαν με τον πιο εμφατικό τρόπο τις εγκληματικές πολιτικές.

Πενθούμε τους νεκρούς μας- Απαιτούμε την αλήθεια”.

Πηγή: news247.gr

ΠΗΓΗ: ertopen.com 

Κοινοποίηση άρθρου: