https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Το καπάκι να κρατάς…

Το καπάκι να κρατάς…

Όταν η αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο αφορά καθημερινή έγνοια, το μόνο που μπορεί να συμβεί είναι η δημιουργία μιας μεγάλης, χαμογελαστής και αξιόλογης παρέας.

Αυτό γίνεται στο Ρέθυμνο όπου με σύνθημα «Το καπάκι να κρατάς» δεκάδες άνθρωποι, συνάνθρωποι, συνοδοιπόροι και με συναντίληψη για το τι σημαίνει η λέξη «προσφέρω», ίδρυσαν τον Ιούλιο του 2016 την ομάδα εθελοντών «ΤΟ ΚΑΠΑΚΙ ΝΑ ΚΡΑΤΑΣ» και όπως τα ίδια τα μέλη αναφέρουν στο ΑΠΕ ΜΠΕ «…αναλαμβάνουμε τη συλλογή των καπακιών από διάφορα σημεία συλλογής στην πόλη του Ρεθύμνου, αλλά και έξω από αυτήν, που έχουμε ορίσει οι ίδιοι, τα οποία θα τα βρείτε στις ανακοινώσεις στην σελίδα μας “Το καπάκι να κρατάς- Ρέθυμνο” στο facebook.

Αναλαμβάνουμε επίσης την μεταφορά τους στην αποθήκη του κ. Ηρακλή, βασικό μέλος της ομάδας μας. Όπου εκεί πραγματοποιείται και η διαλογή των πλαστικών πωμάτων καθώς και η αποθήκευση τους μέχρι την συλλογή της απαιτούμενης ποσότητας, ώστε να μεταφερθούν στο εργοστάσιο “ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε”» .

Τελικά τι μπορεί να είναι ένα ΚΑΠΑΚΙ και ποια μπορεί να είναι η αφορμή που θα ενώσει τόσους πολλούς ανθρώπους γύρω από ένα ΚΑΠΑΚΙ… «Η ομάδα μας αποτελεί δράση του Συλλόγου ενεργών πολιτών Ρεθύμνου «ΣΥΝΠΟΛΙΣ» ο οποίος πραγματοποιεί δράσεις με κοινωφελείς σκοπούς στην πόλη του Ρεθύμνου.

Ο σύλλογος ιδρύθηκε με σημερινό πρόεδρο τον Γεώργιο Παπαδόσηφο. Η αφορμή δημιουργίας της ομάδας για το ΚΑΠΑΚΙ δόθηκε από έναν φίλο μας και ιδρυτικό μέλος της, τον Δημήτρη ο οποίος μάζευε καπάκια μόνος του με σκοπό να αγοράσει έναν ειδικό περιπατητήρα για την κόρη του», λέει η παρέα του ΚΑΠΑΚΙ επισημαίνοντας ότι με τη βοήθεια των κοινωνικών δικτύων, η ομάδα μεγάλωσε: «Μέσω της ανάρτησης σε κοινωνικά δίκτυα για τη συλλογή πλαστικών πωμάτων, ανταποκρίθηκε ο κ. Γιάννης συμπατριώτης μας και κάτοικος Ολλανδίας με σκοπό την προσφορά του ίδιου του περιπατητήρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεταφορά του περιπατητήρα έγινε από φορτηγό, το οποίο μεταφέρει προϊόντα από και προς Κρήτη σε όλη την Ευρώπη, παρακάμπτοντας το προγραμματισμένο δρομολόγιο του κατά 200 χιλιόμετρα για να παραλάβει τον περιπατητήρα.

