Τους θαλάσσιους δρόμους των αρχαίων πολιτισμών «εξερευνά» ιστορικός, με βάρκα από καλάμια

Μια βάρκα από καλάμια, αντίγραφο αυτών που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι για τις θαλάσσιες συνδέσεις με άλλες περιοχές και τη μεταφορά προϊόντων και αγαθών, είναι το «όχημα» το οποίο «επιστρατεύει» ο Βούλγαρος ιστορικός Τεοντόρ Ρόκοβ από τη Βάρνα, προκειμένου να εξερευνήσει τους θαλάσσιους «δρόμους» των αρχαίων πολιτισμών, που ένωναν λαούς και αποτελούσαν κινητήρια δύναμη για το εμπόριο.

‘Οπως μετέδωσε η δημόσια ραδιοφωνία της Βουλγαρίας, ο κ. Ρόκοβ θα ξεκινήσει το εγχείρημά του το καλοκαίρι του 2019 με τη βάρκα που έφτιαξε, αρχίζοντας το ταξίδι του από το Σότσι της Ρωσίας και -μέσω της Μαύρης Θάλασσας- θα περάσει στη Βάρνα και από εκεί στην Κωνσταντινούπολη, την Αθήνα, την Κρήτη και θα φτάσει στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, τον τελικό προορισμό της διαδρομής.
Ο Τεοντόρ Ρόκοβ δήλωσε ότι το ταξίδι θα ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2019 και θα κρατήσει δύο μήνες. Σημείωσε επίσης ότι η όλη ιδέα πραγματοποιείται διότι επιθυμεί να μελετήσει τον τρόπο με τον οποίο επιτυγχάνονταν οι θαλάσσιες επικοινωνίες μεταξύ των αρχαίων πολιτισμών στην Μαύρη Θάλασσα και στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Στα κείμενα του Ηρόδοτου αναφέρεται ότι οι Αιγύπτιοι έφταναν ως την Μαύρη Θάλασσα» δήλωσε ο κ. Ρόκοβ και πρόσθεσε ότι οι βάρκες των Αιγυπτίων ήταν πολύ ελαφριές αλλά και σταθερές.

Η βάρκα έχει μήκος 12 μέτρα και χωράει 12 άτομα. Τα μέλη του πληρώματος που θα συνοδεύουν τον κ. Ρόκοβ προέρχονται από διάφορες χώρες μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ολλανδία και η Τουρκία.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΗΓΗ

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Πατήστε για κοινοποίηση
Κρύψε την κοινοποίηση
Scroll Up