https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Ασύλληπτη τραγωδία… 32 νεκροί μέχρι στιγμής, δεκάδες τραυματίες. Συνεχίζεται η αναζήτηση εγκλωβισμένων

Ασύλληπτη τραγωδία… 32 νεκροί μέχρι στιγμής, δεκάδες τραυματίες. Συνεχίζεται η αναζήτηση εγκλωβισμένων

Μια πραγματική τραγωδία βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς ώρα με την ώρα αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών από τη μετωπική σύγκρουση δυο τρένων στα Τέμπη. Μέχρι στιγμής 32 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 85 είναι τραυματίες εκ των οποίων οι 53 παραμένουν για νοσηλεία σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Πρόκειται για το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ιστορία της χώρας. Το δεύτερο, πλέον, σε νεκρούς είχε συμβεί το 1972, όταν 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη μετωπική σύγκρουση δύο τρένων έξω από τη Λάρισα.

Με το πρώτο φως της ημέρας έδειξε το μέγεθος της καταστροφής και του χάους στο σημείο της σύγκρουσης.

Στην πανοραμική φωτογραφία που ακολουθεί δείχνει στην επιβατική αμαξοστοιχία (από δεξιά προς αριστερά) να έχουν καταστραφεί από τη σύγκρουση και τη φωτιά που ξέσπασε η μηχανή και τα δύο επόμενα βαγόνια που εκτροχιάστηκαν προς τα αριστερά της γραμμής. Σε αυτό το σημείο επικεντρώνονται οι έρευνες με τα βαριά γερανοφόρα να ανασηκώνουν τα διαλυμένα βαγόνια για την ανεύρεση επιβατών και μηχανοδηγών. Στην εμπορική αμαξοστοιχία επίσης τα πρώτα βαγόνια έχουν διαλυθεί και η μηχανή έχουν κολλήσει στον τσιμεντένιο τοίχο δίπλα στον οδικό δρόμο. Φαίνεται πως τα δύο τρένα ήταν στην ίδια γραμμή και η σύγκρουση έγινε μερικά μέτρα πριν το τούνελ.

Σε εξέλιξη είναι η επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού ανθρώπων στην πολύνεκρη σύγκρουση δύο τρένων στην είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών.

Στα πρώτα βαγόνια έχουν επικεντρωθεί οι προσπάθειες απεγκλωβισμού επιβατών και σιδηροδρομικών. Οπως ειπώθηκε φτάνουν στο σημείο βαριά οχήματα για να ανασηκώσουν τα βαγόνια που έχουν γίνει μια άμορφη μάζα. Η επιχείρηση των πυροσβεστών στα συγκεκριμένα βαγόνια γίνεται με τη βοήθεια 4 ειδικών γερανοφόρων οχημάτων που θα ανασηκώσουν τους συρμούς. Παράλληλα,  η ελληνική αστυνομία με τον ιατροδικαστή έχει ξεκινήσει τη διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης στο γενικό νοσοκομείο Λάρισας όπου μεταφέρονται τα πτώματα. Στο νοσοκομείο βρίσκονται αξιωματικοί της αστυνομίας μαζί με ειδικούς ψυχολόγους προκειμένου να συνδράμουν στη διαδικασία και να υποστηρίξουν με κάθε τρόπο τους συγγενείς των θυμάτων.

«Δε λειτουργεί τίποτα, όλα είναι χειροκίνητα» δηλώνει ο Κώστας Γενιδουνιάς πρόεδρος μηχανοδηγών ΟΣΕ. Οπως είπε στην ΕΡΤ δεν λειτουργεί το σύστημα ελέγχου, δεν λειτουργούν οι ενδείξεις, ούτε τα φωτοσήματα και ότι αυτή η κατάσταση είναι καιρό τώρα. Σημείωσε ότι η γραμμή είναι διπλή στο δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη.

 

Τί γνωρίζουμε ως τώρα

 

 

Με μια πολύνεκρη τραγωδία ξημερώνει η χώρα μας μετά την σύγκρουση δύο τρένων στα Τέμπη. Η 1η Μάρτη ήρθε με πόνο, θλίψη, αγωνία και με αναζήτηση αιτιών και ευθυνών.

Εως τώρα γνωρίζουμε:

– 32 είναι νεκροί και πάνω από 85 οι τραυματίες, εκ των οποίων 25 είναι σοβαρά, κάποια διασωληνωμένοι και άλλοι για χειρουργείο. Συνολικά νοσηλεύονται 53.

– Συνεχίζονται οι προσπάθειες για να βρεθούν εγκλωβισμένοι στα πρώτα βαγόνια του επιβατικού τρένου που σχεδόν διαλύθηκαν.

– Για «περίπου 350 επιβάτες» κάνει λόγο η Hellenic Train χωρίς να δίνει ακριβή αριθμό επιβατών και εργαζομένων.

– Η μετωπική σύγκρουση έγινε λίγο πριν τα μεσάνυχτα μεταξύ μιας επιβατικής και μιας εμπορικής αμαξοστοιχίας που βρέθηκαν στις ίδιες γραμμές στα Τέμπτη.

– Από τη σφοδρή σύγκρουση έγιναν άμορφη μάζα η μηχανή και τα δύο πρώτα βαγόνια (το κυλικείο και το βαγόνι 1ης θέσης) του επιβατικού τρένου που πήραν φωτιά.

– Συγγενείς αναζητούν τους ανθρώπους τους στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας.

– Αναπάντητα είναι τα ερωτήματα για τα αίτια της πολύνεκρης σύγκρουσης. Hellenic Train και αρμόδια υπουργεία δεν έχουν αναφέρει τίποτα έως τώρα.

– Σε Αστυνομικό Τμήμα Λάρισας έχουν οδηγηθεί ο εκπρόσωπος της Hellenic Train και ο σταθμάρχης.

– Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύγκρουση έγινε λίγο πριν τη σήραγγα των Τεμπών και αν γινόταν μέσα σε αυτή τότε η κατάσταση θα ήταν ακόμα πιο δύσκολη.

Στα τηλέφωνα 2410 683175-6 μπορούν να τηλεφωνούν οι συγγενείς επιβατών για να ενημερωθούν για τους ανθρώπους τους. 
Επίσης, έκτακτη αιμοδοσία για τη βοήθεια των τραυματιών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, αποφάσισε να διεξάγει ο Ερυθρός Σταυρός, στη κεντρική πλατεία της Λάρισας. «Οι πολίτες που θέλουν να συνδράμουν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών μπορούν να προσέλθουν σήμερα Τετάρτη 1 Μαρτίου την Έκτακτη Αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Πλατεία Λάρισας με τη συνδρομή του Ερυθρού Σταυρού. Η αιμοδοσία θα διεξαχθεί από τις 9 το πρωί έως και τις 2 το μεσημέρι», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Ερυθρός Σταυρός.
Κοινοποίηση άρθρου: