Θαλασσοδάνεια πολιτικών κομμάτων. Παρατηρήσεις και ερωτηματικά

Του Γ.Γ.
Η είδηση είναι σχεδόν πανομοιότυπη σε όλα τα ειδησεογραφικά, ηλεκτρονικά ΜΜΕ.
Μας αναφέρει ότι μετά από παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, μπαίνουν «στο μικροσκόπιο των οικονομικών εισαγγελέων και πάλι τα αποκαλούμενα θαλασσοδάνεια». των πολιτικών κομμάτων.
Οπως, μάλιστα, διαβάζουμε στο «Κουτί της Πανδώρας», «καλούνται ως ύποπτοι για τη διάπραξη κακουργήματος, πενήντα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας και της πρώην Αγροτικής αλλά και οι εκπρόσωποι των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΚΚΕ».

Με το που γνωστοποιήθηκαν αυτά τα δημοσιεύματα, υπήρξε άμεση αντίδραση από το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ το οποίο με ανακοίνωσή του καταγγέλλει «επιχείρηση συκοφάντησής του από γνωστά ΜΜΕ» η οποία «στόχο έχει να τσουβαλιαστεί το ΚΚΕ με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για τα δάνειά τους».
Το ΚΚΕ στην ανακοίνωση του συμπληρώνει ότι όλα τα δάνεια που έχει πάρει «για να καλυφθούν ανάγκες του Κόμματος, έχουν γίνει με όλες τις νόμιμες διαδικασίες» και η εξόφλησή τους «γίνεται μέχρι και σήμερα κανονικότατα και δεν υπάρχει ληξιπρόθεσμη δόση».

Αυτή είναι η είδηση. Μας δίνει όμως τα περιθώρια, να κάνουμε κάποιες παρατηρήσεις και να θέσουμε μερικά ερωτηματικά.

Αρχικά να πούμε ότι όλο αυτό που παρακολουθούμε είναι μια θεατρική παράσταση που γίνεται αποκλειστικά για μικροκομματικές σκοπιμότητες.
Ολοι γνωρίζουν ότι από τον Απρίλη ακόμα του 2013 έχει ψηφιστεί στην βουλή τροπολογία – σκάνδαλο, με την οποία απαλλάσσονται, από κάθε ποινική δίωξη, οι τραπεζίτες που έδιναν «θαλασσοδάνεια» σε ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.

Και για τους Συριζαίους που σήμερα παρουσιάζονται να έχουν μνήμη τσιμέντου, να τους θυμίσουμε τι κατάγγειλε δημόσια ο τότε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, Δημήτρης Παπαδημούλης:

«Καταγγέλλουμε την τροπολογία – σκάνδαλο που πέρασε μέσα σε 5΄ από τη Βουλή και απαλλάσσει τους τραπεζίτες που έδωσαν θαλασσοδάνεια σε ΝΔ – ΠΑΣΟΚ

Κατά τη διάρκεια ψήφισης του επενδυτικού νόμου την περασμένη Πέμπτη, πέρασε στο τέλος της συνεδρίασης μια βουλευτική τροπολογία της ΝΔ, την οποία είχαν ετοιμάσει όχι εκείνοι που την υπέγραψαν, αλλά η ίδια η τρικομματική συγκυβέρνηση, με την οποία απαλλάσσονται από την ενδεχόμενη δίωξη για απιστία τα μέλη της διοίκησης τραπεζών που έδωσαν δάνεια σε νομικά πρόσωπα, όπως είναι τα κόμματα….

Με αυτόν τον τρόπο, τα δάνεια που έδωσαν οι κομματικές διοικήσεις των τραπεζών ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, δεν θα ερευνηθούν ποτέ ποινικά και δεν θα αποδοθούν οι ευθύνες».

(Από τότε που γινόταν η καταγγελία, οι τόκοι των δανείων και ο επόμενος δανεισμός από τράπεζες, εκτόξευσαν το ποσό που χρωστάνε Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ στα περίπου 500 εκατ. ευρώ)

Αλλά πέρα από την υποκρισία της όλης υπόθεσης, εγείρονται και κάποια ερωτηματικά που δυστυχώς θα μείνουν αναπάντητα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ που χρωστάει στις τράπεζες πάνω από 6 εκατ. ευρώ -έναντι 8 εκατ. περίπου του ΚΚΕ- σαν εγγύηση για τον δανεισμό του, εκτός την κρατική επιχορήγηση σε κάποιες περιπτώσεις, παρουσιάζει τα ακίνητα που έχει στην ιδιοκτησία του, τα οποία η εμπορική τους αξία ξεπερνάει τα 1.8 εκατ. ευρώ.
Πώς βρέθηκε στην κατοχή του κυβερνητικού κόμματος αυτή η τεράστια ακίνητη περιουσία;
Μπορεί να μας απαντήσει κανένας;

Μήπως έχει την ίδια προέλευση με την περιουσία που κατέχει σήμερα ένας καπιταλιστής -ασχολείται στον τομέα ενέργειας- ο οποίος από απλό επαγγελματικό κομματικό στέλεχος σήμερα βρέθηκε να είναι επικεφαλής επιχειρηματικού ομίλου και να κυκλοφορεί με θωρακισμένα αυτοκίνητα και σωματοφύλακες;

Είναι μια «πονεμένη» ιστορία αυτή, αλλά κάποια στιγμή ορισμένα πράγματα πρέπει να ειπωθούν με το όνομά τους.

ΠΗΓΗ

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Πατήστε για κοινοποίηση
Κρύψε την κοινοποίηση
Scroll Up