Η ιδέα λοιπόν της δημιουργίας της ομάδας δόθηκε από τον Δημήτρη, ο οποίος νιώθοντας υποχρεωμένος από την ανταπόκριση του κ. Γιάννη αλλά και των πολιτών του Ρεθύμνου αφού είχε συγκεντρωθεί μεγάλη ποσότητα καπακιών, έτσι χαρακτηριστικά είπε σε άλλα πλέον μέλη της ομάδας: “Έχουμε τα καπάκια, πάμε να βοηθήσουμε το επόμενο παιδί;” Έτσι τον Ιούλιο του 2016 ιδρύθηκε η ομάδα. Δυστυχώς, η δυσμενής οικονομική κατάσταση που βιώνει η Ελλάδα μας τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με το ελλιπές σύστημα υγείας κυρίως σε άτομα με ειδικές ανάγκες, καθιστά το έργο τέτοιων εθελοντικών ομάδων επιτακτικό. Έτσι και εμείς βοηθάμε άτομα και κυρίως παιδιά με ειδικές ανάγκες να προμηθευτούν κάποιο βοηθητικό όργανο , καλυτερεύοντας την καθημερινότητα τους, που η οικογένεια τους έχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα».

Θα ήταν άδικο να μην ειπωθεί, να μη γραφτεί η φράση πως τούτη η ομάδα των ανθρώπων, των συνανθρώπων, έχει καταφέρει τα όμορφα και τα σπουδαία. Οι ίδιοι με χαμόγελο και ανάταση μάς επιβεβαιώνουν λέγοντας: «Με τα χρήματα που έχουμε συγκεντρώσει από την ανακύκλωση πλαστικών πωμάτων έχουμε αναλάβει την κάλυψη της οικονομικής συμμετοχής που αντιστοιχεί στον εκάστοτε γονέα μετά την συμμετοχή του ασφαλιστικού φορέα αλλά και την εξολοκλήρου αγορά ειδικών βοηθημάτων και αμαξιδίων.

Στο σύνολο τους μέχρι σήμερα έχουν δοθεί: 11 αμαξίδια διαφόρων τύπων, 3 ορθοστάτες και 4 ζευγάρια κνημοποδικοί νάρθηκες (ναρθηκάκια)». Και αν αναρωτιέστε πόσα άτομα λειτουργούν και προσφέρουν στην ομάδα αλλά και αν υπάρχει ηλικία στην αγάπη και προσφορά, η απάντηση είναι: «Ως εθελοντική ομάδα, συμμετέχουν αρκετά άτομα ποικιλοτρόπως όποτε μπορούν, με βασικά μέλη τουλάχιστον 15 άτομα.

Η ηλικία ποικίλει και αυτή αφού έχουμε παιδιά δημοτικού από 6 ετών μέχρι και τον κ. Μανώλη, ο οποίος είναι 79 ετών και κάθε μέρα συλλέγει καπάκια με το δίκυκλο όχημα του από την πόλη του Ρεθύμνου. Η κρίση του σήμερα έχει δημιουργήσει πολλούς ευαισθητοποιημένους ανθρώπους αλλά ακόμα περισσότερες ανάγκες. Ο ανθρωπισμός όμως και η αλληλεγγύη είναι ηθικές αξίες που πρέπει να τις διαθέτει κάποιος για να συμμετέχει σε εθελοντικές δράσεις, ασχέτως οικονομικής κρίσεως».

Η ομάδας μας, αναφέρουν τα μέλη της στο ΑΠΕ – ΜΠΕ δεν έχει κάποιο σύνθημα πάρα μόνο το «καπάκι να κρατάς-Ρέθυμνο», το οποίο είναι και το λογότυπο μας, κινείται όμως σε τρεις βασικούς άξονες: «Την ευαισθητοποίηση των συνανθρώπων μας για την ανακύκλωση, την εθελοντική προσφορά για οποιοδήποτε σκοπό, την πεποίθηση ότι από τα υποτιθέμενα σκουπίδια μπορείς “να δώσεις πόδια και ελπίδα” σε κάποιον που το έχει ανάγκη», ενώ στην ερώτηση για το τι είναι εκείνο που λείπει από τους νέους σήμερα και πόσο τελικά πρέπει να είναι οι νέοι συγχρονισμένοι με τους μεγαλύτερους, η απάντηση που λάβαμε ήταν: «Υπάρχουν άνθρωποι ανεξαρτήτως ηλικίας, οι οποίοι είτε αδιαφορούν για τον συνάνθρωπο, είτε ενδιαφέρονται και βοηθούν τους συνανθρώπους τους. Η ομάδας μας είναι η “ζωντανή απόδειξη” ότι υπάρχουν άνθρωποι με το όραμα του εθελοντισμού και της προσφοράς, οι οποίοι συνεργάζονται άψογα για το κοινό καλό ανεξαρτήτου ηλικίας με ελπιδοφόρα αποτελέσματα».

Τόσο το ΑΠΕ – ΜΠΕ όσο και οι πολίτες αναρωτιόμαστε για το πόσα καπάκια χρειάζονται για ένα καρότσι. «Εμείς δεν βοηθάμε παρέχοντας μόνο αμαξίδια συγκεκριμένου τύπου και κόστους αλλά και ποίκιλα ειδικά βοηθήματα, για αυτό τον λόγο δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε συγκεκριμένη ποσότητα για το κάθε ένα απ’αυτά. Αξιζεί όμως να αναφερθεί ότι 800 καπάκια είναι 1 κιλό. Υπάρχει όμως και η ερώτηση που μας κάνουν οι συμπολίτες μας και αφορά στο γιατί δεν ανακυκλώνεται ολόκληρο το μπουκάλι αλλά μόνο το καπάκι.

Η απάντηση είναι πως το πλαστικό του μπουκαλιού μπορεί να ανακυκλωθεί αλλά το εργοστάσιο που συνεργαζόμαστε ανακυκλώνει μόνο την συγκεκριμένη κατηγορία πλαστικού που διαθέτει το καπάκι. Επίσης, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πρόκειται για εθελοντική ομάδα και ήδη το υπάρχον έργο είναι αρκετά χρονοβόρο και δύσκολο αδυνατούμε να ασχοληθούμε και με αυτό». Όπως μάθαμε, μέχρι σήμερα έχουν παραδοθεί στα ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ στον κ. Λεμπιδάκη 24 τόνοι καπάκια και 5 τόνοι βρίσκονται προς παράδοση στην αποθήκη. Ο μέσος όρος τιμής του ανακυκλωμένου πλαστικού στην αγορά είναι 150-170 ευρώ ανά τόνος. Ο κ. Λεμπιδάκης προσφέρει 300 ευρώ ανά τόνο συμβάλλοντας και εκείνος στο φιλανθρωπικό αυτό έργο.

«Η απήχηση των συμπολιτών μας από την πρώτη στιγμή είναι μεγάλη και για αυτό έχουν καταφέρει τόσες πολλές ενέργειες έως σήμερα. Συγκινητική όμως είναι και η συμμετοχή αλλά και η ευαισθητοποίηση των μικρών παιδιών που συμβάλλουν με τον δικό τους τρόπο. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν παραδοθεί στην ομάδα καπάκια και από την υπόλοιπη Κρήτη αλλά και από όλη την Ελλάδα πχ. Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κάσο, Ρόδο και πολλά άλλα μέρη», αναφέρει η ομάδα, όπου το δέσιμο μεταξύ των μελών είναι τόσο ισχυρό που η κουβέντα μας δεν έχει ονόματα, αλλά όπως επιθυμούν να επισημανθεί έγινε μία συνέντευξη από κοινού από τα περισσότερα βασικά μέλη.

Τα ίδια μέλη της ομάδας καλούν επίσης κάθε οικογένεια που έχει στην κατοχή της είτε αμαξίδια είτε βοηθήματα που δεν τα χρειάζεται να απευθυνθεί σε εκείνους ώστε να βοηθήσουμε όλοι μαζί όσα περισσότερα άτομα έχουν την ανάγκη μας. Επίσης, καλούν και κάθε άτομο που θέλει να προσφέρει στην προσπάθεια τους, να ενταχθεί στην ομάδα τους, να συμβάλλει στη δράση τους και να γνωρίσει την αξία του εθελοντισμού καθώς και την ηθική ικανοποίηση αλλά και την πληθώρα συναισθημάτων που προσφέρει ο εθελοντισμός. Όποιος θέλει να ενημερωθεί για την δράση τους θα τους βρει στο FACEBOOK πληκτρολογώντας: Το καπάκι να κρατάς- Ρέθυμνο.

ΠΗΓΗ:http://www.enallaktikos.gr 

Κοινοποίηση άρθρου: