https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Ξεκίνησε το μπάχαλο στο ΚΙΝ.ΑΛ: Στήριξε ευθέως Ν.Δ ο Λοβέρδος, ψηφίζοντας «ναι» και όχι «παρών» στον ποινικό κώδικα

Ξεκίνησε το μπάχαλο στο ΚΙΝ.ΑΛ: Στήριξε ευθέως Ν.Δ ο Λοβέρδος, ψηφίζοντας «ναι» και όχι «παρών» στον ποινικό κώδικα

Ξεκαθαρίζουν οι δύο γραμμές στο εσωτερικό του ενόψει των εκλογών για την νέα ηγεσία στις 5 και 12 Δεκέμβρη….
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΣ

Ήταν θέμα χρόνου και τελικά συνέβη. Οι κεντρόφυγες δυνάμεις αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα στο Κίνημα Αλλαγής που εμφανίστηκε με δύο «γραμμές» σήμερα στην Βουλή και στο νομοσχέδιο για τον νέο ποινικό κώδικα. Με τον Ανδρέα Λοβέρδο να «σπάει» την επίσημη γραμμή και να υπερψηφίζει το νομοσχέδιο στο οποίο η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος είχε αποφασίσει να ψηφίσει «παρών».

Ο υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, εμφανίστηκε στο βήμα της Βουλής αποφασισμένος να διαφοροποιηθεί από την έως τώρα «ισορροπιστική» θέση του κόμματος και την λογική των ίσων αποστάσεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Δήλωσε πως είναι «απαλλαγμένος από την ανάγκη να υπακούω σε κάποιους εσωκομματικούς συσχετισμούς» και ξεκαθάρισε ότι υπερψηφίζει τον ποινικό κώδικα που εισηγείται το ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας «με όλες μου τις δυνάμεις». Έδωσε έτσι τέλος στην απόφαση του ΚΙΝ.ΑΛ να εμφανίζεται με ενιαία θέση έως ότου να ολοκληρωθούν στις 12 Δεκεμβρίου οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του. Επίσης στην τακτική που είχε τηρήσει τον τελευταίο 1,5 χρόνο το ΚΙΝ.ΑΛ επί ηγεσίας της Φώφης Γεννηματά να καταψηφίζει τα κυβερνητικά νομοσχέδια.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος με την κίνηση του ουσιαστικά ανακοίνωσε πως εφεξής θα ακολουθεί αυτόνομη τακτική σημειώνοντας πως «ως ελεύθερος άνθρωπος, ως μέλος της Εθνικής Αντιπροσωπείας καλούμαι να καταθέσω τις απόψεις μου, σύμφωνα με αυτά που η συνείδησή μου επιβάλλει, χωρίς φόβο και χωρίς πάθος, χωρίς να με δεσμεύει τίποτα». Η κίνηση του προκάλεσε άμεσα τις αντιδράσεις βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής με πρώτο τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Κώστα Σκανδαλίδη που δήλωσε ότι το ΚΙΝ.ΑΛ δεν μπορεί να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο. Ανέφερε όμως παράλληλα ότι «φέρατε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός μας για άλλη μια φορά σε δύσκολη θέση, γιατί για ζητήματα υπαρκτά, που χρήζουν σοβαρής ρύθμισης, για άλλη μια φορά κινείστε στο συγκεκριμένο όριο ανάμεσα στη Δημοκρατία και τον αυταρχισμό».

Ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛ Μιχάλης Κατρίνης σχολίασε την κίνηση Λοβέρδου δίχως να τον κατονομάσει αναφέροντας πως «οι προσωπικές επιλογές είναι θεμιτές στην πορεία εκλογής νέου Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής. Όχι όμως όταν αποδυναμώνουν την ενότητα και τη συνοχή της παράταξης». Με την ίδια λογική συντάχθηκαν και άλλοι βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛ όπως ο Γιώργος Μουλκιώτης που σημείωσε πως η κυβέρνηση νομοθετεί στο πλαίσιο «μιας πρόσκαιρης επικαιρότητας και σαν μέσο βεβαίως άσκησης επικοινωνιακής πολιτικής από την εκάστοτε κυβέρνηση» ενώ η Ευαγγελία Λιακούλη σημείωσε ότι στόχος του νέου ποινικού κώδικα είναι «να ικανοποιήσετε το τηλεοπτικό αίσθημα δικαίου».

Η υπόθεση του νομοσχεδίου για τον Ποινικό Κώδικα είναι ουσιαστικά η αφορμή ώστε να οξυνθούν οι αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό του ΚΙΝ.ΑΛ. Η πρωτοβουλία Λοβέρδου ουσιαστικά έθεσε επί τάπητος τα πολιτικά διλλήματα που εδώ και καιρό υφίστανται: Δηλαδή τους όρους με τους οποίους το Κίνημα Αλλαγής θα παίξει τον παραπληρωματικό (ρυθμιστικό όπως λέγεται) ρόλο του στο πολιτικό σύστημα. Αν θα αναμένει τις πολιτικές εξελίξεις κρατώντας την τακτική των «ίσων αποστάσεων» και της αυτόνομής πορείας ώστε να λειτουργήσει ανάλογα με τα επερχόμενα εκλογικά αποτελέσματα, ή αν ξεκάθαρα θα μεταβληθεί σε κόμμα της «κεντροδεξιάς» φιλοδοξώντας σε ένα σενάριο συγκυβέρνησης με την Νέα Δημοκρατία. Το δεύτερο πολιτικό σχέδιο εξυπηρετεί με ευθύτητα ο Ανδρέας Λοβέρδος όπως κατέδειξε με την σημερινή του πρωτοβουλία.

Ερώτημα αποτελεί το αν η κίνηση του Ανδρέα Λοβέρδου θα είναι μεμονωμένη ή αν θα ακολουθήσουν άλλες ανάλογες σε κρίσιμες ψηφοφορίες που θα υπάρξουν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Σε αυτή την περίπτωση ουσιαστικά θα υπάρξει ένας ακόμη πολιτικός πόλος στο κοινοβούλιο αφού εκτός από τον Ανδρέα Λοβέρδο ανάλογες απόψεις μοιράζεται η βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ Νάντια Γιαννακοπούλου και ίσως και άλλα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας. Επίσης με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα τηρήσουν ο βουλευτές που είναι στην τάση του Νίκου Ανδρουλάκη όπως ο αντιπρόεδρος της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

ΠΗΓΗ: imerodromos.gr 

Κοινοποίηση άρθρου: