Τρομοκράτηση των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ “Δήμητρα” με συμβάσεις “ομερτά”

Απορεί στο νησί των Φαιάκων να έχει ξεκινήσει μία ακόμα ελπιδοφόρα για τους επιχειρηματίες τουριστική σαιζόν, κανένα όφελος δε λαμβάνουν όμως οι εργαζόμενοι, που αντίθετα βλέπουν τα ωράριά τους να γίνονται ακόμα περισσότερο λάστιχο στο όνομα της “ανάπτυξης” και της εξυπηρέτησης των αναγκών των επισκεπτών. Όλ’ αυτά με τις ευλογίες της στηριζόμενης από το Σύριζα και τη ΛΑΕ περιφερειακής διοίκησης Ιονίων Νήσων, που έδωσε πριν λίγες μέρες το δικαίωμα στα σούπερ μάρκετ να κλείνουν καθημερινά στις 22.00. Η αντεργατική αυτή απόφαση είναι κατά τα φαινόμενα ένας από τους λόγους που η εργοδοσία των σούπερ μάρκετ “Δήμητρα” αποφάσισαν να επαναλάβουν την απόπειρα εκβιασμού των εργαζομένων που είχαν επιχειρήσει τον περασμένο Νοέμβρη, η οποία και είχε πέσει στο κενό, χάρη και στην άμεση παρέμβαση του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κέρκυρας.

Επιχειρώντας και πάλι να επιβάλει σιγή νεκροταφείου σχετικά με τις συνθήκες εργασίας στην επιχείρηση, η εργοδοσία διακινεί και πάλι έγγραφο με το οποίο ζητά να βουλώσει τα στόματα των εργαζομένων, που απειλούνται με απόλυση αν παραβούν την “ομερτά” για τα τεκταινόμενα στην επιχείρηση, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από πέρσι.

Τη νέα αυτή μεθόδευση έσπευσε αμέσως να καταδικάσει ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων του νησιού, καλώντας παράλληλα τους εργαζόμενους της επιχείρησης και του κλάδου ευρύτερα σε γενική συνέλευση στο ΕΚ της Κέρκυρας για το συντονισμό της δράσης τους:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ “ΔΗΜΗΤΡΑ” ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ

Τσούζει την εργοδοσία των σούπερ μάρκετ «Δήμητρα», που οι εργαζόμενοι της επιχείρησης έχουν στενούς δεσμούς με το Σωματείο μας. Την πονάει πολύ που οι συνάδελφοι και από τον συγκεκριμένο εργασιακό χώρο δεν «βάζουν την ουρά κάτω από τα σκέλια» και καταγγέλλουν τις συνθήκες γαλέρας που επικρατούν στα σούπερ μάρκετ που δουλεύουν.

Έτσι, η εργοδοσία των «Δήμητρα» προχωρά σε νέα μεθόδευση για να κλείσει στόματα, για να εκφοβίσει τους εργαζόμενους, για να προωθήσει τα επιχειρηματικά της σχέδια. Επαναλαμβάνοντας, τις αθλιότητες του περασμένου Νοέμβρη, άρχισε να διακινεί εκ νέου κείμενο-«σύμβαση εμπιστευτικότητας εργαζομένου» ζητώντας από τους συναδέλφους να το υπογράψουν, απαιτώντας και πάλι από αυτούς να «βγάλουν» ουσιαστικά «τον σκασμό» για τα όσα συμβαίνουν σε βάρος τους, τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται, με αναδρομική κιόλας ισχύ, καθώς φέρει ημερομηνία 1/5/2018. Μάλιστα, το έγγραφο προβλέπει πως αν παραβιαστεί η «σύμβαση» αυτή από τους εργαζόμενους τότε η εταιρεία θα μπορεί να προχωρήσει σε απολύσεις με υπαιτιότητα των εργαζομένων, άρα και χωρίς αποζημιώσεις κ.λπ. αναφέροντας χαρακτηριστικά «συμφωνώ και αποδέχομαι τους παρακάτω όρους και αναγνωρίζω την τήρησή τους ως βασική προϋπόθεση για την έναρξη και συνέχεια της συνεργασίας μου με τη Γαλαξίας Α.Ε.» κλείνοντας με την φράση «Αναγνωρίζω ότι η τήρηση της εμπιστευτικότητας και της εχεμύθειας εκ μέρους μου σε σχέση με τις παραπάνω πληροφορίες αποτελεί υποχρέωσή μου…»

Η νέα αυτή μεθόδευση έρχεται μόλις λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση στους συναδέλφους και την καταγγελία των τελευταίων στο Σωματείο μας, ότι πλέον τα καταστήματα των «Δήμητρα» θα κλείνουν κάθε μέρα στις 10 το βράδυ (δηλαδή οι συνάδελφοι θα φεύγουν για τα σπίτια τους γύρω στις 11 το βράδυ), αξιοποιώντας απόφαση της Περιφερειακής Αρχής Ιονίων Νήσων (ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ), όπως επικαλείται και η ίδια η εργοδοσία. Η μεθόδευση αυτή έρχεται καθώς φουντώνει το κύμα δυσαρέσκειας από την πλευρά των εργαζομένων προς την εργοδοσίας των «Δήμητρα», την ίδια ώρα που γιγαντώνεται η ανησυχία σε όλους τους εμποροϋπαλλήλους του νησιού μας από τα αντεργατικά μέτρα, που εφαρμόζει η μεγαλοεργοδοσία στους χώρους δουλειάς, με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας της σε βάρος της ζωής των εργαζομένων, επικουρούμενη από το πολιτικό της προσωπικό, όπως την Περιφερειακή Αρχή ΙΝ (ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ)!

Καλούμε τους συναδέλφους των «Δήμητρα» να μην «τσιμπήσουν» στο νέο εκφοβισμό και ακόμα πιο μαζικά και αποφασιστικά να εμπιστευτούν και να συσπειρωθούν στο Σωματείο μας! Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του νησιού μας, τους υπόλοιπους εμποροϋπάλληλους να δείξουν την ταξική τους αλληλεγγύη στους συναδέλφους των «Δήμητρα» και να οργανωθούν στο Σωματείο μας, καθώς τα αντεργατικά μέτρα που λαμβάνονται μας αφορούν όλους και πολύ σύντομα, θα φτάσουν και στους δικούς τους εργασιακούς χώρους (αν ακόμα δεν έχουν φτάσει στο σύνολό τους). Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν μαζικά στην ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ του Σωματείου μας την ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΜΑΗ, στις 19:00 στο ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ.

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ
ΤΟΥ ΛΑΟΥ Η ΠΑΛΗ ΘΑ ΤΗΝ ΣΠΑΣΕΙ

katiousa.gr

Πηγή: http://anemosantistasis.blogspot.com 

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Πατήστε για κοινοποίηση
Κρύψε την κοινοποίηση
Scroll Up