https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Ξαναρχίζει η δίκη της Χρυσής Αυγής – Να απορριφθούν οι αιτήσεις αποφυλάκισης των τεσσάρων νεοναζιστών

Ξαναρχίζει η δίκη της Χρυσής Αυγής – Να απορριφθούν οι αιτήσεις αποφυλάκισης των τεσσάρων νεοναζιστών

Από eksegersi.gr 

Αύριο, 6 Ιούλη του 2022 συνεδριάζει το Α’ Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας που εκδικάζει σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση της εγκληματικής νεοναζιστικής οργάνωσης ΧΑ. Στην πρώτη συνεδρίαση, στις 15 Ιούνη, συζητήθηκαν αιτήσεις αποφυλάκισης των νεοναζιστών Λαγού, Πανταζή, Καλαρίτη και Σταμπέλου. Η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την απόρριψη και των τεσσάρων αιτήσεων.

Κατά την άποψη μας, το δικαστήριο πρέπει ομόφωνα να απορρίψει τις αιτήσεις και των τεσσάρων νεοναζιστών.

Εχει, καταρχάς, στη διάθεσή του την ιστορική απόφαση 2644/2020  του Α’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, στην οποία αναλύεται ενδελεχώς ο εγκληματικός χαρακτήρας της ΧΑ στο σύνολό της και του κάθε νεοναζιστή ως άτομο. Στο τέλος παραθέτουμε τις σελίδες τις απόφασης που αναφέρονται στους τέσσερις νεοναζιστές που με θράσος ζητούν την αποφυλάκισή τους.

Ο Λαγός έχει καταδικαστεί σε 13 χρόνια κάθειρξη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και σε 1,5 χρόνο φυλάκισης και 1.600 ευρώ πρόστιμο για απλή οπλοκατοχή (οι ποινές φυλάκισης, λόγω παρέλευσης οκταετίας, έχουν ουσιαστικά παραγραφεί. Μένει η τυπική επικύρωση της παραγραφής από το δικαστήριο του δεύτερου βαθμού). Για την ποινή των 13 ετών που του επιβλήθηκε έχει ασκηθεί έφεση από τον αναπληρωτή εισαγγελέα  της έδρας του Α’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθήνας Σ. Κωσταρέλο και έτσι υπάρχει η πιθανότητα η ποινή να αυξηθεί στην ανώτατη ποινή των 15 ετών.

Βάσει της απόφασης 2644/2020, θεμελιώνεται το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας (μιλώντας με νομικούς όρους) κατά του Λαγού για την ανθρωποκτονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα και για τις απόπειρες ανθρωποκτονίας των αιγύπτιων ψαράδων (τουλάχιστον). Γι’ αυτό, το δικαστήριο μαζί με την καταδικαστική απόφασή του θα πρέπει να στείλει το φάκελο στην εισαγγελία με πρόταση για άσκηση νέας ποινικής δίωξης κατά του Λαγού για ηθική αυτουργία. Το ζήτημα αυτό το έχουμε παρουσιάσει αναλυτικά στο άρθρο μας με τίτλο: Αποδεδειγμένη η ηθική αυτουργία του ηγετικού πυρήνα των νεοναζιστών στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα (και όχι μόνο).

Ο ισχυρισμός που πρόβαλαν στο δικαστήριο ο Λαγός και ο συνήγορός του, ότι έκανε τα πάντα για να έρθει στην Ελλάδα για να εκτίσει την ποινή του είναι ψευδέστατος. Είναι γνωστό ότι έκανε τα πάντα για να μείνει στις Βρυξέλλες, εκμεταλλευόμενος την ιδιότητα του ευρωβουλευτή. Μόνο όταν το Ευρωκοινοβούλιο, με σχεδόν ομόφωνη απόφαση, ήρε την ασυλία του και τον οδήγησε στις φυλακές των Βρυξελλών, αναγκάστηκε να δεχτεί να έρθει στην Ελλάδα. Ας αφήσει, λοιπόν, ο νεοναζιστής τα συστηματικά ψεύδη του, γιατί αποτελεί κακέκτυπο του Γκέμπελς.

Αυτή η αίτηση αποφυλάκισης του Λαγού είναι η τρίτη στη σειρά (εξ αναβολής). Η πρώτη απορρίφθηκε ως ανυποστήρικτη και η δεύτερη γιατί ο συνήγορός του, ο «πολλά βαρύς» ποινικολόγος και πατριάρχης του ελληνικού νεοναζισμού Κ. Πλεύρης, είχε υποβάλει την αίτηση προτού περάσουν δύο μήνες από την απόρριψη της πρώτης αίτησης.

Ο πυρηνάρχης και αρχηγός του τάγματος εφόδου του Περάματος Πανταζής, ο κατά Λαγόν «Τασάρας», καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξη για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και για συνέργεια στις απόπειρες ανθρωποκτονίας των αιγύπτιων ψαράδων. Καταδικάστηκε και για την επίθεση σε βάρος των μελών και στελεχών του ΠΑΜΕ, σε ποινές φυλάκισης και όχι σε κάθειρξη, γιατί το Α’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων -όλως περιέργως- μετέτρεψε την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη. Ετσι οι ποινές φυλάκισης θα παραγραφούν, όπως και στην περίπτωση του Λαγού.

Η αίτηση του Πανταζή είναι η τρίτη στη σειρά. Η πρώτη είχε οριστεί να εκδικαστεί στις 6 Οκτώβρη του 2021, αναβλήθηκε για την 1η Νοέμβρη του 2021, μετά από αίτημα του συνηγόρου του νεοναζιστή, και απορρίφθηκε με πλειοψηφία 4 προς 1. Η δεύτερη εκδικάστηκε στις 7 Φλεβάρη του 2022 και απορρίφθηκε ομόφωνα. Για το τι φύραμα είναι ο Πανταζής γράψαμε σε άρθρο μας με τίτλο: Αποφυλάκιση ζητά και ο διαβόητος Τασάρας, πυρηνάρχης του νεοναζιστικού τάγματος εφόδου του Περάματος.

Η έφεση του αναπληρωτή εισαγγελέα του Α’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθήνας Σ. Κωσταρέλου ασκήθηκε και κατά του ύψους της ποινής που επιβλήθηκε στον Πανταζή για τη συμμετοχή του στις απόπειρες ανθρωποκτονίας των αιγύπτιων ψαράδων.

Οι άλλοι δύο νεοναζιστές, Καλαρίτης και Σταμπέλος, έχουν καταδικαστεί σε 9 χρόνια κάθειρξη για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και για συνέργεια στην ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα. Αυτή είναι η πρώτη αίτησή τους. Παραθέτουμε στο τέλος τις απολογίες τους στις τακτικές ανακρίτριες.

Επειδή οι νεοναζιστές που υποβάλλουν αιτήσεις αποφυλάκισης επικαλούνται ότι από την παραμονή τους στις φυλακές θα υποστούν υπέρμετρη και ανεπανόρθωτη βλάβη, κρίνουμε επιβεβλημένο να παραθέσουμε την απόφαση 277/2022 του Ζ’ Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου για την υπόθεση του Πατέλη.

Τέλος, επισημαίνουμε για μια ακόμη φορά ότι ο ναζισμός είναι σύμφυτος με το έγκλημα και χάριν αυτού αναπτύσσεται. Αυτό κάνει σκόνη τον υποκριτικό ισχυρισμό τους ότι αποφυλακιζόμενοι δεν θα τελέσουν νέα εγκλήματα. .

Η απόφαση καταδίκης του Λαγού ΕΔΩ.

Η απόφαση καταδίκης του Πανταζή ΕΔΩ.

Η απόφαση καταδίκης του Καλαρίτη ΕΔΩ.

Η απόφαση καταδίκης του Σταμπέλου ΕΔΩ.

Η ανακριτική απολογία του Σταμπέλου ΕΔΩ.

Η ανακριτική απολογία του Καλαρίτη ΕΔΩ.

Η απόφαση Αρείου Πάγου για τον Πατέλη ΕΔΩ.

ΠΗΓΗ: imerodromos.gr 

Κοινοποίηση άρθρου: