https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Χριστουγεννιάτικο παραμύθι οι δηλώσεις Τσίπρα στο Ηράκλειο Τεράστια τα κενά στο ΠαΓΝΗ

Χριστουγεννιάτικο παραμύθι οι δηλώσεις Τσίπρα στο Ηράκλειο Τεράστια τα κενά στο ΠαΓΝΗ

Ολομέτωπη επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπολύει το Σωματείο Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου, μετά τις δηλώσεις για την κάλυψη κενών των νοσοκομείων, τις οποίες έκανε κατά την περιοδεία του στην Κρήτη.

Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, η μεγάλη πλειοψηφία των 422 ατόμων, με τα οποία «ενισχύθηκαν» κατά τον πρωθυπουργό τα δύο νοσοκομεία της πόλης, είναι ήδη εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας που απλά παρατάθηκε για μικρό διάστημα η σύμβασή τους. Ταυτόχρονα η υποστελέχωση παραμένει καθεστώς, με 650 κενές οργανικές θέσεις.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Για άλλη μια φoρά επιχείρησε ο πρωθυπουργός να κάνει το άσπρο μαύρο. Στη χθεσινή του ομιλία από το Ηράκλειο δήλωσε ότι τα 2 νοσοκομεία του νομού μας ενισχύθηκαν με 422 άτομα. Οι ασθενείς και οι εργαζόμενοι γνωρίζουν όμως από πρώτο χέρι ποια κατάσταση επικρατεί και στον χώρο της υγείας εδώ και χρόνια.

Ο αριθμός που εμφάνισε ο πρωθυπουργός είναι στο μεγαλύτερο μέρος του παράταση των ήδη υπηρετούντων εργαζομένων, με ελάχιστες μόνιμες προσλήψεις. Κρύβει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προωθεί μαζική είσοδο φτηνού, ευέλικτου, προσωρινού προσωπικού στις υγειονομικές μονάδες που θα πληρώνονται από τα έσοδα του νοσοκομείου, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κόντρα στην ανάγκη για μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους.

Σε ποια ενίσχυση λοιπόν αναφέρεται ο Πρωθυπουργός όταν το ελάχιστο προσωπικό που προστίθεται στους υπηρετούντες είτε αντικαθιστά ένα πολύ μικρό μέρος του μόνιμου προσωπικού που συνταξιοδοτείται, είτε αντικαθιστά επικουρικούς που απολύονται. Χαρακτηριστικά, μόνο το από το 2013 έχουν αποχωρήσει (για συνταξιοδότηση, μετατάξεις κ.α) 250 εργαζόμενοι και έχουν προληφθεί 52 μόνιμοι εργαζόμενοι. Αν ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι το μέλλον της νέας γενιάς είναι εργαζόμενοι με μπλοκάκια, συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, συμβάσεις έργου και ωρομίσθιοι ας τον κρίνει ο λαός.

Οι κενές οργανικές θέσεις είναι 650 με τον πρόσφατο οργανισμό του 2012 που επίσης στερεί 60 κρεβάτια από τον λαό του Ηρακλείου, με στελέχωση των τμημάτων κάτω από το όριο ασφαλείας, με καθημερινά μετακινουμένους εργαζομένους από κλινική σε κλινική και από μονάδα Υγείας σε μονάδα Υγείας. Με το μισό προσωπικό στη διοικητική και τεχνική υπηρεσία.

Ενδεικτικά:
– Υπάρχουν κλειστά κρεβάτια στη ΜΕΘ, με έλλειψη ΜΑΦ, με το τμήμα Διαλογής στο ΤΕΠ να το στελεχώνουν φοιτητές της.
– Ορισμένους μήνες το χρόνο μειώνονται τα χειρουργικά κρεβάτια κατά 50% και κρεβάτια ΜΕΘ για να παρθούν οι άδειες.
– Η λίστα αναμονής συνεχίζεται και είναι μεγάλη, πράγμα που αποδεικνύει ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο διαχειριστικό. Οι λίστες αναμονής για τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία σε ορισμένα ιατρεία κλείνονται για μετά τον Ιούνιο του 2017.
– Κλινική στήθηκε και συνεχίζει και λειτουργεί με ελάχιστους μόνιμους και 15 εργαζομένους με μπλοκάκι (παιδοψυχιατρική) που ένα από τα αποτελέσματα αυτής της σύμβασης είναι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι να μην μπορούν να πάρουν ούτε μια μέρα άδεια.
– Το ακτινολογικό τμήμα ήδη λειτουργεί με κατά πολύ λιγότερους από τις ανάγκες εργαζόμενους.
– Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα παραμένουν χωρίς εργασιακά δικαιώματα εκτελώντας εργασία για δύο ειδικότητες (βοηθοί θαλάμων και καθαρίστριες).

Το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Πα.Γ.Ν.Η. καλεί τους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες να μην χαμηλώσουν τις απαιτήσεις τους, να μην εξαπατηθούν από τις δήθεν προσπάθειες της κυβέρνησης περί «στήριξης» του συστήματος υγείας και να απαιτήσουν ένα αποκλειστικά δημόσιο, καθολικό, σύγχρονο και δωρεάν σύστημα Υγείας – Πρόνοιας για όλους, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κατηγοριών και μονιμοποίηση όλων όσων εργάζονται με συμβάσεις.

 

Πηγή

Κοινοποίηση άρθρου: