https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Τρίτο εισαγγελικό «όχι» στην έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών

Τρίτο εισαγγελικό «όχι» στην έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών

Για τρίτη φορά αντεισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας, ο κ. Νίκος Παντελής, πρότεινε να μην εκδοθούν στην Τουρκία, και να απορριφθεί το σχετικό αίτημα των τουρκικών αρχών, για τέσσερις από τους συνολικά οκτώ εκζητούμενους Τούρκους αξιωματικούς.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στο αρμόδιο Τμήμα του Αρείου Πάγου επιχειρηματολόγησε επί μακρόν κατά της εκδόσεως των Τούρκων αξιωματικών, επικαλούμενος τις βασικές διατάξεις περί προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου, όπως περιγράφονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση, και προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι, αν εκδοθούν, θα τύχουν στη γείτονα δίκαιης δίκης.

Ο κ. Παντελής αναφέρθηκε επίσης στην κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου καλοκαιριού, ενώ και οι τέσσερις εκζητούμενοι ανέπτυξαν τις απόψεις τους ενώπιον του δικαστηρίου, αναφέρομενοι εκτενώς σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

«Από την ακροαματική διαδικασία και τα έγγραφα προκύπτουν σαφείς ενδείξεις μιας αντίθετης προς τα ανθρώπινα δικαιώματα αντιμετώπισης ή μη δίκαιης δίκης. Δεν παρέχεται η αντικειμενικότητα και η αμεροληψία από τα τουρκικά δικαστήρια. Φαίνεται αυτό από τα μέτρα καταστολής της κυβέρνησης και της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από το ότι ο πρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης έχει ήδη επαναφέρει το ζήτημα της θανατικής ποινής, που δεν είναι θεωρητική πιθανότητα. Αν θελήσει μια κυβέρνηση μπορεί να την επαναφέρει και με αναδρομική ισχύ ακόμα και με νόμιμο τρόπο» ανέφερε ο εισαγγελικός λειτουργός επισημαίνοντας την ισχυρότατη πίεση που δέχονται Τούρκοι δικαστές αλλά και την περιστολή των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Ο Νίκος Παντελής έκανε ακόμα ειδική αναφορά και στις Ερυθρές Ταξιαρχείες, μέλη των οπίων κατέφυγαν στην Γαλλία και δεν εκδόθηκαν ποτέ στην Ιταλία. «Τα χρόνια της αιματοβαμμένης δράσης των Ερυθρών Ταξιαρχιών σημαδεύτηκαν από την άρνηση των γαλλικών αρχών να εκδώσουν τους δράστες.

Η ιταλική δικαιοσύνη παρά τις οποίες δυσκολίες, που αντιμετώπιζε, ήταν μία δικαιοσύνη με όλα τα εχέγγυα μιας δίκαιης δίκης. Ίδιες είναι οι συνθήκες που αντιμετωπίζετε εσείς σήμερα; Εδώ ποιά εχέγγυα παρέχουν οι τουρκικές αρχές;» αναρωτήθηκε.

Ο Ν. Παντελής έκλεισε την αγόρευσή του υποστηρίζοντας πως η απόφαση του δικαστηρίου είναι «μονόδρομος» για τη μη έκδοση των Τούρκων αξιωματικών, που «ζητούν άσυλο για να γλυτώσουν τη ζωή τους». Πρόσθεσε ότι «δεν θα υπάρξει δίκαιη δίκη, όπως φαίνεται από το αίτημα έκδοσης των τουρκικών αρχών όπου τους φορτώνεται ακόμη και απόπειρα δολοφονίας του προέδρου που έγινε με ένα άοπλο ελικόπτερο. Αν υπήρχε εξοπλισμός που είναι;».

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός στην εισηγησή του αναφέρθηκε και σε απόφαση ελληνικού δικαστηρίου, του εφετείου Αθηνών το 1975.
Χαρακτηριστικά είπε ότι «Είναι η απόφαση με την οποία οι Έλληνες πραξικοπηματίες καταδικάστηκαν σε θάνατο. Το δικαστήριο για να δικαιολογήσει την απόφαση του έκρινε ότι η στάση στρατιωτικών για την κατάλυση του πολιτεύματος δεν είναι πολιτικό έγκλημα».

Υπέρ της μη έκδοσής τους μίλησαν και οι εξετασθέντες μάρτυρες, μεταξύ αυτών και ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης, ο οποίος κλείνοντας ανέφερε:

«έχουμε οκτώ ικέτες ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης. Επιτρέψτε μου να προσθέσω ακόμα έναν Έλληνα. Σώστε τους». Ενώ ανάλογες αρνητικές εισηγήσεις έχουν υποβληθεί και από δύο ακόμα αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, τον κ. Χαράλαμπο Βουρλιώτη και την κυρία Βασιλική Θεοδώρου, που μετείχαν σε ισάριθμες δίκες που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στον Αρειο Πάγο.

Οι αποφάσεις του ανωτάτου δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθούν όλες μαζί και για τους οκτώ στις 23 Ιανουαρίου ημέρα Δευτέρα. Αν ο Αρειος Πάγος ταχθεί κατά της έκδοσης τους, η υπόθεση θα τελειώσει με την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου, ενώ αν ο ταχθεί υπέρ της ικανοποίησης του τουρκικού αιτήματος, μόνον ο υπουργός Δικαιοσύνης μπορεί να διατυπώσει αντίθετη θέση και απόφαση.

ΠΗΓΗ

Κοινοποίηση άρθρου: